Martin Petrov v objemu soigralcev po zadetku za 2:0. Foto: EPA
Martin Petrov v objemu soigralcev po zadetku za 2:0. Foto: EPA
Anton Žlogar in Stilijan Petrov
Anton Žlogar in Stilijan Petrov sta bila težko bitko na sredini igrišča. Foto: Reuters
Valerij Božinov
Valerij Božinov je načel slovensko mrežo. Foto: EPA
Valerij Božinov
Božinov je v zadnjih petih dneh odigral tri tekme. V nedeljo je pomagal tudi mladi reprezentanci. Foto: Reuters
Brane Oblak
Brane Oblak je že drugič zapored na kvalifikacijski tekmi zelenico zapustil s porazom z 0:3. Oktobra so Slovence v Celju povozili Škoti. Foto: RTV SLO
Hristo Stojčkov
Hristo Stojčkov se je vsaj za nekaj časa rešil napadov bolgarskih novinarjev. Foto: EPA

Na uvodni tekmi kvalifikacij za evropsko prvenstvo je varovancem Braneta Oblaka do 58. minute kazalo dobro, nato pa je sledil potop. Najprej je z roba kazenskega prostora z izjemnim strelom z levico zadel Valerij Božinov, 12 minut pozneje pa je Martin Petrov od daleč z desne strani presenetil Boruta Mavriča, ki je po paradi z žogo pristal za golovo črto. Slovenski čuvaj mreže je pričakoval podajo v sredino, bolgarski zvezdnik pa je streljal neposredno proti vratom. Za piko na i je v 80. minuti poskrbel rezervist Dimitar Telkijski, ki je osmešil slovensko obrambo.


Larsen razveljavil regularen zadetek Božinova
Slovenci so bili v uvodnih 45 minutah enakovreden nasprotnik, gostitelji so pritisnili šele ob koncu polčasa. Edino priložnost za Slovence je imel v 20. minuti Valter Birsa, ki je lepo poskušal s strelom s približno 20 metrov, a je meril mimo desne vratnice bolgarskih vrat.

Bolgari so prvič resneje zapretili v 31. minuti, ko je po kotu iz bližine z leve strani previsoko streljal Zoran Janković. Šest minut pozneje je Božinov zatresel mrežo, vendar je bil po mnenju sodnika v nedovoljenem položaju. Resnici na ljubo se je Danec Claus Bo Larsen zmotil, tako da je imela Oblakova četa precej sreče, da je na semaforju ostal izid z začetka tekme. Kmalu zatem je z močnim strelom s približno 30 metrov Mavriča ogrozil še M. Petrov, ki je za las streljal mimo.

Novakovičevi priložnosti labodji spev Slovencev
Na začetku drugega polčasa se je dvakrat v priložnosti znašel Milivoje Novakovič. Prvič je po podaji Birse iz ugodnega položaja streljal preslabo, nato pa ga je v 56. minuti tik pred kazenskim prostorom za dres potegnil Aleksander Tunčev, a je sodnik dosodil le prosti strel in bolgarskemu nogometašu pokazal rumeni karton, čeprav bi mu lahko tudi rdečega, saj ga je Novakovič pred tem izigral in sam krenil proti vratom.

Gostitelji so imeli kmalu po prvem zadetku še dve veliki priložnosti, vendar je Hristo Jovov dvakrat zgrešil skoraj nemogoče.

Slovenski navijači zahtevali Oblakov odstop
Po tekmi selektor Oblak kljub obljubi ni hotel dati izjave za Televizijo Slovenija. Razočarani slovenski navijači v Sofiji so z glasnim skandiranjem zahtevali njegov odstop.

Mile Ačimovič je povedal, da so v drugem polčasu nerazumljivo padli. "Škoda je te tekme. Imeli smo priložnosti, iz katerih bi lahko povedli. Spet se je vse obrnilo proti nam. Božinov je dal gol, ravno ko bi moral zapustiti igrišče," je med drugim izjavil igralec, ki se mu verjetno že pošteno kolca po zlatih časih slovenske reprezentance.

Oblak: V Sofiji ni sramota izgubiti
Oblak je na novinarski konferenci le stopil pred mikrofone in dejal naslednje: "Čestitam gostiteljem, bili so boljši. Mi smo imeli svojih 50 minut, kar je bilo premalo. Moje varovance je šokiral prvi gol, prav tako pa se je vseskozi videlo, da so Bolgari hitrejši in kakovostnejši. Mogoče bi se vse vendarle drugače odvilo, če bi sodnik pokazal rdeča kartona domačima igralcema, kar bi moral storiti. Prekršek nad Novakovičem je bil za izključitev, ravno tako udarec Božinova, ki se je brez žoge spravil nad Cesarja. Kljub temu je zmaga Bolgarov zaslužena, za nas je to realnost. Svoje priložnosti bomo morali iskati drugje. Še v tem letu moramo premagati Luksemburg in remizirati v Minsku. O odstopu ne razmišljam, v Sofiji namreč ni sramota izgubiti."

Stojčkov: Navijači so videli pravi spektakel
Bolgarski selektor Hristo Stojčkov pa je povedal: "Pred obračunom s Slovenijo smo imeli veliko težav, vesel in ponosen sem, da se nam to ni poznalo. Prikazali smo odlično igro, fantastični navijači so videli pravi spektakel, kakršnih na naših igriščih že dolgo ni bilo. Bili smo boljši nasprotnik in smo povsem zasluženo zmagali. O Slovencih ne bi veliko govoril. Nikoli namreč pred tekmo in po njej ne gledam na nasprotnika, zanima me samo moje moštvo. Slovenci so mlada, močna in visoka ekipa, čas pa bo pokazal, kakšni so njihovi dometi. Upam, da bodo odščipnili čim več točk Nizozemcem in Romunom. Selektorja Braneta Oblaka cenim, je starejši od mene in od takih se moram učiti."

BOLGARIJA       3 - 0         SLOVENIJA
Božinov 58.                            
M. Petrov 70.
Telkijski 80. ---------------------------------------- Ivankov B. Mavrič Angelov Ilič Lucio Knavs Tunčev Cesar Gargorov Jokič S. Petrov Koren * Georgiev * Žlogar Jankov *** Komac M. Petrov Ačimovič Božinov ** Birsa ** Janković Novakovič
---------------------------------------- * 53./Telkijski * 76./Lavrič ** 60./Jovov ** 79./Semler *** 69./Kišišev 16.543; Sodnik: C. Bo Larsen (Danska)

Kvalifikacije za EP, skupina G:

BOLGARIJA - SLOVENIJA 3:0 (0:0)
Božinov 58., M. Petrov 70., Telkijski 80.

ALBANIJA - ROMUNIJA 0:2 (0:0)
Dica 65., Mutu 75./11-m

NIZOZEMSKA - BELORUSIJA 3:0 (1:0)
van Persie 32., 78., Kuijt 90.

Lestvica:
NIZOZEMSKA 2 2 0 0 4:0 6 BOLGARIJA 2 1 1 0 5:2 4 ROMUNIJA 2 1 1 0 4:2 4 ALBANIJA 2 0 1 1 2:4 1 BELORUSIJA 2 0 1 1 2:5 1 LUKSEMBURG 1 0 0 1 0:1 0 SLOVENIJA 1 0 0 1 0:3 0