Arjen Robben je pred dvema letoma in pol zapravil strel z bele točke v Dortmundu, nato pa je zastreljal najstrožjo kazen še v finalu Lige prvakov proti Chelseaju. Za oba zgrešena strela se mu je zdaj že uspelo oddolžiti. Foto: EPA
Arjen Robben je pred dvema letoma in pol zapravil strel z bele točke v Dortmundu, nato pa je zastreljal najstrožjo kazen še v finalu Lige prvakov proti Chelseaju. Za oba zgrešena strela se mu je zdaj že uspelo oddolžiti. Foto: EPA
Robert Lewandowski
Robert Lewandowski je na 131 tekmah za Borussio dosegel 174 golov, zadetka za 1:1 se ni posebej veselil. Foto: EPA
Jürgen Klopp
Jürgen Klopp preživlja najtežje dni na klopi Borussie. Za pot iz krize nujno potrebuje nekaj zmag zaporedoma. Galatasaray v torek verjetno ne bo previsoka ovira, težava so tekme nemškega prvenstva. Foto: EPA
Marco Reus in Pierre-Emerick Aubameyang
Marco Reus je bil znova v središču vseh pogovorov v Münchnu. Kam bo prestopil biser nemškega nogometa? Večina nemških novinarjev meni, da vsekakor ne bo ostal v Dortmundu. Foto: EPA
Pep Guardiola
Pep Guardiola vse bolje govori nemško, v soboto je z dolgimi odgovori kar deset minut tekoče govoril na novinarski konferenci. Foto: EPA
Bayern s preobratom dobil 107. "Der Klassiker"


Roman Weidenfeller je 11. aprila 2012 obranil enajstmetrovko Robbnu na ključni tekmi v boju za naslov nemškega prvaka. Pred dvema letoma in pol je tik pred koncem v Dortmundu slabo streljal, Borussia je zmagala z 1:0 in si nabrala neulovljivih šest točk naskoka. Robben je nato 25. maja lani na Wembleyju v 89. minuti dosegel odločilni zadetek v finalu Lige prvakov proti Borussii (2:1).
Na velikem nemškem derbiju je v 10. krogu Bundeslige z odločilnim zadetkom z bele točke kronal sijajno predstavo in pahnil večne tekmece na mesta, ki jih zares niso vajeni. Navijači Bayerna so si dali duška in v zadnjih minutah obračuna je odmevalo: "Druga liga, Dortmund je zraven."
Najslabši štart Borussie v zgodovini
Po prikazanem na derbiju velja prav nasprotna ugotovitev, s tako igro lahko Dortmundčani nanizajo zmage in se v spomladanskem delu povzpnejo na mesta, ki jim pripadajo. Po najslabšem štartu v zgodovini kluba bodo morali hitro ujeti formo. Četrto mesto, ki vodi v kvalifikacije za Ligo prvakov, je vse bolj oddaljeno.
Borussia v letošnji sezoni neverjetno niha. V Ligi prvakov je zmlela Arsenal, Anderlecht in Galatasaray, v Bundesligi pa je doživela pet porazov zapored in ima le sedem točk. Tudi v soboto zvečer v Fröttmaningu se je zgodba ponovila. V prvem polčasu so gostje igrali odlično, dobili so večino dvobojev na sredini igrišča in kljub terenski pobudi Bayerna na odmor odšli s prednostjo.
Rezervist Subotić krivec za oba gola
Ko je na zelenico na začetku drugega dela prikorakal Neven Subotić, Mats Hummels pa je zaradi poškodbe stopala ostal v garderobi, so se začele velike težave. Borussia je le še stala pred svojimi vrati, nobene nevarne akcije ni več izpeljala, napadi Bavarcev so se vrstili drug za drugim. Pri obeh golih pa je bil glavni krivec prav Subotić. Najprej je v 72. minuti prestregel podajo Francka Riberyja in jo izbil naravnost na levico Roberta Lewandowskega, ki je izenačil. Pet minut pred koncem je z vlečenjem podrl Riberyja in zakrivil enajstmetrovko, ki jo je unovčil Robben.
