Predsedniku sodniške organizacije v Grčiji so zažgali hišo. Primer preiskujejo, grška nogometna zveza pa je do nadaljnjega preklicala vsa nogometna tekmovanja. Foto: <a href=freedigitalphotos.net">
Predsedniku sodniške organizacije v Grčiji so zažgali hišo. Primer preiskujejo, grška nogometna zveza pa je do nadaljnjega preklicala vsa nogometna tekmovanja. Foto: freedigitalphotos.net
false
Preklic vseh nogometnih tekmovanj v Grčiji za zdaj ne ogroža nedeljske kvalifikacijske tekme za SP 2018. Grška izbrana vrsta se bo pomerila z Bosno in Hercegovino. Foto: Reuters

ko so neznanci zažgali hišo predsednika sodniške organizacije Giorgia Bikasa, nemudoma preklicali vsa nogometna tekmovanja v državi.

Grška nogometna zveza je o primeru obvestila Fifo in Uefo, nadaljevanje tekmovanj pa, dokler primera ne razjasnijo, visi v zraku.

Zadnji primer, ki je zaustavil nogometno kolesje v Grčiji, se je po poročilih policije zgodil v noči s torka na sredo, požar pa je uničil Bikasovo hišo. Grška policija in gasilci po pregledu pogorišča sumijo, da je bil požar podtaknjen, na srečo pa v času požara v počitniški hiši na Halkidikiju predsednika sodniške organizacije ni bilo nikogar.

Bikas je prejšnji teden policiji prijavil fizični napad na kolega sodnika na omenjeni lokaciji.

Kriminal v nogometu
Sumijo, da je požar podtaknila nogometna mafija, piše Guardian. Grški najboljši nogometni klubi od oblasti zahtevajo, da odgovorne pripeljejo pred roko pravice. V izjavi za javnost je aktualni nogometni prvak Olympiakos zapisal, da gre za zadnje v nizu kazenskih in sramotnih dejanj v grškem nogometu. Nogometni klub PAOK je v še močnejši izjavi zapisal, da gre za neverjetno prisotnost kriminala v nogometu, ki pa je šla čez vse meje, saj zdaj ogroža tudi človeška življenja. "Ne smemo se predati mafiji, moramo se močno in skupaj boriti proti zločincem."

Oglasili so se tudi pri Panathinaikosu, zahtevajo, da se liga ne nadaljuje, dokler ne razrešijo primera, pa četudi bo to šele leta 2020. "Enostavno ne moremo sedeti in gledati, kako zažigajo ljudem hiše, in istočasno govoriti o nogometu," je povedal Hristos Panagopoulos.

Prvenstvo lani prekinjeno kar trikrat
V pretekli sezoni je bilo grško prvenstvo prekinjeno kar trikrat. Prvič zaradi smrti navijača v tretji ligi, nato zaradi fizičnega napada na namestnika sodniške organizacije, tretjič pa februarja zaradi divjanja navijačev na nogometnih stadionih. Zaradi tega je grška vlada prvenstvo prekinila za dva tedna.