Zlatan Ibrahimović in soigralci so že opravili trening na stadionu Luz. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović in soigralci so že opravili trening na stadionu Luz. Foto: EPA
Cristiano Ronaldo in Raul Meireles
Cristiano Ronaldo je v sijajni formi, a Realu ne gre vse po načrtih. Če bi ostal brez svetovnega prvenstva, bi to pomenilo pravi šok za velikega zvezdnika. Foto: EPA
Franck Ribery
Franck Ribery je glavni favorit tudi za zlato žogo. Foto: EPA
Ukrajinci so lani na evropskem prvenstvu v Donjecku izgubili proti Francozom z 0:2. Foto: EPA
Georgios Samaras
Georgios Samaras je prepričan, da Grki v Atenah ne bodo prejeli gola. Foto: EPA

Cristiano Ronaldo ali Zlatan Ibrahimović - eden izmed največjih svetovnih zvezdnikov bo izpustil svetovno prvenstvo v Braziliji. Kapetan Portugalske je najboljši strelec Primere division s 16 zadetki, "Ibra" je v francoskem prvenstvu zadel osemkrat. Paris SG je v vodstvu, medtem ko madridski Real za Barcelono zaostaja šest točk.

"Zame je Zlatan številka ena. Tudi Ronaldo je seveda izjemen nogometaš. 85 minut ga lahko čuvaš, potem pa ti bo zabil dva gola na hitro," je povedal švedski selektor Erik Hamren, ki prepušča vlogo favorita Portugalcem. "Ibra" je v ponedeljek v Stockholmu sedmič prejel priznanje za najboljšega švedskega nogometaša.

"Švedi so precej višji od nas, fizično so močnejši. Paziti bo treba na prekinitve. Proti Irski, Avstriji in Nemčiji so izgubljali, pa jim je vedno znova uspelo priti do točk," je razmišljal portugalski selektor Paulo Bento, ki še vedno zaupa vratarju Ruiju Patriciu. V dresu Sportinga je naredil nekaj napak, največjo pa vsekakor proti Izraelu, ko je žogo izpred svojega gola podal na nogo izraelskega napadalca Ben Basata za končnih 1:1.

Deschamps: Mladi igralci se ne spomnijo poloma pred 20 leti
Francozi so zadnjič svetovno prvenstvo izpustili leta 1994, ko so ključno tekmo doma šokantno izgubili proti Bolgariji po golu Emila Kostadinova v zadnji minuti na Parku princev (1:2). Zadnji SP jim je z roko priigral Thierry Henry. V petek čaka izbrance Didierja Deschampsa težka preizkušnja na olimpijskem stadionu v Kijevu.

"Zelo pomemben je izid na prvi tekmi, te tekme so vedno posebne. Ne smemo igrati s prevelikim bremenom na ramenih, že na prvi tekmi je treba igrati brez strahu," je poudaril evropski nogometaš leta Franck Ribery.

Deschamps, ki je igral na tisti znameniti tekmi pred dvajsetimi leti, je prepričan, da mlajši igralci sploh ne vedo, kaj se je takrat zgodilo. Paul Pogba je bil takrat star osem mesecev.

Ukrajina želi končati prekletstvo dodatnih kvalifikacij
Ukrajinci, ki jim v sedmih tekmah še ni uspelo premagati galskih petelinov, imajo izjemno slabe izkušnje z dodatnimi kvalifikacijami. V vseh treh poskusih so bili neuspešni. Leta 1997 so bili boljši Hrvati, leta 2001 Nemci, leta 2009 pa Grčija. Ukrajina je izgubila tudi dodatne kvalifikacije za Euro 2000 proti Sloveniji.

