Nogomet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.3 od 23 glasov Ocenite to novico!
Nogomet
Nogometaši ob spornih situacijah pogosto obkrožijo sodnika. Foto: EPA
Dimitri Payet
Nogometaši ekip, ki vodijo, igrišče ob menjavah zapustijo precej počasneje kot tistih, ki so ob trenutku menjave v vodstvu. Foto: EPA
sodnik
Bodo sodniki v prihodnosti ustavljali čas ob vsaki prekinitvi? Foto: EPA
Lionel Messi
V prihodnosti bi igralec, ki izvaja kot, lahko sam z žogo zdrvel proti golu. Foto: EPA
fair play
Fair play je eno izmed nogometnih gonil. Foto: EPA

Dodaj v

V naboru novih nogometnih idej tudi 30-minutni polčas čiste igre

Več spoštovanja, poštenja in učinkovite igre
18. junij 2017 ob 09:10
Ljubljana - MMC RTV SLO

Nogometni junij je prinesel finale Lige prvakov, začetek Pokala konfederacij, številne nakupe in celo špekulacije o odhodu Cristiana Ronalda iz Madrida.

A najbrž največ vpliva na prihodnost najbolj priljubljenega športa na svetu bi lahko imel dokument predlogov sprememb, ki jih je prejšnji teden objavila komisija za mednarodni nogomet. Gre za institucijo s sedežem v Zürichu, ki kroji pravila tega športa.

Organ je dokument izdal z željo po napredku na treh področjih:
- vedenje nogometašev in spoštovanje,
- več (efektivnega) igralnega časa,
- poštenje in privlačnost igre.

Našteti predlogi so v odnosu do obstoječih pravil navedeni na treh ravneh: za nekatere predloge ne bi bila potrebna nobena sprememba pravil in bi bili lahko takoj sprejeti, druge je treba preizkusiti na terenu, spet tretji pa živijo na papirju in so najprej primerni za širšo razpravo.

Vedenje in spoštovanje
Še večjo vlogo pri komuniciranju s sodnikom bi imel kapetan, ki bi bil edini, ki bi se lahko z njim pogovarjal o spornih situacijah. Ena izmed idej je, da bi bili igralci, ki v spornih trenutkih obkrožijo in nadlegujejo sodnika, kaznovani s kartoni ali pa ekipa z odvzemom prvenstvenih točk. Pogosto vidimo, kako se trenerji ob robu igrišča prepirajo s sodniki, ti bi lahko imeli zdaj moč, da bi precej hitreje jezičnega trenerja kaznovali s kartoni (to zdaj vidimo res redko). Ena izmed idej je, da bi se sodnik pred začetkom dvoboja rokoval z obema trenerjema.

Več igralnega časa
Dokument največ predlogov namenja prav tej težavi. Nogometna tekma traja 90 minut, številne raziskave pa kažejo, da je efektivnega (neto) časa približno ena ura. Sodniki podaljšajo polčasa le za nekaj minut (prvega tipično za eno minuto, drugega pa za tri, štiri minute), a prekinitev je zaradi številnih vzrokov (slavje po zadetkih, poškodbe, simuliranje poškodb, počasne menjave ...) precej več.

