Strelec dveh zadetkov je bil Dejan Mezga:
Strelec dveh zadetkov je bil Dejan Mezga: "Vedeli smo, da so dobra ekipa. Zadetka nam ne bi bilo treba prejeti, ampak tudi ta izid je dovolj dober za preboj v naslednji krog. Želimo zmagati tudi na povratni tekmi, ne razmišljamo pa še o mogočih tekmecih v zadnjem predkrogu." Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Ljudski vrt
Štajerska se veseli! Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Viole
Navijaška skupina Viole prav danes praznuje 23. obletnico ustanovitve. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Dudelange
Dudelange pred povratno tekmo nima več realnih možnosti za napredovanje. Foto: MMC RTV SLO/Rene Gomolj
Zadetki s tekme Maribor - Dudelange

Res je, pod Pohorjem vse bolj diši po jesenski poslastici v obliki treh tekem z evropskimi velikani, toda pot do tja je vendarle še dolga. Navijači bodo morali še nekajkrat vstati s stolov, tako kot so si včeraj ob polni luni pridno - kar petkrat - pretegnili noge in roke med triminutnim mehiškim valom sredi drugega polčasa, pa tudi ob vseh štirih zadetkih domačega moštva.
Zaploskali tudi tekmecem
Maribor je znova - enako kot proti Željezničarju v drugem polčasu - ugajal, a tudi gostje iz Luksemburga so na trenutke pokazali, da niso kar tako slučajno izločili Salzburga. Kot blisk hiter in spreten mali Thierry Steimetz, denimo, je navdušil z nekaj slalomskimi prodori in si ob menjavi zaradi krčev slabih dvajset minut pred koncem prislužil aplavz poznavalskega mariborskega občinstva, ki zna zaploskati nogometašem z dodano vrednostjo, pa čeprav v gostujočem dresu.

"V Avstriji se zdaj vsi smejijo Salzburgu," je na novinarski tribuni pripovedoval mladenič iz Gradca, dopisnik nemškega časnika Tageszeitung, ki je bil še prejšnji torek zgodaj popoldne prepričan, da bo v Mariboru spremljal tekmo med štajerskimi vijoličastimi in salzburškimi rdečimi biki. Po senzaciji v Mozartovem mestu pa je v Slovenijo prišlo nogometno moštvo iz kraja Düdelingen, kot ga imenjujejo na nemškem govornem območju.

Dvakrat prosti strel in gol
Mariborski nogometaši si seveda niso želeli, da bi se tudi njim smejala vsa država. Odločno so krenili v tekmo od samega začetka. Agresivno so se zoperstavili tekmecem že na njihovi polovici in kot napovedano iskali podaje v globino. Trener Darko Milanič je dejal, da je bil ritem pravi, evropski. Iz prekinitev so že lani dosegli dva zadetka proti luksemburškim prvakom in tudi tokrat so njihovo mrežo v prvem polčasu dvakrat zatresli s prostega strela.
Dejan Mezga je močno udaril in presenetil vratarja, Marcosu Tavaresu je s spremembo smeri nekoliko pomagal eden od branilcev. Malo je manjkalo, pa bi v 42. minuti po sijajni akciji, ko sta z dvojno podajo gostujočo obrambo izigrala oba strelca, padel še tretji gol, a kljub zapravljeni priložnosti rekonvalescenta Agima Ibraimija je bilo že pred odhodom v slačilnico s tribun slišati pesem Štajerska se veseli Alfija Nipiča.

Zbrani Handanović
Med odmorom so z vodo zalili zelenico in že po dobri minuti nadaljevanja je Mezga z nekaj več kot 20 metrov z lepim strelom povišal na 3:0. Svoje je nato po podaji Gorana Cvijanovića s peto pristavil še Robert Berić. Kar je moral, je polovil Jasmin Handanović. Zelo ga je pohvalil gostujoči trener, enkrat ga je rešila tudi prečka.
"Pričakoval sem njihove protinapade in dva, tri strele. Vedel sem, da če to rešim, da domo že dosegli zadetek. Tekma je bila zame bolj kot fizično naporna psihično," je kljub nekaj res lepim obrambam ostal skromen izkušeni Ljubljančan, ki si je na trdem terenu malce "natolkel" komolec, vendar ne gre za nič hujšega. Danes bo lahko prek malih zaslonov v miru spremljal gostovanje svojega bratranca Samirja z Interjem v Splitu pri Hajduku v kvalifikacijah za Evropsko ligo.
Napake so dobra šola
Luksemburžani so ob koncu tekme začeli izgubljati živce, Bryan Melisse si je rumeni karton prislužil, ko je žogo ob prekinitvi močno ustrelil v streho mariborske klopi. "5:0 bo, kot sem govoril ves teden," so začeli zatrjevati nekateri, toda po napaki Aleksandra Rajčevića pred svojimi vrati so gostje v sodnikovem podaljšku le dosegli častni zadetek in ublažili poraz. Kar precej gledalcev tega dogodka sploh ni videlo, saj so že prej začeli zapuščati tribune polnega Ljudskega vrta.

"Napake se dogajajo, jasno pa je, da bi vsi skupaj raje videli, da te napake ne bi bilo. Se zgodi. To je veliko opozorilo za prihodnost, iz tega se moramo nekaj naučiti. Do zdaj smo se dobro učili, to se vidi. Znamo se boljše postaviti in tudi v trenutkih, ko nam ne steče tako, kot bi si želeli, se znamo umiriti," je zadetek Dudelangea pokomentiral Milanič in predstavil še svoja pričakovanja pred povratnim srečanjem: "Zavedamo se, da se bo na bistveno manjšem igrišču dogajalo to, kar se je dogajalo danes ob koncu tekme. Podajali bodo dolge žoge v naš kazenski prostor, že zelo hitro iz svoje polovice. V to sem skoraj prepričan. Tu moramo biti pametni, prvi doseči zadetek in potem mislim, da bo vse bistveno bolj mirno. Lani ni šlo vse tako, kot smo si želeli, bilo je tudi kar nekaj nervoze, a letos imamo pred povratno tekmo boljši rezultat in tudi nekaj več izkušenj."

Začenjajo tudi domače prvenstvo
Trener Dudelangea Didier Philippe, ki je poudaril, da je ponosen na svoje nogometaše, se je na novinarski konferenci le široko nasmehnil ob vprašanju, ali še verjame v napredovanje. Zadovoljen bi bil že z minimalno zmago. Po kazni (v Salzburgu je bil izključen) se bo v moštvo vrnil pomemben adut Sofian Benzouien, še prej pa bo Dudelange v nedeljo začel tudi letošnje domače prvenstvo.

Zadetki s tekme Maribor - Dudelange