Lionel Messi in Sergio Agüero sta osvojila zlato olimpijsko medaljo v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Lionel Messi in Sergio Agüero sta osvojila zlato olimpijsko medaljo v Pekingu leta 2008. Foto: EPA
Haris Vučkić
Haris Vučkić je vodja slovenske reprezentance mlajših članov. Foto: Aleš Fevžer

Preboj iz mladinske v člansko konkurenco je v vsaki športni disciplini izjemno zahteven. Prav zato so se v številnih športih odločili tudi za tako imenovano vmesno kategorijo, ki ji radi pravimo tudi mlajši člani, kjer naj bi se mladinci prelevili v mladeniče in si le utrli pot na najvišji rang tekmovanj. Številnim to tudi po vmesni starostni kategoriji nikdar ne uspe, spet drugim pa niti ni potrebna, saj dozorijo še, preden dopolnijo 21 let. Če se pri tem ustavimo pri nogometu, bi jih zdaj na tem mestu lahko našteli kar nekaj, če bi šli širše še k drugim panogam, bi imeli čas le za naštevanje teh mladcev, ki so uspeli že zelo mladi.

Slovenske nogometne vrste mlajših članov za zdaj še ni bilo na zaključnem tekmovanju, denimo vsaj za celinskega prvaka, kjer si potem ob morebitnem uspehu priigraš možnost nastopa tudi na svetovnem prvenstvu in pri nogometu tudi na olimpijskih igrah. Fantje, ki v kvalifikacije mladih reprezentanc stopijo z nedopolnjenimi 21. leti, nato na zaključnem turnirju igrajo vsekakor dve leti starejši. Na olimpijskem turnirju pa celo še leto starejši. Po sinočnjem porazu z Rusijo v Kopru že z veliko gotovostjo lahko trdimo, da Slovenije ne bo na olimpijskih igrah, ki jih bo gostil Rio de Janeiro. Torej v naslednjih treh letih se slovenski nogomet ne bo srečal z deželo, kjer je nogometna igra več kot le igra.

Doslej je bila najuspešnejša generacija, v kateri je v golu ritem prepoznavnost dajal Samir Handanovič in se je edina prebila v dodatne kvalifikacije. Zadnja z Renejem Krhinom in Kevinom Kamplom se je za kaj podobnega spotaknila na domači tekmi s Finsko, zdajšnja, ki naj bi ji prepoznavnost dvigal Haris Vučkič, pa je v šestih nastopih trikrat klonila in zaprla vrata tako zaključnemu turnirju prvenstva stare celine na Češkem in tudi tekmovanju pod petimi krogi, ki v olimpijskem programu običajno ni v ospredju. Ni pa nujno, da v Riu vse skupaj ne bo drugače, sploh, ker si bo marsikateri zvezdnik zaželel na turnir prav zato, ker se bo igralo v Braziliji. Morda tudi Lionel Messi, ki je z Argentino osvojil zlato olimpijsko medaljo v Pekingu in se potem še lep čas zahvaljeval trenerju Guardioli, da mu je sploh dovolil na videz nepomemben nastop.

Ali bo slovenski nogomet dočakal nastop med osmerico najboljših tudi v tej kategoriji, bomo seveda videli. Doslej je to uspelo le Krhinovi generaciji, ko je imela 19 let. Nosilec generacije pa nato skupaj z Vidom Belcem ni našel poti v Ukrajino. Najmlajši z organiziranim tekmovanjem so bili del osmerice, ker je bil zaključni turnir doma. Brez vseh dvomov pa so te mlajše selekcije le zaključno sito za oblikovanje fantov za člansko vrsto. Po tistem, kar smo včeraj videli v Kopru, pa Srečko Katanec zdaj kar nekaj časa ne bo posegal v mlado vrsto.

Dare Rupar, Val 202