Sodnik bi moral večkrat ustavljati svojo uro
Osnovni predlog, ki bi bil lahko takoj sprejet v uporabo, se nanaša na sodnike, ki bi morali ob vsaki prej omenjeni prekinitvi ustaviti tudi svojo uro. Te situacije so: enajstmetrovka (čas bi miroval od odločitve do samega streljanja), zadetek (od gola do izvajanja sredine igrišča), poškodba (od trenutka, ko sodnik pristopi k poškodovanemu igralcu, do nadaljevanja igre), kartoni (od kartona do nadaljevanja igre) in menjave (od trenutka, ko sodnik pokaže menjavo, do trenutka, ko se igra dejansko nadaljuje). Sodniki bi bili lahko precej striktnejši pri vratarjih, ki zadržujejo žogo ob njenem vračanju v polje. Veljavno pravilo tako ali tako ta čas že zdaj omejuje na šest sekund, a skorajda ni primera, ko bi bil "namenoma počasen vratar" kaznovan. Predlog, ki potrebuje testiranje, se nanaša na igralce, ki gredo na svojo menjavo s polževo hitrostjo. Dokument ponuja naslednjo rešitev: igralec, ki zapušča igrišče, mora to storiti ob najbližji črti in mu ni treba steči (beri: sprehoditi se) do svoje klopi, kjer se fizično dotakne svoje menjave (podobno kot poškodovani igralec zapusti igrišče ob najbližji črti, kjer ga čaka zdravniška pomoč).

Polčas: 30 minut čiste igre
Najzanimivejši predlogi za povečanje igralnega časa so tisti, ki so trenutno namenjeni zgolj diskusiji. Prvi predlog pravi, da bi morali v delih igre, ko je največ izgubljenega časa, ustaviti uro ob vsaki situaciji, ko žoga miruje (zadnjih pet minut prvega polčasa in zadnjih deset minut drugega polčasa). Druga ideja predlaga, da bi na tak način merili ves čas, le da bi bil polčas po novem dolg 30 minut (čistega časa). Naslednja rešitev je, da bi bil "pravi" čas, ki ga ima sodnik na svoji uri, prikazan tudi na veliki uri na stadionu. Način izvajanja prostih strelov, kotov in enajstmetrovk je jasen, igralec lahko po žogi udari le enkrat. Nova ideja je, da bi lahko to storil večkrat (tehnično bi podal sam sebi), kar bi pospešilo samo dinamiko igre.

Enajstmetrovke ABBA
Raziskave kažejo, da pri izvajanju enajstmetrovk večkrat zmagajo ekipe, ki prve začnejo izvajati kazenske udarce (po teoriji bi moral biti delež zmagovalcev 50:50). Eden izmed predlogov, ki se že testira, je sistem ABBA. Če nogometaš z roko prepreči zadetek, je kaznovan z rdečim kartonom. Po novem sodniku ne bi bilo treba dosoditi enajstmetrovke, ampak bi lahko kar dosodil gol (če bi bila žoga na poti v gol in bi brez posega obrambnega igralca tam tudi končala). Osnutek predlaga izključitev tudi za igralca, ki z roko skuša doseči gol.

Polčasa je konec šele po koncu napada
Igralci, strokovnjaki in navijači se pogosto jezijo, ko sodnik odpiska polčas, čeprav je ena izmed ekip v obetavnem napadu. Ena izmed idej zato predlaga, da bi se polčas končal šele po koncu tega napada (ne glede na obliko merjenja časa - bruto ali neto čas). Nekaj podobnega je denimo v ameriškem nogometu, ko se igralni čas že izteče, a ima ekipa z žogo možnost, da napad dokonča.

S. J.
Prijavi napako
Komentarji
whitwice
# 18.06.2017 ob 09:45
Naravnost smesni predlogi. Namesto da bi se zgovarjali o uvajanju tehnologije in tocnosti v igri bi oni v roke sodnikov polozili se vec nekih elementov pri katerih bi lahko delali napake, ki bi odlocile tekmo. Nogomet je sport, ki ga poleg rokometa za moje pojme najbolj krojijo prav sodniki in njihove odlocitve. Ekipe se premagujejo za zadetek ali dva, ravno toliko pa je zaradi neuporabe skoraj da na vsaki tekmi tudi napacnoh sodniskih odlocitev ki na koncu pomenijo zmago ali poraz. Bi dal americanom za zrihtat ta sport in bi kmalu imeli kamere za ofsajd, pa za prekrske in bi koncno postal nogomet pravicen do vseh ekip.
Heisenberg
# 18.06.2017 ob 10:10
Tako v nogometu kot drugih športih (pri tenisu so čisto zašli) je večina teh idej debilnih in uničujejo šport. Vodilni gledajo na zadeve samo iz ekonomskega stališča, kako kratkoročno dobiti in obrniti še več €€€. Tako imamo SP v Katarju skoraj med Božičem ter naslednje prvenstvo v neumnem format 48 ekip.

