Raheem Sterling je bil junak deževnega večera v Sevilli. Pred današnjo tekmo se na 27 reprezentančnih tekmah ni vpisal med strelce. Foto: Reuters
Raheem Sterling je bil junak deževnega večera v Sevilli. Pred današnjo tekmo se na 27 reprezentančnih tekmah ni vpisal med strelce. Foto: Reuters
Paco Alcacer je zelo poživil igro Španije. Selektor Luis Enrique ga je nerazumljivo držal na klopi skoraj eno uro. Foto: Reuters
Veliko veselje številnih navijačev po koncu tekme v Sevilli. Foto: Reuters
Edin Džeko je dosegel oba zadetka na Grbavici. Foto: Reuters

Španci so po razočaranju na svetovnem prvenstvu odlično začeli Ligo narodov. Na Wembleyju so zmagali z 2:1, Hrvate pa so povozili kar s 6:0. S tretjo zmago bi si lahko že zagotovili vozovnico za zaključni turnir, vendar so doživeli hladno prho. Angleži so se veselili prve zmage v Španiji po letu 1987, ko je blestel Gary Lineker s štirimi zadetki.
Luis Enrique je doživel prvi poraz na klopi Španije. Njegovi izbranci so se preveč obotavljali v kazenskem prostoru, nekajkrat so želeli z žogo priti skoraj do golove črte. Imeli so veliko premoč (streli 23:5, v okvir vrat 5:3, koti 12:0, posest 73:27 %), vendar so le dvakrat matirali odličnega vratarja Jordana Pickforda.
Sterling zadel iz prve resne akcije Angležev
Stadion Benito Villamarín je gostil prvo reprezentančno tekmo po letu 1995 in Španci so krenili v napad od prve minute. Vseskozi je bilo vroče pred vrati Pickforda, ki se je izkazal že v 5. minuti, ko je odbil nevaren strel Marcosa Asensia. Angleži niso resno prišli čez polovico v uvodne četrt ure, nato pa so v 16. minuti povedli. Marcus Rashford je z leve strani sijajno zaposlil Raheema Sterlinga, ki je stekel sam proti vratom in z diagonalnim strelom z desno nogo matiral nemočnega Davida de Geo.
Kane zrežiral dva zadetka
Španci so znova močno pritiskali, a jim Pickforda ni uspelo ukaniti. Po pol ure igre je prav čuvaj angleške mreže hitro podal do Harryja Kana, ki je podaljšal žogo do Rashforda, ki je lepo sprejel žogo in z desnico povišal na 0:2.
Angleži so bili izjemno učinkoviti. Sedem minut pred odmorom je Ross Barkley poslal visoko žogo v kazenski prostor, Sergio Ramos je skušal nastaviti ofsajd zanko, a zaman. Kane je z drsečim štartom mojstrsko preusmeril žogo pred vrata, kjer je Sterling zabil žogo v mrežo. Popoln šok v Sevilli ob odmoru, saj so Španci zaostajali kar z 0:3.

Alcacer znižal ob prvem stiku z žogo
Luis Enrique je predolgo čakal z menjavami. V 57. minuti je vstopil Paco Alcacer. Najboljši strelec Bundeslige v letošnji sezoni, ki je v življenjski formi po prihodu v Dortmund, je s prvim dotikom z žogo znižal na 1:3. Natančen je bil z glavo po podaji Asensia iz kota. Do konca tekme so Španci še naprej stiskali obroč okoli kazenskega prostora Angležev. Asensio je v 84. minuti za las zgrešil z roba kazenskega prostora, tudi rezervist Alvaro Morata ni bil natančen iz ugodnega položaja minuto pred koncem rednega dela. Na vrsti je bilo še sedem minut sodnikovega dodatka in prav v zadnji akciji na tekmi je Ramos z glavo postavil končni izid po natančnem predložku Danija Ceballosa z desne strani.
"Igralci so lahko izjemno posnosni na to predstavo. Z napadalci smo naredili načrt pred tekmo in zares so se izkazali. V nadaljevanju smo zdržali velik pritisk Špancev. Navdušen sem nad mladimi igralci. Poleti smo se izkazali na svetovnem prvenstvu. Polfinale je bil odličen dosežek, a zdaj imamo nove izzive. Že nekaj časa ima občutek, da lahko dosežemo zares veliko," je bil vesel selektor Gareth Southgate.

Džeko odločil na Grbavici
Robert Prosinečki se je na klopi Bosne in Hercegovine veselil že tretje zaporedne zmage. Na Grbavici je padla Severna Irska z 2:0. Edin Džeko je najprej v 27. minuti izkoristil podajo Edina Višće, nato pa je v 73. minuti postavil končni izid po sijajni dolgi podaji Miralema Pjanića.

Kozak ni več slovaški selektor
Slovaška reprezentanca je po sobotnem porazu v Ligi narodov proti Češki z 1:2 ostala brez selektorja. Sporazumno je vodstvo slovaške zveze prekinilo pogodbo z Janom Kozakom, ki je Slovake vodil od leta 2013 in jih popeljal na evropsko prvenstvo 2016. Namesto njega bo na torkovi prijateljski tekmi proti Švedski ekipo vodil njegov pomočnik Štefan Tarkovič. Slovaki na dveh tekmah še niso osvojili točke.

LIGA A, SKUPINA 2:
ISLANDIJA - ŠVICA 1:2 (0:0)
Finnbogason 81.; Seferović 52., Lang 67.

Vrstni red: Švica in Belgija po 6, Islandija 0.

SKUPINA 4:
ŠPANIJA - ANGLIJA 2:3 (0:3)
Paco Alcacer 58., Ramos 97.; Sterling 16., 38., Rashford 30.

Španija: De Gea, Castro Otto, Nacho, Ramos, Alonso, Thiago, Busquets, Saul Niguez (57./Paco Alcacer), Iago Aspas (57./Ceballos), Rodrigo (72./Morata), Asensio.

Anglija: Pickford, Trippier (85./Alexander Arnold), Gomez, Maguire, Chilwell, Winks (90./Chabolah), Dier, Barkley (75./Walker), Sterling, Kane, Rashford.

Sodnik: Szymon Marciniak (Poljska)

Vrstni red: Španija 6, Anglija 4, Hrvaška 1.


LIGA B, SKUPINA 3:
BiH - SEVERNA IRSKA 2:0 (1:0)
Džeko 27., 73.

Vrstni red: BiH 9, Avstrija 3, Severna Irska 0.


LIGA C, SKUPINA 2:
ESTONIJA - MADŽARSKA 3:3 (1:1)
Luts 20., Pikk 70., Anier 79.; Nagy 24., Szalai 54., 81.

FINSKA - GRČIJA 2:0 (0:0)
Soiri 46., Kamara 89.

Vrstni red: Finska 12, Grčija 6, Madžarska 4, Estonija 1.


LIGA D, SKUPINA 2:
BELORUSIJA - MOLDAVIJA 0:0

LUKSEMBURG - SAN MARINO 3:0 (1:0)
Turpel 4., Sinani 65., Thill 73.
RK: Gasperoni 54./San Marino

Vrstni red: Luksemburg 9, Belorusija 8, Moldavija 5, San Marino 0.