Michel Platini je v govoru tudi poudaril, da Evropa ljubi Fifo.
Michel Platini je v govoru tudi poudaril, da Evropa ljubi Fifo. "A ravno zato, ker imamo radi in spoštujemo svetovno organizacijo, bi radi, da bi bila popolna." Foto: Reuters
Gianni Infantino, generalni sekretar Uefe
Uefa ne skriva nezadovoljstva nad Seppom Blatterjem, ki se mu obeta že peti predsedniški mandat na čelu Fife. Zadnji kamen spotike je razdelitev mest udeleženk za posamične celinske federacije. Foto: Reuters
Davor Šuker
Predsedniku Nogometne zveze Hrvaške Davorju Šukerju je kljub ostrim kritikam v domovini uspel veliki met - izvoljen je bil v izvršni odbor Uefe, "vlado" evropskega nogometa. Foto: EPA

Platini je pred potrditvijo predsedniške funkcije predstavnikom 54 nacionalnih zvez obljubil več demokracije v nogometu in se zavzel za več sodelovanja z drugimi športnimi zvezami. V nagovoru je 59-letni Francoz napovedal še ostrejši boj proti rasizmu in huliganizmu.

Boji se ponovitve Heysla
"Nekatere podobe iz preteklosti se ne bi smele ponavljati. Moramo se izogniti temu, da se bodo ponavljale stvari iz temne nogometne zgodovine, ko so na stadionih vladali huligani. Nekateri smo to doživeli sami, v mojem primeru je od tedaj minilo 30 let,"
je posvaril vodilne v evropskem nogometu nekdanji izjemni nogometaš, ki je bil kot član Juventusa leta 1985 priča tragediji Heysel, ko je zaradi divjanja Liverpoolovih huliganov umrlo 39 gledalcev na finalu Pokala državnih prvakov.

Uefo je do leta 2007 vodil Šved Lenart Johansson, ko ga je nasledil Platini, ki tako zdaj začenja svoj tretji štiriletni mandat. Rednega kongresa se je udeležil tudi predsednik Fife Sepp Blatter, Slovenijo pa je predstavljal predsednik zveze Aleksander Čeferin, generalni sekretar Aleš Zavrl in podpredsednik Radenko Mijatovič.

Nov kamen spotike med Uefo in Fifo
Generalni sekretar Uefe Gianni Infantino je pozval Fifo, naj raje kot o dodeljevanju dodatnih mest na svetovnem prvenstvu drugim celinam razmisli o dodatnih reprezentancah iz Evrope.

Evropa je na zadnjih svetovnih prvenstvih v nogometu imela 13 od skupno 32 udeleženk. V času predvolilne kampanje za predsednika Fife Sepp Blatter, ki se mu skoraj gotovo obeta že peti mandat, spodbuja preostale celine, naj povzdignejo glas in si priborijo dodatna zagotovljena mesta na SP-ju. Ob tem Švicar sicer ni omenjal, komu bi odvzel zagotovljena mesta, a se je med vrsticami dalo razbrati, da bi se morala žrtvovati najštevilčnejša, najmočnejša in najbogatejša zveza - Uefa.

"Lahko zahtevamo celo več kot eno mesto"
"Če objektivno pogledamo, vidimo, da 19 od 32 najboljših reprezentanc sveta prihaja iz Evrope. Prav tako so evropske reprezentance zmagovalke zadnjih treh svetovnih prvenstev. Tako mislim, da je objektivno in edino pošteno, da zahtevamo še eno dodatno mesto. Oziroma dejansko lahko zahtevamo celo več kot le eno mesto. Da si okronan kot svetovni prvak, moraš imeti na prvenstvu res najboljša moštva sveta," je bil neposreden Infantino na novinarski konferenci na Dunaju pred začetkom letnega kongresa Uefe, ki ga letos gosti avstrijska prestolnica.

Trinajst reprezentanc iz Evrope je minimum
V nadaljevanju se je dolgoletni sekretar in desna roka predsednika Uefe Michela Platinija sicer zaščitil z diplomatskim dodatkom: "Ne vem, če si Fifa res prizadeva za zmanjšanje števila evropskih reprezentanc na svetovnem prvenstvu. Ne morem si predstavljati svetovnega prvenstva z manj kot 13 reprezentancami iz Evrope. Kakršne koli so že špekulacije in namigovanja, dosedanji status quo je absolutni minimum."

Žreb za naslednji SP že julija v Rusiji
Uefa je sicer edina celinska nogometna zveza, ki še ni določila in potrdila sistema kvalifikacij za SP 2018 v Rusiji. Žreb vseh celinskih kvalifikacij bo 25. julija letos v Sankt Peterburgu. Če bi obveljal dosedanji sistem, bi Slovenija ob trenutni uvrstitvi na Fifini lestvici (48. mesto, 29. v Uefi), padla v četrti kakovostni boben, zaradi česar sta marčni tekmi s San Marinom in Katarjem še toliko pomembnejši za napredovanje po lestvici in preboj v tretji boben. Kvalifikacijski boji za Rusijo 2018 se bodo v Evropi začeli šele po evropskem prvenstvu septembra 2016.