Osnovnih pravil, kot so čas igranja in podobno, ne bi smeli spreminjati. Glede zavlačevanja, to se ponavadi dogaja v zadnjih minutah oz. sodnikovem podaljšku in se ga poslužujejo vse ekipe, ko jim to ustreza. Če v 90 (ali 85+) minutah nisi premagal nasprotnika, se ne potem jokat, ker je malo počasneje izvajal avt.
kramp123
# 18.06.2017 ob 09:45
Morali bi nekaj narediti glede simuliranja, tega je v zadnjem času vse več. Jaz bi dal kazen za simuliranje prepoved 3 tekem in še igralec, ki simulira mora iti na tekmi ven za 15 minut in če simulirajo 4 igralci pa vsi 4 ven omejitev ni. Samo to je način, da se ne bo več simuliralo.
Mauquin
# 18.06.2017 ob 10:02
Polom, ravno to je žar igre. Da se kregaš, tečeš, švicaš ... in na koncu gremo vsi na pivo in prijateljsko debato.
313
# 18.06.2017 ob 10:05
Zato je konec koncov nogomet tudi tako populariziran po svetu (naredila ga je televizija).

To pa ne bo držalo. Nogomet je bil zelo popularen že pred televizijo, poglej si število gledalcev na tekmah pred 2. svetovno vojno.
opop
# 18.06.2017 ob 11:39
Beninorc, aha razumem. Tok ti dol maha za vse to, da si se na soncno nedeljo registriral in vsem nepomembnezem povedat, kok si ti nad vsem tem. Zdaj pa hitro zurat z zeno, sam ne prevec, predlagam 60min neto
sestenadva
# 18.06.2017 ob 11:29
Beninorc, zivljenje jemljes cist prevec resno.
Splythe
# 18.06.2017 ob 11:24
Brezveze vse, unicujejo nogomet.
itak
# 18.06.2017 ob 10:57
Pustite fuzbal tak kot je - najpopularnejša igra na svetu ...
antitrust
# 18.06.2017 ob 09:30
Hahaha, še to bodo sfuk...!
Blazz
# 18.06.2017 ob 10:39
naredijo naj tako kot NBAju. Denarne in tekme prepovedi kazni, če ga folk flopa, simulira. Zadevo se pogleda po tekmi lepo z video posnetkom. Tam se vsa simulacija nazorno vidi....
pinkobalinko
# 18.06.2017 ob 12:45
Končno bomo lahko imeli tudi med nogometom reklamne bloke. 30 minut čistega nogometa in 45 minut čistih reklam. Res že težko čakamo to.
Springbok
# 18.06.2017 ob 12:18
Sodniki imajo že sedaj možnost, da igralcu, ki zavalačuje, pokažejo rumeni karton. Žal tega ne storijo dovolj pogosto.

Ko bodo v 1/8 finala SP vratarju, ki zavlačuje igro v 79. in 83, minuti pokazali rumena kartona, in bo ekipa, ki zavlačuja, ostala z igralcem manj, po možnosti, ko ne bodo več imeli pravice do menjave, bodo razumeli vsi.

Kako je to pri rugbyju: sodnik uro ustavi v dveh primerih: ko pokliče videonadzor in ob hujših poškodbah. Sodnikovih podaljškov ni. Manjše poškodbe se oskrbijo med igro (terapevt priteče na igrišče in oskrbi igralca, med tem iga teče naprej) Glede poškodb pa velja, da so pri ragbiju bolj pogoste in težje, kot pri nogometu, vendar so ragbijaši bolj krepki fanbtje, nogometaši pa so kot balerine. Glede na odpornost na bolečine bi predlagal znastveno študijo, ali oboji prirpadajo vrsti homo sapiens.