"Naših igralcev zgodovina teh tekem sploh ne zanima. Niso igrali na tistih tekmah, selektorji so bili drugi," je poudaril selektor Mihajlo Fomenko. Njegova precej večja skrb so rumeni kartoni, kar osem igralcev je ogroženih za povratno tekmo na Stade de Franceu v torek. "Nogomet je vse bolj agresiven, na takih tekmah ne moreš ostati brez rumenih kartonov. O tem smo se veliko pogovarjali, vendar včasih te čustva preprosto zanesejo," je še dodal Fomenko.

Hrvatom za uvrstitev v Brazilijo pol milijona evrov
Hrvaški nogometaši so dan pred prvo polovico odločilnega nastopa za svetovno prvenstvo v Braziliji prejeli spodbudno novico. Nogometna zveza je obljubila, da bo reprezentantom izplačala pol milijona evrov nagrade, če bodo v dodatnih kvalifikacijah izločili Islandijo in se uvrstili na SP.
Niko Kovač je zamenjal Igorja Štimca in nima veliko trenerskih izkušenj. V napadu bo seveda začel Mario Mandžukić, ki redno trese mreže v dresu Bayerna. Ivica Olić je v soboto z evrogolom pokopal dortmundsko Borussio in Wolfsburgu zagotovil zmago sezone (2:1). Ta teden ni treniral zaradi poškodbe mečne mišice, njegov nastop je zelo vprašljiv.

Lars Lagerbäck je Švedsko vodil na petih velikih tekmovanjih (najprej kot pomočnik selektorja), zdaj pa ima priložnost, da Islandijo prvič v zgodovini popelje na največje tekmovanje. "Mi moramo igrati svojo igro, tak sistem se je obnesel tudi, ko sem vodil Švedsko in Islandijo. Zelo pomembno je, da ne prejmemo gola na prvi tekmi," je povedal 65-letni strokovnjak, ki na prvi tekmi ne bo mogel računati na branilca Birkirja Marja Saeverssona.

Njegov adut je Kolbeinn Sigthorsson. Napadalec Ajaxa je na 19 tekmah za izbrano vrsto dosegel kar 13 golov. Veteran Eidur Gudjohnsen je napovedal, da bo podaljšal kariero do svetovnega prvenstva, če se bo Islandija prebila na SP.

Grki specialisti za zmage z 1:0
Grki si želijo tretjič zaigrati na svetovnem prvenstvu. Selektor Fernando Santos računa na veterane Fanisa Gekasa, Giorgosa Karagounisa in Kostasa Katsouranisa. "Imamo veliko izkušenih igralcev, ki se zavedajo pomembnosti tekme in lahko zmagajo brez prejetega zadetka. Romuni imajo zelo močno ekipo, a vseeno sem prepričan, da imamo mi več možnosti," je dejal Santos. Grki so v kvalifikacijah kar pet tekem dobili z 1:0.

Piturca ne računa na Mutuja
Romunija je zadnjič igrala na svetovnem prvenstvu leta 1998. "To bosta najbolj pomembni tekmi naših karier. Zelo dobro smo preučili igro Grkov, bazirajo na obrambi in čakajo na napake tekmecev," je napovedal napadalec Razvan Cocis.

Selektor Victor Piturca ne bo mogel računati na poškodovanega kapetana Vlada Chirichesa. V kadru ni najboljšega strelca vseh časov Adriana Mutuja, ki je na 77 tekmah dosegel 35 golov.

Dodatne kvalifikacije za SP 2014, prve tekme,
Petek ob 20.00:
ISLANDIJA - HRVAŠKA

Ob 20.45:
GRČIJA - ROMUNIJA

PORTUGALSKA - ŠVEDSKA

UKRAJINA - FRANCIJA

Povratne tekme bodo 19. novembra.




Prijateljske tekme, petek:
ČEŠKA - KANADA
RUSIJA - SRBIJA
ESTONIJA - AZERBAJDŽAN
DANSKA - NORVEŠKA
TURČIJA - SEVERNA IRSKA
IRSKA - LATVIJA
POLJSKA - SLOVAŠKA
ITALIJA - NEMČIJA
ŠKOTSKA - ZDA
ANGLIJA - ČILE