Nejc Pečnik - nogometaš, ki v povprečju potrebuje najmanj minut za en reprezentančni zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Nejc Pečnik - nogometaš, ki v povprečju potrebuje najmanj minut za en reprezentančni zadetek. Foto: www.alesfevzer.com
Boštjan Cesar
Boštjan Cesar bi lahko kmalu postal prvi Slovenec s 100 nastopi za nogometno reprezentanco. Foto: www.alesfevzer.com
Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah

Vse vendarle le ni tako zelo črno. Varovanci Srečka Katanca so namreč dosegli kar 18 zadetkov, kar jim je v prejšnjih 10 kvalifikacijskih ciklih uspelo enkrat samkrat - v kvalifikacijah za SP 2010. Med strelce se je vpisalo devet nogometašev.

Imate vprašanje o slovenski nogometni reprezentanci? Pošljite ga po elektronski pošti ali Twitterju.

V slovenskih mrežah je končalo 11 žog - le v treh kvalifikacijah je bilo to število manjše. Najmanjše je bilo že v prej omenjenih kvalifikacijah za JAR 2010, ko je slovenska obramba dopustila vsega štiri zadetke.

Cesar prvak med branilci
Kapetan Boštjan Cesar je proti San Marinu dosegel svoj osmi reprezentančni zadetek, s čimer je daleč najuspešnejši strelec med branilci. Med branilci sta več kot en gol dosegla le še Aleksander Knavs in Željko Milinović (oba po 3). Na vrhu lestvice strelcev je sicer že dolgo Zlatko Zahovič (35).

Pečnik potrebuje najmanj časa za gol
Proti San Marinu je svoj šesti reprezentančni zadetek dosegel Nejc Pečnik. Nič posebnega, a Pečnik praviloma v igro vstopa v drugih polčasih, zato ima na voljo manj časa. Če upoštevamo še minutažo, je najučinkovitejši nogometaš v zgodovini slovenske reprezentance.

Statistika vendarle ostala čista
San Marino sodi v najnižji razred evropskega nogometa, zato ni čudno, da je postal šele druga reprezentanca, proti kateri je Slovenija igrala vsaj štirikrat in vselej zmagala. V tej družbi je le še Luksemburg. Na drugi strani ekstrema je Hrvaška, s katero je Slovenija igrala osemkrat, a je še ni premagala (pregled vseh slovenskih nasprotnikov).

Katanec blizu 100 zadetkom
Še nekaj drobtinic. Valter Birsa se je na lestvici nastopov prebil na četrto mesto. Katanec se je s klopi Slovenije "veselil" 98 zadetkov svojih varovancev. Za stotico bo imel priložnost v dodatnih kvalifikacijah. Sodnik Björn Kuipers, s katerim je bil Katanec na tekmi proti Litvi tako nezadovoljen, je Sloveniji sodil že tretjič (kar je rekord).

November je slab, ampak ...
In še ena zanimivost. Če vse reprezentančne tekme pogledamo po mesecih, ugotovimo, da Slovenija odstotkovno najmanj zmag doseže ravno v novembru. Do zdaj je na 21 tekmah namreč zmagala le štirikrat. Na svojo srečo je kar tri od teh zmag dosegla v dodatnih kvalifikacijah, ki so jo popeljale na veliko tekmovanje (Ukrajina, Romunija, Rusija).

Katanca zmotili žvižgi po 20 minutah