Na preteklem evropskem prvenstvu je ogromno prahu dvignil nepriznani zadetek Marka Deviča na obračunu med Ukrajino in Anglijo. John Terry je žogo
Na preteklem evropskem prvenstvu je ogromno prahu dvignil nepriznani zadetek Marka Deviča na obračunu med Ukrajino in Anglijo. John Terry je žogo "rešil" prepozno, saj je že s polnim obsegom prečkala golovo črto, a dodatni sodnik, ki je stal le nekaj metrov stran, zadetka ni priznal. Foto: EPA

Tako imenovana Hawk Eye in GoalRef bodo prvič uporabili na svetovnem klubskem prvenstvu, ki bo decembra. Če bosta novosti uspešni, ju bodo uporabili tudi na pokalu konfederacij in na svetovnem prvenstvu, ki bosta v letih 2013 in 2014 v Braziliji.

Največje novosti po letu 1970
Dodatna sodnika bosta lahko sodila, če ju bo organizator tekme ali turnirja želel. Sprejete novosti so največje spremembe v svetu nogometu po letu 1970, ko so uvedli rumene in rdeče kartone. Angleška Premier League bo ena prvih, ki bo preizkusila sistema že v prihajajoči sezoni.
Gledalcem ne bo na voljo posnetek sokoljega očesa
Sokolje oko uporabljajo med drugim na teniških turnirjih in s pomočjo kamere natančno pokaže, ali je zadetek veljaven ali ne. Če bodo uvedli ta sistem, pa po vsej verjetnosti ne bo na voljo gledalcem na stadionu in pred televizijskimi zasloni, ampak le sodniku. Sistem inteligentnega gola temelji na magnetnem polju v golu, ki v primeru prečkanja žoge s zvočnim signalom opozori sodnika; podoben sistem poznajo pri tehničnem varovanju blaga v trgovinah.

Ifab je odobril rute med tekmami žensk, pred tem pa je Fifin zdravniški odbor odločil, da bodo oblikovali dva tipa rut, ki ne bodo ogrožale varnosti in zdravja nogometašic. "Trenutno ni nobene medicinske literature, ki bi zadevala poškodbe ob nošenju rut," so ob tem dodali na novinarski konferenci po sprejeti odločitvi.

Blatter in Platini na nasprotnih bregovih
Že dalj časa si nasproti stojita največji nogometni zvezi. Sepp Blatter se zavzema za tehnološke novosti, predsednik Evropske nogometne zveze Michel Platini pa temu nasprotuje. Predlagal je drugačne novosti, med drugim pet sodnikov (dva za golom), ki pa se na nedavnem Euru niso izkazale za najboljše oziroma popolne. Pet sodnikov je Ifab zdaj odobril, za kar je Fifa potrebovala tri leta in več kot 1000 testnih tekem.