Norvežani so zelo nevarni ob prekinitvah in na to bo morala biti slovenska obramba še posebej pozorna. Foto: EPA
Norvežani so zelo nevarni ob prekinitvah in na to bo morala biti slovenska obramba še posebej pozorna. Foto: EPA
Armin Bačinović, Zlatko Dedić in Stephan Lichtsteiner
Če bo Slovenija v Oslu zmagala, bo hitro pozabljen spodrsljaj proti Švici, ob morebitnem porazu pa bi bile možnosti za preboj na svetovno prvenstvo že precej majhne. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
V Oslu popravni izpit za obe reprezentanci
Stojanović v Oslu napovedal spremembe

Slovenska nogometna reprezentanca bo v torek ob 20. uri proti Norveški odigrala drugo tekmo kvalifikacij za svetovno prvenstvo leta 2014. Obe ekipi sta v petek izgubili in nov poraz bi bil za vsako reprezentanco lahko že usoden. Sloveniji so na tekmi proti Švici (0:2) mnogi očitali pomanjkanje predrznosti in inovativnosti, kar naj bi dokazoval (tudi) izbor začetne enajsterice proti Švicarjem, ki je bil na las podoben tistemu iz obdobja Matjaža Keka. Stojanović bo zdaj prisiljen v menjave.

Prednost bodo imeli močni in skočni igralci
Selektor skriva svoje zamisli. Kandidati za prvo enajsterico so Jasmin Kurtić, Zlatan Ljubijankić in Nejc Pečnik, morda tudi Josip Iličić. "Kar nekaj je alternativ. Včeraj smo nekaj preizkušali, danes bomo še dodatno. V vsakem primeru moramo razmišljati tudi o igralcih, ki so fizično močni, ki imajo dober skok, ker Norvežani igrajo absolutno na preskok. Vsaka prekinitev je nevarna, vključno z avtom, iz katerega žogo vržejo 30, 40 metrov neposredno v kazenski prostor in tam je potem borba za vsako žogo," razmišlja Stojanović.

Strahovita visoka norveška obramba
V Stožicah Slovenija ni zadela. Tokrat bo morala prebiti visoko norveško obrambo. "Norveška obramba je specifična, strahovito visoka. Imajo dva ali tri igralce, ki merijo približno 195 centimetrov v višino. Je pa odvisno, za katere se bo odločil njihov selektor, ki je v zadnjih tekmah zamenjal kar nekaj igralcev. Na eni strani imajo dobre značilnosti, kar zadeva prekinitve, po drugi strani pa je drugačna njihova okretnost in sposobnost interakcije. To je treba izkoristiti," meni Stojanović.

Protiorožje: igra po tleh
Prav to neokretnost oziroma slabo komunikacijo so na tekmi v Reykjaviku dodobra unovčili islandski nogometaši, ki so z dolgo žogo iz avta povzročili zmedo pred vrati in zabili gol. Je to tudi slovenski recept? "Na žalost nimamo igralca, ki bi lahko tako daleč vrgel žogo," je malce v šali povedal Stojanović, ki kot protiorožje norveški igri bolj zagovarja igro po tleh. "Vikingi" so bili vedno neugoden tekmec. V petih medsebojnih tekmah so štirikrat zmagali, enkrat pa je bilo neodločeno. "Poskušali bomo zmagati, ne bomo pa razočarani, če se bomo vrnili z neodločenim rezultatom," je zaključil Stojanović.

SKUPINA E, torek ob 20.00:
NORVEŠKA - SLOVENIJA

Verjetni postavi:
Norveška: Pettersen, Waehler, Hangeland, J. A. Riise, Nordtveit, Abdellaoue, El Younoussi, B. H. Riise, Ruud, Eikrem, Braaten.

Slovenija: J. Handanović, Brečko, Cesar, Šuler, Jokić, Pečnik, Kurtić, Bačinović, Iličić, Matavž, Ljubijankić.

Sodnik: Firat Aydinus (Turčija)


Ob 19.00:
CIPER - ISLANDIJA

Ob 20.30:
ŠVICA - ALBANIJA

Lestvica:                         
ALBANIJA          1  1 0 0  3:1  3
ŠVICA             1  1 0 0  2:0  3
ISLANDIJA         1  1 0 0  2:0  3
CIPER             1  0 0 1  1:3  0
SLOVENIJA         1  0 0 1  0:2  0
NORVEŠKA          1  0 0 1  0:2  0

V Oslu popravni izpit za obe reprezentanci
Stojanović v Oslu napovedal spremembe