Ko bodo vsi simulanti, foliranti in padavičarji sistematično kaznovani, ne bo potreben razmislek o čistem igralnem času.
Outsider
# 18.06.2017 ob 10:29
Lejte fantje, dogaja se kar sem že nekajkrat napisal... Obračajo se milijarde, nogometaši so preplačane jokice, vsi bi si odrezal kos pogače, spreminjali bodo pravila, zanimanje bo upadlo in kmalu bo šlo vse v maloro...
Heisenberg
# 18.06.2017 ob 13:53
@johnsmith, tole glede NBAja se absolutno strinjam. Zadnjič sem ugasni TV dobro minuto pred koncem pri dokaj izenačenem rezultatu, ker nisem mogel več tolerirati posiljevanja z reklamami in timeouti. Zadnje 3-4 minute sem gledal 15 minut! Bolano!
Shyni
# 18.06.2017 ob 10:50
S tem bi nogomet povsem izgubil čar...že tako je včasih 90 min premalo kaj šele 60
neutrino
# 18.06.2017 ob 13:58
Samo to ne! Ustavljanje ure bi bilo smrt za nogomet, kot ga poznamo!
Potem se lahko kar pripravite na ameriški stil, kjer imate 5 minut igre in 10 minut reklam.

Eden največjih čarov je, da *veš*, da bo trajalo vse skupaj malo manj kot 2 uri z vsemi dodatki, prekinitvami in polčasom.
45+5+15+45+5 = 115 - in ta formula deluje praktično vedno.
Pa noben oglaševalec si ne more zmisliti, da bi med tistimi 45 dal reklame - pa verjamite, da jih zelo, zelo mika!

Če želijo povečati trajanje čiste igre, naj se spravijo na sodniškem delu, da se bolj strogo (in tudi po tekmi) kaznuje pretirano zavlačevanje.
johnsmith
# 18.06.2017 ob 13:20
Jaz sem NBA ligo nehal gledat ravno zaradi tega, ker je več reklam kot košarke. Če ne bo čas tekel med prekinitvami se nobenemu ne bo mudilo kar bo ratalo totalno nezanimivo, ker bo spet poplava reklam.
m_united
# 18.06.2017 ob 12:51
To z ustavljanjem ure pomeni, da bomo lahko ob temu času gledali reklame. Se pravi 2min igre nato 3 minute bejba iz Mcdonldsa, ki kavsa tist sendvič ter poliva motorno olje po havbi avtomobila...Bedarija. Pravila naj pustijo taka kot so in se raje usmerijo v uvajanje video tehnologije za pomoč sodnikom.
vrtojb5
# 18.06.2017 ob 12:50
Nogometasem tipa Pepe prepoved igranja, pregled videoposnetkov in kartoniranje vseh padavicarjev.
Nikolaj
# 18.06.2017 ob 10:46
Pameten predlog je tudi,da se bi prepovedala igra z glavo.
Dokazano je,da z leti lahko pride do poškodb možganov.
Zaželeno bi bilo,da se gol poveča po dolžini in višini in tudi širini, saj bi bilo več golov.
Prav tako bi bilo več golov, če bi bilo na igrišču več nogometašev, npr. vsaka ekipa bi imela na igrišču 25 igralcev, dovoljene pa bi bile leteče menjave (kot pri hokeju).
Svoj predlog bom posredoval organizaciji FIBA.
mattyy
# 18.06.2017 ob 09:24
Spreminajnje pravil je spreminjanje nogometa. Samo še čakam, da bo vsak lahko med tekmo naredil en selfie.
neutrino
# 18.06.2017 ob 14:34
veza - joj, ne mi s hokejem. Ko sem par noči prebedel, da sem Kopitarja gledal, sem skoraj popizdil pri vseh tistih reklamnih blokih med tekmo. Ko je še 4 minute do konca, pa potem traja dejansko 20 minut. NE, HVALA!
Kaj je pretirano zavlačevanje?
- ko se igralec kot oma počasi z igrišča sprehaja pri menjavi
- ko rabi golman 20 sekund, da žogo pošlje v igro
- ko se avt izvaja 15 sekund
- ko se poškodovanec minuto valja po igrišču
par primerov - vidiš, da se da hitro definirati in nato primerno kaznovati.
JBT
# 18.06.2017 ob 13:46
Dimitri Payet
Nogometaši ekip, ki vodijo, igrišče ob menjavah zapustijo precej počasneje kot tistih, ki so ob trenutku menjave v vodstvu. Foto: EPA

