Robert Lewandowski, ki je v lanski sezoni dosegel 30 zadetkov v nemškem prvenstvu, je tudi letos napovedal kandidaturo za najboljšega strelca Bundeslige. Foto: Reuters
Robert Lewandowski, ki je v lanski sezoni dosegel 30 zadetkov v nemškem prvenstvu, je tudi letos napovedal kandidaturo za najboljšega strelca Bundeslige. Foto: Reuters

Nizozemski reprezentant Bas Dost bo klubsko nogometno kariero nadaljeval na Portugalskem. Njegov dosedanji klub, nemški Wolfsburg, je sporočil, da je Nizozemec sklenil štiriletno pogodbo s Sportingom. V prestopu oziroma menjavi okolja obeh zeleno-belih klubov finančnih podrobnosti uradno niso razkrili, portugalski mediji pa poročajo, da je selitev vredna med deset in 12 milijoni evrov.

Xabi Alonso
Xabi Alonso je dosegel najlepši zadetek večera. Foto: Reuters
Carlo Ancelotti
Carlo Ancelotti je bil zelo zadovoljen z uvodom v novo sezono. Foto: Reuters
Jerome Boateng
Poškodovani Jerome Boateng je prejel priznanje za najboljšega nogmetaša Bundeslige v lanski sezoni. Foto: Reuters
Lars Stindl in Kevin Kampl
Kevin Kampl je v 50. minuti zadel vratnico na derbiju v Mönchengladbachu. Odločilni zadetek je dosegel Lars Stindl iz prepovedanega položaja, ki pa ga stranski sodnik ni videl. Foto: Reuters


Pred srečanjem so bile vloge jasno razdeljene. Zadnjih sedem prvenstvenih tekem so dobili Bavarci z razliko v zadetkih 34:3. Pred leti je bil ta obračun klasika Bundeslige, zdaj pa so Bremenčani le še bleda senca šampionske ekipe iz leta 2004 in se bodo zelo verjetno tudi v tej sezoni borili za obstanek.
Prejšnji teden so doživeli pravi polom. Tretjeligaška ekipa Sportfreunden Lotte jih je izločila iz pokala z 2:1. Trener Viktor Skripnik se je naposlušal kritik, kader pa je zaradi poškodb zelo okrnjen. Na uvodni tekmi Bundeslige so manjkali Claudio Pizarro, Max Kruse in Zlatko Junuzović.

Po 12 minutah vse odločeno
Gostje so zdržali le do 9. minute. Kapetan Philipp Lahm je z desne strani podal pred vrata, branilec Theodor Gebre Selassie je žogo z glavo izbil naravnost do Xabija Alonsa. Španec si je zaustavil žogo in jo z volejem z desnico s 23 metrov poslal pod prečko. Felix Wiedwald se je dotaknil žoge, a zadetka ni mogel preprečiti.
Tri minute zatem je Franck Ribery z izjemno podajo v prazen prostor zaposlil Roberta Lewandowskega. Poljak se je spretno izognil prepovedanemu položaju in z leve strani prišel sam pred Wiedwalda. Žogo je mojstrsko poslal v daljši kot, vratar Bremenčanov je bil prekratek.
"Petarda" bi lahko odjeknila že do odmora
Gostje so delovali kot razbita vojska. V 32. minuti je imel Thomas Müller ogromno prostora, branilci ga sploh niso ovirali in s 30 metrov je stresel vratnico, žoga se je odbila do Lewandowskega, ki pa je bil presenečen in mu ni uspelo zatresti prazne mreže, streljal je prek vrat. Šest minut pred odmorom je Müller z glavo podaljšal žogo do Lewandowskega, ki je prišel sam pred Wiedwalda. Vratar Werderja je z nogo odbil žogo v prečko.
Werder na ravni drugoligaša
Tudi drugi polčas se je začel katastrofalno za goste. Florian Grillitsch je izgubil žogo na sredini igrišča. Müller je z desne strani podal na daljšo vratnico, kjer je Lewandowski podstavil desnico za 3:0. Po 39 sekundah drugega dela je Werder prejel novo zaušnico in nadaljevanje je bilo še slabše.
V 66. minuti si je Lahm izmenjal dvojno podajo z Mülerjem, kapetan je neoviran prodrl v kazenski prostor in z desnico poslal žogo od vratnice v mrežo. Šest minut zatem je Müller na desni strani opazil neoviranega Riberyja, Francoz je z 12 metrov z desno nogo zlahka povišal na 5:0.
Ko gre vse narobe, tudi sodnik hitro pokaže na belo točko. Rezervist Maximilian Eggestein se je v 77. minuti od zadaj malce dotaknil Rafinhe, ki je padel kot pokošen. Christian Dingert je hitro dosodil najstrožjo kazen, Lewandowski pa se je veselil hat-tricka.
Ancelotti: Najtežje bo izbrati enajst igralcev za tekmo
"Sploh nisem veliko spreminjal. Bayern je izjemna ekipa. Želel sem le več hitrih podaj v globino, saj imamo odlične napadalce. Najtežje bo izbrati enajst igralcev za tekmo, saj bo večina nezadovoljnih. Ko se začne Liga prvakov, bo lažje, saj bo na sporedu več tekem v enem tednu. Vzdušje je res zelo dobro, vsi igralci so pravi profesionalci," je bil zelo zadovoljen Ancelotti.
Kapetan Fritz se je opravičil navijačem
"Opravičiti se moramo našim navijačem, ki so prišli na tekmo. Vseskozi smo le tekali za žogo, sploh nismo našli nobene prave igre. Po polomu v pokalu smo se skušali pobrati, a nimamo nobene samozavesti. Stali smo predaleč stran od tekmecev, pustili smo jim ogromno prostora in seveda je Bayern to izkoristil," je povedal kapetan gostov Clemens Fritz.

