Ivan Rakitić je bil natančen z bele točke. Foto: Reuters
Ivan Rakitić je bil natančen z bele točke. Foto: Reuters
Hakan Calhanoglu
Hakan Calhanoglu je izenačil v sodnikovem dodatku s prostega strela. Foto: Reuters
Valon Berisha
Valon Berisha je z enajstih metrov priigral točko Kosovu. Foto: Reuters
Huseyin Gocek
Turški sodnik Huseyin Gocek je prekinil tekmo v Skadru v 77. minuti. Zaradi razmočene zelenice na stadionu Loro Borici nadaljevanje srečanja ni bilo mogoče. Foto: EPA
Daryl Murphy
Daryl Murphy je rešil Irce v Beogradu. Foto: Reuters
Ciro Immobile
Ciro Immobile je potrdil zmago Italije. Foto: Reuters
Gareth Bale
Gareth Bale je v drugem polčasu zadel dvakrat. Foto: Reuters
Najzanimivejši utrinki ponedeljkovih tekem
Ševčenko debitiral proti Islandcem, zgodovinski gol Kosova

Hrvaška je s Turčijo igrala na letošnjem evropskem prvenstvu v Franciji in zmagala po zadetku Luke Modrića. Tudi tokrat so bili izbranci Anteja Čačića precej boljši tekmec (streli 17:6, v okvir vrat 4:3, koti 9:1, posest žoge 56:44 %), trikrat so tudi zadeli okvir vrat.

Rezultate vseh tekem lahko v živo spremljate z mobilno aplikacijo RTV Šport

V 10. minuti je Mario Mandžukić z glavo stresel prečko, odbito žogo pa je Marko Pjaca iz bližine poslal prek vrat. Tudi v nadaljevanju prvega polčasa so bili Hrvati boljši. Pjaca, ki se bo skušal dokazati v sredi Juventusa, je v 22. z glavo zadel prečko, devet minut zatem pa je Mandžukić prav tako zadel okvir vrat.

Calhanoglu izenačil s prostega strela
Minuto pred odmorom je Luka Modrić preigraval in že krenil v kazenski prostor, ko ga je Ismail Koybasi podrl. Z bele točke je bil natančen Ivan Rakitić. V sodnikovem dodatku je Hakan Calhanoglu izvedel prosti strel s 25 metrov, žoga je zadela Ivana Perišića spremenila smer in končala v mreži.

Tudi v drugem polčasu so bili Hrvati precej nevarnejši. Volkan Babacan je imel veliko dela, predvsem Mandžukić in Pjaca sta bila nevarna. V 92. minuti je obranil strel Milana Badlja.

Zgodovinska točka za Kosovo
Le nekaj ur pred zgodovinsko prvo tekmo v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo je Kosovo dobilo od Fife zeleno luč za devet igralcev, ki so v preteklosti nastopili za druge države. Omenjeni igralci so na Fifo naslovili prošnje za nastop za Kosovo, ugodili pa so jih Fanolu Pededaju in Enisu Alushi, ki sta v preteklosti igrala za Nemčijo, Bersantu Celini in Elbasanu Rashaniju (Norveška), Hekuranu Kryeziuju in Albertu Bunjaku (Švica), Sinanu Bytyciju (Avstrija), Vedatu Muricu (Albanija) ter Ertonu Fejzullahu (Švedska). Še najmanj trije igralci čakajo na ugoditev prošenj.
V Turkuju je Kosovo osvojilo veliko točko proti Finski (1:1). Gostitelji so povedli v 18. minuti, ko je zadel Paulus Arajuuri, izenačil pa je Valon Berisha z bele točke po uri igre.

Islandci do točke v Ukrajini
Nogometno pravljico nadaljujejo Islandci, ki so remizirali v Kijevu. Skandinavci so povedli že v šesti minuti, strelec gola je bil Alfred Finnbogason, še v prvem polčasu je končni izid postavil Andrij Jarmolenko.