Ala Cime....

; ))))))
Rivaldo
# 18.06.2017 ob 13:19
Najbolš,da še lahko žogo dajo pod dres pa tečejo do gola.
sramotko
# 18.06.2017 ob 11:01
Simuliranje nagraditi takoj z rumenim. Po tekmi pa pregledat in dat financne kazni ter tekme prepovedi. Tolk sumuliranja k je pri fuzbalu ga ni nikjer (kosarka, rokomet, hokej,...)
Ukinte ofsajde - to bo veselo.
Sapp
# 18.06.2017 ob 20:23
TV tehnologija in ABBA penali sta čisto v redu rešitvi, ker bo tekma bolj poštena.
30min čiste igre je pa pomoje preradikalen predlog, ker zna ful spremeniti sam fuzbal. Sodnik ne bo imel nobenega argumenta, da sankcionira igralca za počasno izvajanje in s tem bi lahko slabe ekipe proti dobrim ubijale ritem igre do nezavesti.
Vprašanje, če so kaj analizirali kako bo to vplivalo na taktičen razvoj igre.
ajvard
# 18.06.2017 ob 16:00
pustite nogomet, tak kot je.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 15:07
30 minut čiste igre na polčas bo za igralce naše državne lige kar velik zalogaj. Pri nas se igra prvi polčas nekje do 15 minut aktivne igre, potem pa nastopijo igralni vložki, zavlačevanje, sončenje na travi in debatni krožek s sodniki.
V drugem polčasu se postopek ponovi, tako da je od razpoložljivih 90 minut čiste igre za kakšnih 30 minut.
Če se bo čas čiste igre kontroliral na štoparico, kot je to primer v rokometu ali košarki, znajo naše ligaške tekme trajati tudi po tri ure.
melanholik
# 18.06.2017 ob 13:54
alcatraz

# 18.06.2017 ob 11:09
Prijavi neprimerno vsebino Še večjo vlogo pri komuniciranju s sodnikom bi imel kapetan, ki bi bil edini, ki bi se lahko z njim pogovarjal o spornih situacijah.

Ta je bosa.
Kot da je kapetan prisoten pri vsaki sporni situaciji...

