Everton je zadel za Gremio. Foto: Reuters
Everton je zadel za Gremio. Foto: Reuters
Za Gremio bo to prvi finale v tem tekmovanju, Pachuci pa ni uspelo postati prvi srednjeameriški klub, ki bi se uvrstil v zaključni dvoboj. Foto: Reuters
Guzman je priredil najlepšo priložnost za Pachucho. Foto: Reuters
Real Madrid ima priložnost, da osvoji novo lovoriko. Foto: Reuters
Everton Gremio popeljal v finale

Južnoameriški prvak iz Brazilije je porazil prvaka Concacafa, Pachuco iz Mehike. Za Gremio bo to prvi finale v tem tekmovanju, Pachuci pa ni uspelo postati prvi srednjeameriški klub, ki bi se uvrstil v zaključni dvoboj.

Mehičani so imeli v prvem polčasu žogo več v svoji posesti, so pa Brazilci večkrat streljali proti vratom Oscarja Pereza, poskušali so tudi iz prostih strelov. Oboji so imeli nekaj poskusov, a niso bili dovolj natančni. Ob izdihljajih prvega polčasa je priložnost Pachuce, streljal je Honda, preprečil Cortez.

Igra se je v drugem polčasu razživela. Najprej je v 55. minuti zapretil nogometaš Pachuche, Guzman je močno streljal, z obrambo pa se je izkazal Grohe. Le nekaj minut zatem pa je še lepšo priložnost priredil Luan, gol je preprečil 44-letni vratar Pachuce, Perez (ta po letošnji sezoni končuje kariero).

Blizu gola je bil tudi Edilson, ki je streljal iz prostega strela v 75. minuti, žoga je bila za nekaj centimetrov oddaljena od leve vratnice. V 80. minuti je Pachuchin Guzman neposredno pred vrati Gremia preskočil obrambo, dobro je streljal z glavo, za las pa je žoga zgrešila mrežo.

Izenačena tekma po rednem delu ni dala zmagovalca, igral se je podaljšek. V tem je prvi mrežo zatresel Everton, Gremio je povedel z 1:0. Prednost pa je do konca tekme zadržal in se tako veseli uvrstitve v finale.

Tam čaka na zmagovalca tekme Real Madrid - Al Džazira.

Na 14. Fifinem svetovnem klubskem prvenstvu sodelujejo prvaki šestih svetovnih konfederacij in klub gostitelja. Real Madrid in Gremio sta bila v polfinale uvrščena neposredno.

Al Džazira je v kvalifikacijah za četrtfinale z 1:0 premagala Auckland City, nato pa je za uvrstitev med štiri z 1:0 ugnala še prvaka Azije, Uravo Red Diamondse iz Japonske. Pachuca je bila v drugem četrtfinalu z enakim izidom boljša od Wydada Casablance, prvaka Afrike iz Maroka.

Finale bo v soboto ob 18.00. Oba polfinala in finalni obračun boste lahko spremljali na TV SLO 2 in MMC-ju.

Lani je bil turnir na Japonskem. Slavil je Real Madrid, ki je po podaljšku s 4:2 odpravil japonsko Kašimo.

Največ uspeha imajo evropske ekipe, ki so dobile devet od 13 turnirjev. Trikrat je slavila Barcelona, dvakrat pa Real Madrid. Štirikrat so se naslova veselili klubi iz Južne Amerike, vsi so bili iz Brazilije.

SVETOVNO KLUBSKO PRVENSTVO
ABU DABI, polfinale

GREMIO (BRA) - PACHUCA (MEH) 1:0 (0:0)
Everton 95.
* - po podaljšku

Gremio: Grohe, Edilson (91./Moura), Geromel, Kannemann , Cortez, Michel (72./Everton), Jailson, Ramiro, Luan, Fernandinho (118./Thyere), Barrios (55./Jael).

Pachuca: Perez, Martinez, Gonzalez, Murillo Murillo, Garcia (101./Gazal), Hernandez, Urreta (109./Cano), Honda, Guzman, Aguirre (67./Sanchez), Jara (91./Herrera).

Sodnik: Felix Brych

Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.


Sreda ob 18.00:
REAL MADRID (ŠPA) - AL DŽAZIRA (ZAE)
Prenos na TV SLO 2 in MMC-ju.

Finale bo v soboto ob 18.00. Prenos bo na TV SLO 2 in MMC-ju.

Everton Gremio popeljal v finale