Pep takoj uslišal vzklike navijačev
"Zelo sem zadovoljen, saj na zadnjih štirih domačih tekmah doma nismo premagali Borussie, ki je ena najboljših ekip na svetu v protinapadih. Xabi Alonso je bil ves čas pokrit, v drugem polčasu smo našli rešitve," je pojasnil Pep Guardiola, ki je prejemal številne čestitke. Športni direktor Matthias Sammer je Španca tako močno objel, da mu je kar malce zmanjkalo sape.
Sredi drugega polčasa so navijači glasno zahtevali vstop Riberyja. "Zelo spoštujem naše navijače, zato sem ga kar takoj poslal v igro," se je pošalil španski strateg. "Franck še ni pripravljen za 90 minut, dogovorili smo se, da bo vstopil v drugem polčasu, in dokazal je, kako je nevaren v igri ena na ena. Zelo nam je pomagal do te zmage."
Lewandowski se ni pretirano veselil
Za Roberta Lewandowskega je bila to prav posebna tekma. Po štirih letih v Dortmundu se je prvič srečal z nekdanjimi soigralci na prvenstveni tekmi in dosegel zadetek za 1:1. "To je bila zares težka tekma zame. Najpomembnejša je zmaga, še posebej po slabši igri v prvem polčasu. V drugem delu smo odigrali po načrtih," je bil kratek Poljak, ki se ne pretirano veselil gola. Navijači rumeno-črnih mu niso žvižgali, saj se je vse do zadnjega dne boril za Borussio, precej bolj zamerijo odhod Mariu Götzeju, ki je prejel glasne žvižge ob predstavitvi in ob odhodu z igrišča v 70. minuti.
Jerome Boateng je imel v prvem polčasu veliko dela s hitrimi napadalci Borussie: "Igrali smo zelo dobro, a nismo izkoristili številnih priložnosti. Doseči bi morali precej več zadetkov. V drugem polčasu smo stopili še precej bolj naprej, stopnjevali smo pritisk proti njihovim vratom, to je bila prava igra."
"Kloppo" ne pozna takega niza porazov
Jürgen Klopp je bil vidno potrt na novinarski konferenci. Dva meseca nenehnih skrbi sta naredila svoje. Njegova trenerska kariera se je ves čas strmo vzpenjala. V Mainzu je bil junak, ki je ekipo popeljal v Bundesligo, leta 2008 pa je prišel v Dortmund in iz povprečnega moštva je Borussia dvakrat postala nemški prvak, igrala pa je tudi v finalu Lige prvakov.
"Kloppo" je vse skupaj gradil na samozavesti, velike krize sploh nikoli ni poznal. Takega niza porazov še ni doživel. Prihodnjo nedeljo na stadion Westfalen prihaja Borussia iz Mönchengladbacha, ki kar poka od samozavesti. Zelo težka naloga za Dortmundčane pred reprezentančnim premorom.
V drugem polčasu le še panično branjenje
"Z igro v prvem polčasu sem zadovoljen, potem pa smo odigrali preveč dolgih žog, ni nam več uspelo zadržati žoge na njihovi polovici. Pritisk Bayerna je bil prevelik, vseh priložnosti pač ne morejo zapraviti. Sploh nismo več prišli do naše igre. Veliko smo vložili v to tekmo, ostali pa smo praznih rok," je poudaril najbolj priljubljen trener v Nemčiji.
Henrik Mhitarjan je že v 9. minuti z močnim strelom z 18 metrov oplazil vratnico. "Bayern je imel ogromno priložnosti. Odločilno je bilo, da smo se v drugem polčasu preveč povlekli v obrambo," je dejal Armenec.
Ogromno zanimanje za tekmo
Za tekmo sezone v nemškem prvenstvu bi lahko prodali več kot pol milijona vstopnic. Ogromno navijačev je prišlo pred Allianz Areno brez vstopnice in z napisi, da jo iščejo. Število poročevalcev z vsega sveta je preseglo tudi tekmo četrtfinala ali polfinala Lige prvakov. Obračuni med Bayernom in Borussio iz Dortmunda so vedno napeti, položaj na lestvici pa ni pomemben.
Iz Münchna
Aleš Golob

Bayern s preobratom dobil 107. "Der Klassiker"