Končni izid je s prvim reprezentančnim zadetkom postavil Rene Krhin. Foto: Aleš Fevžer
Končni izid je s prvim reprezentančnim zadetkom postavil Rene Krhin. Foto: Aleš Fevžer
Pogovor s Katancem in Cesarjem
Zadetki s tekme med Islandijo in Slovenijo

Ob neodločenem izidu med Albanijo in Norveško (1:1) ima zdaj Slovenija še štiri točke zaostanka za drugouvrščenimi Albanci, ki bodo (6. septembra v Ljubljani) naslednji slovenski nasprotnik. Upanje torej ostaja, bo pa moral Srečko Katanec zakrpati luknje v obrambi. Islandcem je namreč po zaostanku 0:1 zaradi napak slovenske obrambe uspel hiter zasuk (2:1), kar pa k sreči ni bilo usodno. Valter Birsa je z enajstmetrovke izenačil na 2:2, ključni zadetek pa je po uri igre z glavo zabil Boštjan Cesar. Zmago, šele drugo v kvalifikacijah za SP 2014, je potrdil Rene Krhin v 85. minuti.

Nobenih presenečenj v prvi postavi
V začetni postavi Slovenije ni bilo nobenih presenečenj. Selektor Srečko Katanec je na igrišče poslal isto enajsterico kot na tekmi proti Turčiji, le v vratih je bil pričakovano Samir Handanović. Njegova mreža bi se skorajda zatresla že po 15 sekundah. Islandci so takoj krenili v napad, Boštjan Cesar je bil malce neodločen, kar pa Alfred Finnbogason ni znal kaznovati. Slovenija se je nato le otresla nervoze in počasi začela prevladovati na sredini igrišča.

Kirm končal domiselno akcijo
V 11. minuti je Kevin Kampl, velika pridobitev izbrane vrste, krenil proti golu, našel Milivoja Novakovića, ki je s peto podaljšal žogo do Andraža Kirma. Domiselna akcija se je končala z izjemno natančnim strelom Kirma. Vratar Hannes Halldorsson se je stegnil, toda žoga je šla tik ob vratnici. Namesto da bi Slovenija izkoristila manjši šok v vrstah tekmecev, je tekma pred skoraj 10 tisoč gledalci v dobrih treh minutah dobila nepričakovan preobrat.

Sporna enajstmetrovka
Emil Halfreddson je z desne strani poslal predložek pred gol. Birkir Bjarnason, ki ga Mišo Brečko ni najbolje pokril, je močno meril z glavo in presenetil Handanovića, ki se je žoge sicer dotaknil, toda ustaviti je ni mogel. Islandci so dobili krila in hitro povedli po sporno dosojeni enajstmetrovki, saj je Branko Ilić Alfreda Finnbogasona zrušil zunaj kazenskega prostora. Kakor koli, Nemec Felix Zwayer ni pomišljal, pokazal je na belo točko, zanesljiv izvajalec je bil kar Finnbogason.

Kampl padel, Birsa v polno
Slovenija se je pobrala, še naprej igrala agresivno in z igro po tleh. V 31. minuti je Aron Gunnarsson v kazenskem prostoru podrl Kevina Kampla, Valter Birsa, ki deluje vedno bolj samozavestno, pa je hladnokrvno meril z enajstmetrovke. Novo vodstvo si je Slovenija priborila po uri igre, ko je izvajala svoj prvi kot. Žogo je pred gol poslal Birsa, Cesar (na naslednji tekmi zaradi kartona ne bo smel igrati) pa je presenetil islandsko obrambo in zabil šesti reprezentančni gol.

Krhin postavil piko na i
Sledilo je nekaj nevarnih trenutkov pred slovenskimi vrati, zlasti ko je bil Finnbogsson pred Handanovićem, vendar ga je zadel v glavo. Dvome o zmagovalcu je razblinil Rene Krhin. Najprej je v kazenskem prostoru poskušal Kirm, nato pa je s 15 metrov sprožil Krhin in postavil končni izid. Slovenija se je tako rešila zadnjega mesta v skupini in se vključila v boj za svetovno prvenstvo. S štirimi zadetki je bila tako učinkovita kot na prejšnjih petih kvalifikacijskih tekmah skupaj.

Katancu je zelo odleglo
"Odigrali smo dobro, zabiti štiri gole ni mačji kašelj. Zelo mi je odleglo. Čestitati moram fantom, v teh slabih tednih so trdo delali. Težko je, če hitro dobiš dva gola, toda pobrali so se in zabili tri. Kar se tiče kvalifikacij, smo nujno potrebovali te tri točke. Z eno točko ali porazom bi bili že odpisani. Res smo si želeli zmage, ki nam bo dala še več zagona za naslednje tekme. Smo pa lahko še boljši, nekateri fizično, drugi tehnično in taktično," je razmišljal Srečko Katanec.

Kvalifikacije za SP 2014, skupina E,

Reykjavik:

ISLANDIJA - SLOVENIJA 2:4 (2:2)
9.500; Bjarnason 22., Finnbogason 25./11-m; Kirm 11., Birsa 31./11-m, Cesar 61., Krhin 85.

Islandija: Halldorsson, Sävarsson (/ 84. Thorvaldsson), R. Sigurdsson, O. Jonsson, Arnason, Danielsson, Gunnarsson ( 53./Gudjohnssen), Hallfredsson ( 63./Gislason), Bjarnason , Finnbogason , Sigthorsson .

Slovenija: S. Handanović, Brečko, Ilić , Cesar , Jokić, Kurtić, Krhin , Kampl ( 72./Radosavljević), Birsa ( 91./Struna), Kirm , Novaković ( 85./Matavž).

ALBANIJA - NORVEŠKA 1:1 (1:0)
Rama 41.; Hogli 87.

Sobota ob 17.30:
ŠVICA - CIPER

Lestvica:                          
ŠVICA             5  3 2 0  7:1 11 
ALBANIJA          6  3 1 2  7:6 10 
ISLANDIJA         6  3 0 3  8:9  9 
NORVEŠKA          6  2 2 2  7:7  8 
SLOVENIJA         6  2 0 4  8:10 6 
CIPER             5  1 1 3  4:8  4 
                                   
Pogovor s Katancem in Cesarjem
Zadetki s tekme med Islandijo in Slovenijo