Maribor je doletela kazen Uefe. Foto: Reuters
Maribor je doletela kazen Uefe. Foto: Reuters
Keltski križ
Delegata na tekmi je zmotil keltski križ, ki se ga povezuje s skrajno nacionalističnimi in rasističnimi skupinami. Foto: MMC RTV SLO

Mariborčani bodo tako morali za eno tekmo zapreti tribuno jug, na kateri so najzvestejši navijači, viole.

Spomnimo, vijoličasti so se po zmagi z 2:0 na povratni tekmi v Ljudskem vrtu uvrstili v tretji predkrog, tekmo 23. julija pa je zaznamovalo kar nekaj incidentov.

Poleg Maribora je kazen Uefe zaradi rasizma doletela še romunsko Steauo in madžarski Debrecen.

Maribor se bo pritožil
Vodstvo Maribora se je na kazen Uefe odzvalo s sporočilom za javnost, v katerem je pojasnilo, da je delegata zmotil majhen keltski križ, ki pa je bil po posredovanju umaknjen. Mariborčani so že napovedali, da se bodo na kazen pritožili.


Sporočilo Maribora spodaj objavljamo v celoti: "Na klubski naslov smo s strani Uefe prejeli dopis o kazni, izrečeni ob dogodku na tekmi 2. kroga kvalifikacij za Ligo prvakov NK Maribor – HŠK Zrinjski Mostar. Zaradi majhnega znaka, ki se je pojavil na južni tribuni in je po navedbah v poročilu delegata skrival v ozadju keltski križ ter dobil oznako rasistične vsebine, je predviden ukrep o delnem zaprtju stadiona na naslednji domači evropski tekmi.

Krovno nogometno organizacijo smo zaprosili za temeljito obrazložitev kazni, v pritožbenem roku pa bomo podali pritožbo, saj nismo mnenja, da gre za rasistični izpad, ob tem pa je bil znak po posredovanju tudi umaknjen. NK Maribor ni bil nikdar v zgodovini označen za rasističnega, isto velja za navijaško skupino, ki se ni ponašala s tem početjem ali bila rasistično naravnana.

O tem, kaj pomeni kazen glede razpoložljive kapacitete Ljudskega vrta na naslednji evropski tekmi, bomo lahko sporočili po vseh pridobljenih informacijah. Kot je razbrati iz dopisa Uefe, nam sledi delna zapora južne tribune.

Medtem pa smo dobili tudi obvestilo o organizacijskem vidiku tekme z Maccabijem v Ljudskem vrtu. S strani Uefe je bila označena z visoko oceno, takšno poročilo sta oddala delegat in posebni odposlanec Uefe na tej tekmi (Security Officer). V pridobljenih obrazložitvah smo bili pohvaljeni za odlično organizacijo v težki situaciji."

Rasizem ostro sankcioniran
Uefa je v zadnjem letu močno poostrila nadzor nad prekrški, povezanimi z rasizmom na nogometnih stadionih. V svojem pravilniku ima tako zapisano, "da vsakršna oblika rasizma pomeni hudo kršitev disciplinskega pravilnika in je kaznovana z ostrimi sankcijami".