V preteklosti so v Grčiji dobro služili številni slovenski košarkarji, a v pretekli sezoni ni tam igral niti eden Slovenec, kar tudi govori o finančnem stanju. Med nogometnimi reprezentanti je
V preteklosti so v Grčiji dobro služili številni slovenski košarkarji, a v pretekli sezoni ni tam igral niti eden Slovenec, kar tudi govori o finančnem stanju. Med nogometnimi reprezentanti je "Grk" Andraž Struna, ki je zadnji dve leti odigral za PAS Giannino, s katero ga pogodba veže še za eno sezono. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Tuje športnike še najbolj skrbi grožnja z izstopom Grčije iz evrskega območja ter napovedana devalvacija grške valute v primerjavi z evrom. V za Grčijo negotovih časih, imajo veliko dela menedžerji tujih športnikov na začasnem delu na jugu Balkana.

Drahme bi prepolovile zaslužek
Športnike še najbolj skrbi, da bi morebitni izstop Grčije iz evrskega območja pomenil razvrednotenje njihovih pogodb tudi za polovico vrednosti, če bodo zneske na pogodbah v klubih samodejno prevrednotili v novo grško valuto. "Jasno je, da bodo nogometašem v grški prvi ligi njihove plače izplačevali v devalvirani valuti," trdijo pri Goal News.

Bodo klubi privolili v klavzulo?
Zato so se številni agenti obrnili na vodilne pri prvoligaških klubih in od njih zahtevali, da nemudoma k novopodpisanim pogodbam dodajo še posebno klavzulo, da igralcem v primeru valutnih sprememb njihove predhodno dogovorjene zneske izplačujejo v evrih. Zastopniki športnikov prav tako zahtevajo, da klubi plače igralcem nakazujejo na bančne račune, odprte v tujini in ne v Grčiji.

Obratna skrb za Grke v EU-ju
Po drugi strani so se oglasili tudi nekateri grški nogometaši, ki igrajo v tujini, zaskrbljeni, da jih ob morebitnem izstopu iz evrskega območja in Evropske unije (tako imenovani "grexit"), ne bodo več obravnavali za evropske igralce in jih bodo zaradi tega odslovili.