Nogometaši Domžal so se znašli v težkem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Nogometaši Domžal so se znašli v težkem položaju. Foto: www.alesfevzer.com
Slask slavil na Areni Petrol
Domžalčani klonili pred Čukaričkim

Evropska krovna nogometna zveza je uvedla kar precej novosti, za klube pa tudi precej donosnejše nagrajevanje. Uvod za slovenskega trojčka ni bil najbolj spodbuden, sploh pa bolita oba domača poraza Celja in Domžal.

Uefa spremenila pravila
Po prvem igralnem dnevu v novi mednarodni sezoni se slovenski količnik na lestvici evropske zveze ni pretirano popravil. UEFA je pred to sezono celo spremenila vstopna merila in s tem se je tudi slovenski pokalni prvak znašel že v prvem krogu. Koprčani so za uteho vsaj nosilci, medtem ko Domžalčani in podprvaki iz Celja te prednosti niti niso imeli.

Klavrn prvi polčas Domžal
Celja in Domžal seveda ne želim odpisati vnaprej, brez dvoma pa bo naslednji četrtek v Beogradu in Vroclavu pred obema moštvoma z vrha slovenske prvenstvene lestvice v zadnjem prvenstvu zelo zahtevna prepreka. Domžalčani so s srbskim pokalnim zmagovalcem Čukaričkim, ki so ga nekdaj poznali le najboljši poznavalci nogometne igre pri nas, odigrali zelo klavrn prvi del tekme. Po izključitvi Dobrovoljca na začetku drugega polčasa pa so bili precej boljši nasprotniki, toda Srbi so znali v svojem slogu stvari držati pod kontrolo.

Prvenstvo na Poljskem je podcenjeno
Poljski Slask prihaja iz zelo močne lige, ki jo pri nas večina tako ali tako podcenjuje. Toda ko ogled tekem poljskega prvenstva omogoča najbolj prepoznavna športna hiša na stari celini, potem je vsaj tistim, ki želijo malo pomisliti, hitro jasno za kaj gre. Pokalni prvaki z Bonifike imajo v nogah vsaj ugoden izid za povratno tekmo pred svojimi gledalci.

Pokalni prvaki že v prvem predkrogu
V prvi predkrog so se letos v nasprotju s prejšnjimi leti morali uvrstiti tudi pokalni prvaki, ki so na evropski lestvici pod 24. mestom in Slovenija je seveda tam. Ne glede na izjemne dosežke Maribora, ki ga zahteven evropski krst v Ljudskem vrtu in v daljnem Kazahstanu na azijskih tleh še čaka. Podprvak in tretji iz domačega prvenstva pa se 2. predkroga ogneta, le če sta v zgornji tretjini najboljših držav po že omenjenem količniku.

S štetjem denarcev je zgodbe običajno konec
V uteho so letos precej višje denarne nagrade, ki so za predtekmovanja seveda domena zgolj nogometnega mednarodnega vrtiljaka. Za igranje v prvem krogu je tako namenjenih 120 evrskih tisočakov. In če je žreb naklonjen, kar lepa številka ostane tudi v blagajni, in UEFA je kar čez noč med glavnimi pokrovitelji slovenskih klubov. Prvi predkrog v Ligi prvakov, kjer je le osem moštev začelo v torek, pa je že obilneje nagrajen. Konec koncev so klubske nagrade zrasle za slabih 20 odstotkov. Toda, ko športnik ali športni kolektiv začne šteti le denarce, potem je uspehov običajno hitro konec.

Nasmejani ne moremo biti
Slovenskih klubskih nogometnih nastopov bo v tem mesecu najmanj še pet. Tistega nenapisanega pravila Maribora, da je v Evropi nujno odigrati vsaj šest tekem, pa se držijo le redki, in le želimo si lahko, da prvih šest ne bo mimo že čez teden dni. Torej še preden bo v areno stopil slovenski prvak, ki pa mu kljub vlogi nosilca žreb v Nyonu nikakor ni bil naklonjen. V športu pa tako ali tako vedno velja le zadnji izid in po četrtkovem večeru s polno luno prav nasmejani že ne moremo biti.

Slask slavil na Areni Petrol
Domžalčani klonili pred Čukaričkim