Dane Jošt ima v teh dneh obilo dela. Foto: MMC RTV SLO
Dane Jošt ima v teh dneh obilo dela. Foto: MMC RTV SLO
Izjava generalnega sekretarja Uefe o stavah
Uefa preiskuje 200 sumljivih tekem
Pogovor z Bergantom in Stefanovićem o podkupovanju


Na sedežu Evropske nogometne zveze (Uefa) so po triurnem sestanku, ki so se ga udeležili predstavniki zvez iz Slovenije (NZS sta zastopala generalni sekretar Dane Jošt in disciplinski sodnik Simon Jeglič), Avstrije, Belgije, Bosne in Hercegovine, Hrvaške, Nemčije, Madžarske, Švice in Turčije (te so vpletene v preiskavo o prirejanju izidov), sprejeli naslednjo izjavo:

1. Uefa in nogometne zveze se spopadajo z organiziranim kriminalom, ki presega jurisdikcijo športnih organizacij, zato podpiramo odločen pristop pristojnih organov, ki je tudi v interesu športa.

2. Uefa in nogometne zveze se bodo v svojih državah povezale s pristojnimi organi z namenom pridobitve potrebnih informacij o klubih ali posameznikih, ki so pod njihovo pristojnostjo.

3. Uefa bo v imenu devetih nogometnih zvez od tožilstva v Bochumu uradno zahtevala popoln dostop do celotne dokumentacije o navedenem primeru. Po besedah pristojnih organov lahko pridobivanje teh podatkov traja tudi več tednov.

4. Do pridobitve uradnih dokumentov je potrebno vse objavljene informacije v medijih v povezavi z "Bohumškim primerom" šteti za namigovanja brez ustreznih dokazov. V tej fazi preiskave komentiranje vpletenosti posameznikov ali klubov v navedeni primer ni dovoljeno.

5. Uefa in devet nogometnih zvez pozivajo igralce in funkcionarje, ki so pripravljeni prijaviti dogodke v povezavi s kakršno koli korupcijo, prevaro ali prirejanjem rezultatov, da takšne informacije posredujejo zato pristojnim organom pri nogometnih zvezah ali Uefi.

6. Uefa in nogometne zveze bomo v skladu s svojimi pristojnostmi uvedli potrebne postopke, Uefa pa bo nudila podporo in koordinacijo, če bo ta potrebna.

7. Uefa in devet nogometnih zvez smo zavezani k dosledni odpravi nepravilnosti, ki škodujejo nogometni igri, ne glede na to, ali so te nepravilnosti povezane z igralci, funkcionarji ali drugimi posamezniki.

Jošt: O sumljivih tekmah nič novega
"Vsi smo se strinjali, da moramo v oster boj proti stavniški mafiji. Sprejeli smo sklepe, kako se bomo tega lotili, sam pa o morebitnih sumljivih tekmah v slovenskem prostoru nisem izvedel nič novega. Vse, kar so objavili mediji, so samo špekulacije. Mi imamo informacije le, da se preiskujeta tekmi Drava - Nafta in Interblock - Metalurg, o drugih govora ni bilo," je po sestanku povedal Jošt in dodal: "V kolikor bodo preiskave potrdile, da je bilo sumljivih več slovenskih tekem, bomo poskrbeli za ukrepe. Še prej pa pričakujemo pomoč pravosodnih organov. Športne organizacije namreč nimamo možnosti, da pridemo do konkretnih rezultatov."
Stavniška afera dobiva vse večje razsežnosti
Kot je znano, so v petek v Bochumu razkrili, da že nekaj mesecev poteka obsežna preiskava o prirejanju izidov tekem v evropskem nogometu. Policija v sodelovanju z Uefo preiskuje okoli 200 sumljivih izidov srečanj v devetih evropskih ligah, med drugim tudi v Sloveniji. Spornih naj bi bilo sedem tekem prve slovenske lige.

Slovenska policija je že v ponedeljek sporočila, da je nemške varnostne organe v okviru mednarodnega policijskega sodelovanja zaprosila, da ji posredujejo njihove ugotovitve v zvezi z nameščanjem izidov v slovenskem državnem prvenstvu. Lani je v povezavi s sumi prirejanja izidov obravnavala eno anonimno prijavo, vendar ugotovila, da ni šlo za kaznivo dejanje.

V ponedeljek je bil na mejnem prehodu s Hrvaško (Gruškovje/Macelj) v zvezi z nameščanjem izidov aretiran prvi Slovenec, 38-letni Mariborčan Dragan Mihelič, danes pa je časopis Delo, sklicujoč se na dobro obveščene vire, objavil seznam sedmih sumljivih slovenskih tekem.

Izjava generalnega sekretarja Uefe o stavah
Uefa preiskuje 200 sumljivih tekem
Pogovor z Bergantom in Stefanovićem o podkupovanju