Glej, naj to razložim. Z vsem, kar je tu navedeno, se ne strinjam, s tem pa gotovo. Gre preprosto za to, da bi malo dvignili nivo odnosa igralcev do uradnih oseb na igrišču. Skratka, če ima igralec občutek, da je sodnik sprejel napačno odločitev, ne bi smel stopiti k njemu (po možnosti še s polovico ekipe), ga oblajati in ga v šestih jezikih poslati v neki organ, pač pa stopiti do kapetana, mu razložiti, kaj je na stvari, potem pa bi kapetan stopil do sodnika in mu to civilizirano povedal. Za to gre. Pri komunikaciji s sodnikom ne gre za to, da ga oblajaš, vsakič ko zapiska, pač pa da mu artikulirano poveš, kaj te moti. In pri tem je popolnoma vseeno, ali to poveš minuto prej ali kasneje (če že mora prit kapetan z druge strani igrišča). In mislim, da bi bila ta sprememba samo pozitivna. O nekaterih drugih sem bolj skeptičen, tu pa ni dvoma.
profi.za.sport
# 18.06.2017 ob 12:26
Naj ostane kakor je ...tako je najbolje. Spremenili bi mogli, moje menje da vsaka menjava 1min podaljška--ne pa 30sekund.
tedy123
# 18.06.2017 ob 12:10
...praksa je pokazala, da se zavlačevanje splača... daleč najbolj uporabljena nadoknada časa je 3-4 min, vemo pa, da bi moralo biti velikokrat kar nekaj več, a znano je, da se sodniki zelo neradi posluzujejo tega v izogib kakšnim pi...rijam prav na koncu !
schawlly
# 18.06.2017 ob 11:05
Največji problem so ofsajdi! Koliko klubov in reprezentanc je bilo že oškodovanih zaradi neznanja mahanja ali nemahanja ofsajdov. Dokler ne bodo uvedli video tehnologije, kot pri ostalih športih (hokej, košarka, tenis, odbojka...), je brez veze spreminjanje dolžina polčasa, ali kdo bo prvi izvajal penal...itd! Kot sem že rekel, video tehnologija ali pa ukinit ofsajde!
Berija2
# 18.06.2017 ob 10:46
Sistem ABBA pri penalih in kazen za simuliranje po kasnejši video analizi sta edini potrebni spremembi. No ja, še tista, da mora zamenjani igralec ven na najbližjem robu igrišča.
super_balotelli
# 18.06.2017 ob 10:22
pol lahko ustanovimo kr en nov šport, ki bo le podoben nogometu :)
kramp123
# 18.06.2017 ob 10:06
In kako boš ti dokazu, da igralec simulira? :D
Z videonadzorom sej se že zdaj vidi, ko je počasen posnetek ali simulira ali ne. In četrti sodnik oz. nekdo, ki bo za to zadolžen sporoči glavnemu sodniku ta pa ta igralec ven zaradi simuliranja.
super_balotelli
# 18.06.2017 ob 09:56
In kako boš ti dokazu, da igralec simulira? :D
alcatraz
# 19.06.2017 ob 11:32
Glej, naj to razložim. Z vsem, kar je tu navedeno, se ne strinjam, s tem pa gotovo. Gre preprosto za to, da bi malo dvignili nivo odnosa igralcev do uradnih oseb na igrišču. Skratka, če ima igralec občutek, da je sodnik sprejel napačno odločitev, ne bi smel stopiti k njemu (po možnosti še s polovico ekipe), ga oblajati in ga v šestih jezikih poslati v neki organ, pač pa stopiti do kapetana, mu razložiti, kaj je na stvari, potem pa bi kapetan stopil do sodnika in mu to civilizirano povedal. Za to gre. Pri komunikaciji s sodnikom ne gre za to, da ga oblajaš, vsakič ko zapiska, pač pa da mu artikulirano poveš, kaj te moti.

