Udo Lattek je bil eden največjih nemških trenerjev vseh časov. Foto: EPA
Udo Lattek je bil eden največjih nemških trenerjev vseh časov. Foto: EPA
Udo Lattek
Lattek je kar šestkrat dvignil prestižni krožnik na glavnem trgu Marienplatz v Münchnu. Foto: EPA

Lattek je bil trener Bayerna tudi leta 1974, ko so Bavarci osvojili Pokal državnih prvakov po ponovljeni finalni tekmi proti madridskemu Atleticu (4:0), ko sta blestela Gerd Müller in Uli Hoeness. Pet let pozneje je do zmage v Pokalu Uefa pripeljal Borussio iz Mönchengladbacha. Lattek je bil uspešen tudi v tujini in leta 1982 je z Barcelono osvojil Pokal pokalnih zmagovalcev.

V Bundesligi je bil aktiven med letoma 1964 in 2000. Neizbrisen pečat je pustil pri Bayernu, v letih 1972, 1973, 1974, 1985, 1986 in 1987 je z Bavarci osvojil naslov. Velikokrat se je zdelo, da ni več možnosti za prvo mesto, a je Lattek vedno pripravil igralce za ključne tekme v zadnjih krogih. Danes je predsednik upravnega odbora Karl-Heinz Rummenigge dejal, da so izgubili eno največjih osebnosti v zgodovini kluba. Leta 1976 in 1977 je prestižni krožnik dvignil tudi z Borussio iz Mönchengladbacha.

Vedno je bil brez dlake na jeziku
Uveljavil se je tudi kot pisec kolumn in strokovnjak v televizijskih oddajah. Posebej so bili zanimivi njegovi komentarji v kultni oddaji Doppelpass na televizijski postaji Sport 1 v nedeljo dopoldne, v kateri je brez dlake na jeziku kritiziral tudi največje klube.

Nazadnje je imel Lattek Parkinsonovo bolezen, živel pa je v domu starejših občanov v Kölnu. "Mladost sem preživel na kmetiji, kjer nismo imeli veliko. Vse v življenju sem dosegel z nogometom, temu športu se lahko zahvalim za vse," je pred leti dejal Lattek.