Pokal Julesa Rimeta ima zanimivo zgodovino. Foto: EPA
Pokal Julesa Rimeta ima zanimivo zgodovino. Foto: EPA

Gre za podstavek pokala Julesa Rimeta (predsednik Fife med letoma 1921 in 1954), na katerem so vgravirani zmagovalci prvih štirih SP-jev (Urugvaj 1930 in 1950 ter Italija 1934 in 1938). Pokal je bil leta 1970 Braziliji izročen v trajno last, potem ko je tretjič postala svetovna prvakinja.

Decembra 1983 so pokal, ki je imel od leta 1954 nov podstavek, ukradli že drugič. Prvič je izginil tri mesece pred svetovnim prvenstvom leta 1966 v Angliji, ko so ga postavili na ogled na neki razstavi, a ga je teden dni pozneje, ovitega v časopisni papir in zakopanega na nekem vrtu v južnem Londonu, našel psiček Pickles. Po kraji v Riu de Janeiru pokala nikoli več niso našli. Domnevajo, da so ga stalili in uporabili v druge namene.

Razstavljen bo v muzeju Fife
10 centimetrov visok podstavek v obliki osmerokotnika, ki so ga odkrili v skladišču v kleti sedeža krovne svetovne nogometne organizacije, si bo mogoče ogledati v muzeju Fife. Predvidoma ga bodo odprli marca 2016.

V zadnjih štirih desetletjih zmagovalec svetovnega prvenstva prejme drugo lovoriko. Znameniti pokal s podobo Zemlje v rokah dveh ljudi podeljujejo od 10. SP-ja v Nemčiji leta 1974. Na razpis Fife za izdelavo lovorike se je tedaj prijavilo 53 umetnikov iz sedmih držav, izbran pa je bil predlog Italijana Silvia Gazzanige. Tega pokala nihče ne dobi v trajno last, tistemu, ki ga osvoji trikrat, pa izročijo repliko.