Ok, da vidimo v praksi, kako to gre:
igralec gre najprej do svojega kapetana in mu pove, kaj je narobe. ta bo potem šel do sodnika in mu povedal kaj je narobe. s tem fašeš nepotrebno parlamentiranje za 10 minut.
za lajanje na sodnika pa ima sodnik na voljo karton!
sestenadva
# 18.06.2017 ob 19:49
Beninorc, v redu je.
KiNgKoNg
# 18.06.2017 ob 17:43
Kar se tiče zavlačevanja jaz že več let govorim o povsem preprosti in ekonomični rešitvi: Sodnik naj nosi dodatno štoparico, ki jo po potrebi prižge. Ko bo po 90ih minutah pokazal na 12 minut podaljška in se bodo nogometaši pritoževali, bi sodnik svojo odločitev preprosto opravičil. Ne dvomim, da bi se v nekem času tudi nogometaši odvadili zavlačevanja, saj s tem nebi nič dosegli.
tedy123
# 18.06.2017 ob 16:41
...zanimivo kako so se "100 let" upirali večjim spremembam, sedaj pa na vsake pol leta množica večjih in manjših sprememb... letos bo izdana nova knjiga pravil, ki bo že zamenjala predlani izdano...
sestenadva
# 18.06.2017 ob 10:55
Bojim se, da tale z ustavljanjem casa med igro pomeni reklame med prenosom. Mi je pa vsec predlog, da igralec iz kota poda sam sebi.
sarkozy
# 18.06.2017 ob 10:38
ma seveda pa kaj se,spremenit bi blo treba edino tisto kar je res vcasih videt kot da se dela nekdo norca
-napake sodnikov,uvedba nek video nadzora.sej tehnologije je ful na trziscu,tko da bi se dalo to uredit brez neksnega pretiranega zavlacevanja tekme
-strozje kazni igralcem ob namernem prekrsku, ipd
-omejitev plac,financno zmogljivost klubov
-in pa spostovanje pravil domacih igralcev
dotax
# 22.06.2017 ob 12:40
Nogometaši ekip, ki vodijo, igrišče ob menjavah zapustijo precej počasneje kot tistih, ki so ob trenutku menjave v vodstvu.
O.o
svetovnipopotnik
# 19.06.2017 ob 08:09
Pred nekaj desetletji sem v San Franciscu obiskal tekmo ameriškega footballa med 49ersi in Dallas Cowboys. Ni bolj dolgočasnega športa kot to divjanje. Nekaj pa je le bilo vrednega. Sodnik (ali sodniki) so preko radijske povezave po ozvočenju obveščali cel stadion, za kakšno napako je šlo. Tako se je vsaj vedelo, kaj je sodnik videl in piskal.
svetovnipopotnik
# 19.06.2017 ob 07:55
Svoj čas sem z preprosto štoparico meril čisti čas Triestine v drugi italijanski ligi (ekipa se je tedaj borila za prestop v serie A). V najboljšem primeru sem nameril 53 (!) minut čiste igre. Za izvedbo prostega strela tudi po 50 sekund. Nekoč za stranski out 40 sekund.
mile952
# 18.06.2017 ob 18:17
Če uvedejo ustavljanja ure, bo postal nogomet manj zanimiv za televizijo. Razlike v trajanju tekem bodo tudi do pol ure, to je pa preveč. Tudi sprememba, da bo edino kapetan imel pravico kontaktirati s sodnikom je napačna. Že danes ima sodnik kartone in lahko kaznuje igralca, ki je preglasen ali ne odneha jezikati. Naj pravila kar ostanejo takšna kot so, bo najbolje.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 17:23
Tudi povečanje števila sodnikov je dobrodošlo. Lahko bi uporabili več avt sodnikov za bolj natančno spremljanje offside situacij.
moj komentar
# 18.06.2017 ob 17:16
veza

Mogoče bi res kaj spremenil samo glede offside-a.
Akcija naj traje do konca, potem pa naj sodniki kot pri hokeju pogledajo posnetek in presodijo, če je bila zadeva regularna.
Druga zadeva, ki jo odobravam, so kamere v ravnini z gol linijo, da se lahko ugotovi, ali je žoga v golu ali ne.
Ostali naj ostane tako, kot je.
Mogoče je dobro tudi tole z štopanjem igralnega časa, saj bi se zmanjšalo tisto valjanje po travi in zavlačevanje.
Nisem pa pristaš sprememb v pravilih, ki se tičejo same igre. Naj ostanejo takšna, kot so.
smeško 562
# 18.06.2017 ob 17:08
Popolnoma brez veze. Zakaj bi spreminjal nekaj kar deluje.
Kazalo