Milivoje Novaković se je po letu in pol vrnil v reprezentanco z golom. Foto: Aleš Fevžer
Milivoje Novaković se je po letu in pol vrnil v reprezentanco z golom. Foto: Aleš Fevžer
Slovenija
Začetna postava Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji
Islandija v Stožicah premagala Slovenijo

tožicah z 2:1 premagala Islandija.

Četrti poraz v peti tekmi pomeni, da Slovenci nimajo več realnih možnosti za preboj na "mundial" v Brazilijo, pač pa jim ostaja le še "teorija". Sloveniji, ki bi si po igri "zaslužila" vsaj remi, je sicer dobro kazalo, saj je po golu povratnika v reprezentanco Milivoja Novakovića v 34. minuti povedla.

Tekma se je prelomila v 55. minuti, ko je Gylfi Sigurdsson zabil evrogol s prostega strela z okoli 30 metrov. Prvi zvezdnik Islandije, sicer član Tottenhama, je za popoln preobrat poskrbel v 78. minuti, ko je zadel še z roba kazenskega prostora. Slovenija je imela terensko premoč (53:47 posest žoge in 7:3 streli v okvir vrat), a to je kaj slaba tolažba.

Kvalifikacije se bodo nadaljevale 7. junija, ko bodo Slovenci gostovali prav na Islandiji.

Kurtić in Cesar zapretila prva
Uvodne minute na obeh straneh so minile v "tipanju" nasprotnika. Prvi strel proti islandskim vratom je v 6. minuti sprožil Jasmin Kurtić, a je njegov poskus zletel čez vrata. V 11. minuti je Boštjan Cesar po podaji s kota dobro meril z glavo, vendar je žoga pred vrati zadela Zlatana Ljubijankića. Tudi Islandci so opozorili nase. V 14. minuti je Sigurdsson lepo preigral Aleksandra Radosavljevića, nato pa z okoli 25 metrov meril mimo vrat. Slovenija je sicer imela terensko premoč, a je čvrsta Islandija uspešno "nevtralizirala" slovenske akcije.

Novaković pokazal, zakaj se je vrnil
Tako je bilo vse do 34. minute, ko je Slovenija povedla. Mišo Brečko je z desne strani poslal žogo v kazenski prostor, kjer jo je eden izmed gostujočih branilcev izbil, a le do Novakovića, ki jo je z desne strani z mojstrskim diagonalnim strelom poslal v desni zgornji kot Halldorssona. Zares sanjska vrnitev Novakovića v reprezentanco. Do konca polčasa je Slovenija sestavila še nekaj obetavnih akcij, katerim pa je manjkal zaključek. Statistika prvega polčasa: 51:49 posest žoge in 2:0 streli v okvir vrat.

Mojstrski prosti strel Sigurdssona za 1:1
Slovenija je imela pobudo tudi na začetku drugega polčasa. V 52. minuti je moral zaradi težav z gležnjem z igrišča eden ključnih slovenskih igralcev Valter Birsa, ki ga je zamenjal Dejan Lazarević. Malo pozneje pa hladna prha v Stožicah, saj je Islandija izenačila praktično iz nič, strelec pa "desetica" Guylfi Sigurdsson, ki je s prostega strela z okoli 30 metrov zadel tik pod stičišče leve vratnice in prečke.

Handanović preprečil islandsko vodstvo
V 60. minuti bi prebujena Islandija lahko celo povedla, saj je Kolbeinn Sigthorsson po dolgi podaji ušel slovenski obrambi, tako da je sam pritekel pred Samirja Handanovića, a je ta na slovensko srečo dobil dvoboj. Malo pozneje je Katanec Ljubijankića zamenjal s Timom Matavžem.

Halldorsson ustavil Novakovića in Lazarevića
V 70. minuti je Halldorsson ubranil dober poskus Novakovića s prostega strela. V 74. in 75. minuti je Lazarević na levi strani kazenskega prostora dvakrat zapored prišel do strela, a je obakrat Hannes Halldorsson ubranil.

Sigurdsson še drugič prebil slovensko obrambo
Kar ni uspelo Lazareviću, je na drugi strani Sigurdssonu. Islandec je na robu kazenskega prostora lepo sprejel podajo Eidurja Gudjohnsena, preigral Cesarja, nato pa s polvisokim strelom v levo stran ukanil še Handanovića. Slovenci so v zadnjih desetih minutah poskušali narediti preobrat, a jim to ni uspelo.

NOGOMET
KVALIFIKACIJE ZA SP 2014
SKUPINA E

SLOVENIJA - ISLANDIJA 1:2 (1:0)
6.000; Novaković 34.; Sigurdsson 55., 78.
Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić, Cesar, Jokić, Radosavljević, Kurtić, Krhin (79./Dedić), Birsa (52./Lazarević), Ljubijankić (65./Matavž), Novaković .
Islandija: Halldorsson, Sävarsson, Ottesen , A. Skulason, R. Sigurdsson, Gunnarsson, Sigthorsson (92./Danielsson), Bjarnasson, Halfredsson (75./Gudjohnsen), G. Sigurdsson , Finnbogason (46./Gudmundsson ).
Sodnik: Stavros Tritsonis (Grčija)



NORVEŠKA - ALBANIJA 0:1 (0:0)
Salihi 67.

CIPER - ŠVICA 0:0

Lestvica:                         
ŠVICA             5  3 2 0  7:1 11
ALBANIJA          5  3 0 2  6:5  9
ISLANDIJA         5  3 0 2  6:5  9
NORVEŠKA          5  2 1 2  6:6  7
CIPER             5  1 1 3  4:8  4
SLOVENIJA 5 1 0 4 4:8 3

Ilić, Novaković in Katanec po porazu proti Islandiji
Islandija v Stožicah premagala Slovenijo