1. krog:
BAYERN - WERDER 6:0 (2:0)
Xabi Alonso 9., Lewandowski 13., 46., 77./11-m, Lahm 66., Ribery 73.

Bayern: Neuer, Lahm (74./Rafinha), Javi Martinez, Hummels, Alaba (78./Juan Bernat), Xabi Alonso (64./Kimmich), Vidal, Thiago, Müller, Ribery, Lewandowski.

Werder: Wiedwald, Gebre Selassie, Sane, Caldirola, Bauer, Fritz, Diagne, Yatabare, Grillitsch (74./Eggestein), Bartels (88./Thy), Johannsson (63./Sternberg).

Sodnik: Christian Dingert



EINTRACHT - SCHALKE 1:0 (1:0)
Meier 13.
RK: Hector 79./Eintracht

AUGSBURG - WOLFSBURG 0:2 (0:1)
Didavi 35., Rodriguez 89.
Matavža (Augsburg) ni bilo v ekipi.

HAMBURGER SV - INGOLSTADT 1:1 (1:0)
Wood 30.; Hinterseer 79.

KÖLN - DARMSTADT 2:0 (1:0)
Risse 11., Modeste 61.
Maroh (Köln) je igral vso tekmo.

BORUSSIA (D) - MAINZ 2:1 (1:0)
Aubameyang 17., 89.; Muto 92.

BORUSSIA (M)
- BAYER LEVERKUSEN 2:1 (1:0)
Hahn 45., Stindl 85.; Pohjanpalo 80.
Kampl (Bayer) je v 50. minuti zadel vratnico.

Borussia (M): Sommer, Elvedi, Christensen, Jantschke (46./Vestergaard), Strobl, Kramer, Traore (61./F. Johnson), Wendt, Stindl, Hahn (84./T. Hazard), Raffael.

Bayer Leverkusen: Leno, Jedvaj, Tah, Toprak, Wendell, Aranguiz (78./Pohjanpalo), Baumgartlinger, Bellarabi, Kampl, Calhanoglu (64./Mehmedi), Volland (64./Brandt).

Sodnik: dr. Felix Brych



HERTHA
- FREIBURG 2:1 (0:0)
Darida 62., Schieber 95.; Hoefler 93.

HOFFENHEIM - RB LEIPZIG 2:2 (0:0)
Rupp 55., Uth 83.; Kaiser 58., Sabitzer 90.

Lestvica:
BAYERN                1  1 0 0  6:0  3
KÖLN                  1  1 0 0  2:0  3
WOLFSBURG             1  1 0 0  2:0  3
BORUSSIA (M)          1  1 0 0  2:1  3
BORUSSIA (D)          1  1 0 0  2:1  3
HERTHA                1  1 0 0  2:1  3
EINTRACHT             1  1 0 0  1:0  3
HOFFENHEIM            1  0 1 0  2:2  1
RB LEIPZIG            1  0 1 0  2:2  1
HAMBURGER SV          1  0 1 0  1:1  1
INGOLSTADT            1  0 1 0  1:1  1
BAYER (L)             1  0 0 1  1:2  0
MAINZ                 1  0 0 1  1:2  0
FREIBURG              1  0 0 1  1:2  0
SCHALKE               1  0 0 1  0:1  0
DARMSTADT             1  0 0 1  0:2  0
AUGSBURG              1  0 0 1  0:2  0
WERDER                1  0 0 1  0:6  0

Nizozemski reprezentant Bas Dost bo klubsko nogometno kariero nadaljeval na Portugalskem. Njegov dosedanji klub, nemški Wolfsburg, je sporočil, da je Nizozemec sklenil štiriletno pogodbo s Sportingom. V prestopu oziroma menjavi okolja obeh zeleno-belih klubov finančnih podrobnosti uradno niso razkrili, portugalski mediji pa poročajo, da je selitev vredna med deset in 12 milijoni evrov.