Maribor bo po osmih mesecih znova doživel evropski večer. Konec novembra noč ni bila lepa, saj je Club Brugge v zadnjih 20 minutah čudežno preobrnil zaostanek z 0:3 in slavil s 4:3. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Maribor bo po osmih mesecih znova doživel evropski večer. Konec novembra noč ni bila lepa, saj je Club Brugge v zadnjih 20 minutah čudežno preobrnil zaostanek z 0:3 in slavil s 4:3. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Ljudski vrt
Za tekmo je veliko zanimanje. Tribune Ljudskega vrta naj bi bile dobro zapolnjene. Željezničar bo spodbujalo vsaj 600 Sarajevčanov, toliko vstopnic je tudi dobil sarajevski klub. Veliko razburjenja je povzročila odločitev, da tujci vstopnic ne bodo mogli kupiti. Iz kluba opozarjajo, da je predpisana personalizacija. Vsak posameznik bo na vhodu moral pokazati osebni dokument. Ulice okoli stadiona (Gregorčičeva, Mladinska in Kajuhova) bodo v sredo zaprte za ves promet. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Darko Milanič
Trener Darko Milanič je dobro preučil tekmece. Foto: Reuters
Maribor pričakuje Željezničar

"Željezničar je bistveno boljši od Dudelangea. Igralce opozarjam na koncentracijo. Druga tekma bo zelo zahtevna, zato bo prva pomembno izhodišče, kako bomo igrali v Sarajevu," je na novinarski konferenci pred prvim srečanjem drugega predkroga Lige prvakov poudaril trener Darko Milanič.
"Priprava na to tekmo je drugačna"
"Imajo napadalno miselnost, v domačem prvenstvu so superiorni, neradi se branijo, raje se s tekmecem "nadigravajo". Zajko Zeba ima glavno vlogo, a ni edini, saj en igralec ne tvori moštva. Z dovolj veliko dozo samozaupanja moramo stopiti v igro. Priprava na to tekmo je drugačna. To vsi čutimo," je še dejal Milanič in izpostavil vezista Zebo, ki je med letoma 2005 in 2007 igral v Ljudskem vrtu.

Željezničar je klub bogate zgodovine, a rezultati sežejo še v čase nekdanje Jugoslavije, ko so bili Sarajevčani tudi državni prvaki. Mariborčani so se v tistem obdobju z njimi večkrat pomerili, izkušnje pa so bile večkrat bridke. Zdaj je drugače, saj je klubski nogomet v BiH-u daleč od zgodovinskih rezultatov. Željezničar je prvenstvo Bosne in Hercegovine osvojil prepričljivo, podobno kot Maribor.

Tavares: Imamo več izkušenj
Vijoličasti se bodo morali v sredo ob 20. uri tekmecem iz Sarajeva zoperstaviti brez poškodovanih Mitje Vilerja, Martina Milca in Rajka Repa (udarec v kolk) ter Nikole Komazeca, ki še nima dovoljenja za nastop. "Zavedamo se pomembnosti te tekme. Za sabo imamo dve pozitivni preizkušnji v superpokalu in Novi Gorici. Prepričani smo, da nas bo prišlo podpret veliko število gledalcev in da bo ta tekma uspešna pred povratnim dvobojem," je dodal Milanič.

Mariborčani, ki bodo noč preživeli v karanteni v hotelu Betnava, tudi letos želijo odigrati vsaj šest evropskih tekem. Lani so jih bistveno več, saj so se uvrstili v skupinski del Evropske lige. Ta dvoboj pomeni preživetje na evropskem prizorišču. "Že dolgo čakamo na to tekmo in se nanjo ustrezno pripravljamo. Evropska preizkušnja je povsem drugačna od domačega prvenstva. Je večja, čeprav gremo na vsako tekmo zmagat. V primerjavi z lanskimi evropskimi preizkušnjami smo boljši, saj je na kupu ostala velika večina igralcev. Imamo več izkušenj," so bile besede kapetana Marcosa Tavaresa.
Liga prvakov, 2. predkrog, prve tekme

Sreda ob 20.00:
MARIBOR - ŽELJEZNIČAR (BIH)
Povratna tekma bo v torek, 24. julija, ob 21.00 v Sarajevu.
ULISSES (ARM) - ŠERIF (MOL) 0:1
FLORA TALIN (EST) - BASEL (ŠVI) 0:2
HELSINKI (FIN) - REYKJAVIK (ISL) 7:0
NEFČI (AZR) - ZESTAFONI (GRU) 3:0
DUDELANGE - SALZBURG 1:0
SLOVAN LIBEREC - ŠAHTAR KARAGANDI (KAZ) 1:0
ŽILINA (SLK) - HAPOEL KIRJAT (IZR) 1:0
NEW SAINTS (WAL) - HELSINGBORG (ŠVE) 0:0
SKËNDERBEU (ALB) - DEBRECEN (HUN) 1:0
VALLETTA - PARTIZAN 1:4
SHAMROCK ROVERS (IRS) - EKRANAS (LIT) 0:0
Sreda:
BATE BORISOV (BLR) - VARDAR (MKD)
LIMASSOL - LINFIELD
LUDOGOREC RAZGRAD (BLG) - DINAMO ZAGREB
BUDUĆNOST PODGORICA - SLASK VROCLAV
MOLDE (NOR) - VENTSPILS (LAT)

Maribor pričakuje Željezničar