Avstrijci vse opravili v prvem polčasu
Uspešne kvalifikacijske nastope nadaljujejo tudi Avstrijci, ki so bili v prejšnjih kvalifikacijah za evropsko prvenstvo neporaženi, tokrat pa so nov ciklus v skupini D začeli z zmago v Gruziji. Martin Hinteregger in Marc Janko sta zadela že v prvem polčasu, poraz gostiteljev je v 78. minuti ublažil Jano Ananidze.

Murphy preprečil zmago Srbije
Blizu uspeha so bili Srbi, ki so z goloma Filipa Kostića in Dušana Tadića v Beogradu proti Irski spreobrnili zaostanek 0:1, toda zmagoslavje jim je v 80. minuti preprečil Daryl Murphy.

Španci v drugem polčasu napolnili mrežo Liechtensteina
Španci so v skupini G odpravili Liechtenstein z 8:0, a v prvem polčasu je gol dosegel le Diego Costa. Isti igralec je bil uspešen tudi v drugem, v katerem sta se dvakrat med strelce vpisala Alvaro Morata in David Silva.

Italijani do treh točk z igralcem manj
Italijani so v gosteh s 3:1 premagali Izrael. Z goloma Graziana Pelleja in Antonia Candreve so povedli z 2:0, Tal Ben Chaim je v prvem polčasu zaostanek znižal. V drugem delu so v 55. minuti azzurri ostali brez izključenega Giorgia Chiellinija (dva rumena kartona), a jih je iz težav dokončno rešil gol Cira Immobileja sedem minut pred koncem.

Prekinjena tekma v Skadru
Albanija in Makedonija tekme nista dokončali, pri rezultatu 1:1 je bila tekma zaradi močnega naliva v 77. minuti in razmočenega terena prekinjena in jo bosta nadaljevali v torek ob 14.00.

Kvalifikacije za SP 2018, skupina I:
HRVAŠKA - TURČIJA 1:1 (1:1)
Rakitić 44./11-m; Calhanoglu 45.

Hrvaška: Kalinić, Vrsaljko, Ćorluka, Vida, Strinić, Badelj, Modrić, Pjaca (80./Kalinić), Rakitić (64./Brozović), Perišić, Mandžukić (85./Kramarić).

Turčija: Babacan, Ozbayrakli, Aziz, Topal, Koybasi, Ayhan (54./Calik), Yokuslu, Tufan, Calhanoglu, Mor (84./Sen), Tosun (71./Sahan).

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)


FINSKA - KOSOVO 1:1 (1:0)
Arajuuri 18.; Berisha 60./11-m

UKRAJINA - ISLANDIJA 1:1 (1:1)
Jarmolenko 41.; Finnbogason 6.
Konopljanka (Ukrajina) je v 83. minuti zapravil 11-m.


Skupina D:
GRUZIJA - AVSTRIJA 1:2 (0:2)
Ananidze 78.; Hinteregger 16., Janko 42.

WALES - MOLDAVIJA 4:0 (2:0)
Vokes 38., Allen 44., Bale 51., 95./11-m

SRBIJA - IRSKA 2:2 (0:1)
Kostić 60., Tadić 69./11-m; Hendrick 3., Murphy 81.


Skupina G:
ŠPANIJA - LIECHTENSTEIN 8:0 (1:0)
Diego Costa 10., 67., Sergi Roberto 55., Silva 59., 90., Vitolo 60., Morata 82., 83.

ALBANIJA - MAKEDONIJA * 1:1 (1:0)
Sadiku 9.; Alioski 51.
* - prekinjeno v 77. minuti zaradi močnega naliva

IZRAEL - ITALIJA 1:3 (1:2)
Ben Haim 35.; Pelle 14., Candreva 31./11-m, Immobile 83.

Najzanimivejši utrinki ponedeljkovih tekem
Ševčenko debitiral proti Islandcem, zgodovinski gol Kosova