Josip Iličić je slabo izvedel enajstmetrovko. Fiorentini na dveh tekmah ni uspelo zatresti mreže Seville, dobila pa je kar pet golov. Foto: EPA
Josip Iličić je slabo izvedel enajstmetrovko. Fiorentini na dveh tekmah ni uspelo zatresti mreže Seville, dobila pa je kar pet golov. Foto: EPA
Sevilla bo v Varšavi branila naslov. Foto: EPA
Jevgen Seleznjov je veliki junak Dnipra. Foto: EPA
V finalu Evropske lige Sevilla in Dnipro

Sevilla je velik korak k finalu, kjer bo naskakovala četrti naslov v drugem najmočnejšem evropskem klubskem tekmovanju, naredila na domačem Sanchez Pizjuanu, napredovanje pa je potrdila tudi z zmago v gosteh. Na Artemio Franchiju je Fiorentino ugnala z 2:0. V Firencah je Damir Skomina. Domača mreža se je obakrat zatresla v prvem polčasu. Po prekršku Davida Pizarra je v 22. minuti prosti strel izvedel Ever Banega, poslal predložek v kazenski prostor, kjer je domača obramba slabo posredovala, kar je izkoristil Carlos Bacca in popeljal Andaluzijce v vodstvo.

Pet minut pozneje je firenško barko dokončno potopil Daniel Carrico. Znova je Banega izvajal prosti strel. Tokrat je prekršek predtem napravil Stefan Savić. Podal je Cokeju, nato pa je mrežo zatresel Carrico. Pri Fiorentini je celo tekmo odigral Josip Iličić, ki je po prekršku Grzegorza Krychowiaka nad Pizarrom izvedel enajstmetrovko, a slabo streljal in žogo poslal prek vrat.

Seleznjov popeljal Dnipro v finale
Dnipro je že z uvrstitvijo v polfinale dosegel največji uspeh v zgodovini kluba. Po izvrstnem izidu na San Paolu, ko se je iz Neaplja vrnil z 1:1, je doma Napoli ugnal z 1:0. Neapeljčani so nazadnje v evropskem finalu igrali pred 26 leti. Gostje so v Kijevu vse sile usmerili v napad in že v osmi minuti se je Gonzalo Higuain znašel iz oči v oči z Denisom Bojkom, ki se je izkazal z obrambo. Ukrajinski vratar je dvoboj z argentinskim napadalcem dobil v 29. minuti, ko se je znova izkazal. Največjo priložnost za domačo vrsto v prvem delu je deset minut pred koncem polčasa zapravil Jevgen Seleznjov.

Napadalec kluba iz Dnjepropetrovska, ki je zadel že v Neaplju, je bil mož odločitve v 58. minuti. Jevgen Konopljanka je podal z leve. Seleznjov pa se je v težkem položaju ob Miguelu Britosu odlično znašel in z glavo poslal žogo v mrežo. Gostje so močno pritisnili, toda obramba Dnipra na čelu z razpoloženim Bojkom je bila na mestu. Zmago bi lahko v tretji minuti sodnikovega dodatka potrdil Matheus, a mu je veselje preprečil okvir vrat.


Polfinale, povratni tekmi:
Fiorentina - SEVILLA 0:2 (0:2) 0:3
Bacca 22., Carrico 27.
Iličić je v 67. minuti zapravil 11-m.

Fiorentina: Neto, Gonzalo Rodriguez, Savić, Basanta (46./Pasqual), Alonso, Pizarro, Fernandez (67./Badelj), Joaquin, Borja Valero (85./Lazzari), Iličić, Salah.

Sevilla: Rico, Coke, Carrico, Kolodziejczak, Tremoulinas, Krychowiak, Mbia, Aleix Vidal, Banega (55./Iborra), Vitolo (74./Reyes), Bacca (70./Gameiro).

Sodnik: Damir Skomina (Slovenija)


DNIPRO DNIPROPETROVSK - Napoli 1:0 (0:0) 1:1
Seleznjov 58.

Dnipro: Bojko, Douglas, Lučkevič (67./Matheus), Fedecki, Kankava, Leo Matos, Čeberjačko, Fedorčuk, Rotan, Konopljanka (86./Vilela Gama), Seleznjov (75./Kalinić).

Napoli: Andujar, Britos, Maggio, Ghoulam, Albiol, David Lopez (79./Henrique), Inler, Callejon, Higuain, Gabbiadini (55./Hamšik), Insigne (61./Mertens).

Sodnik: Milorad Mažić (Srbija)

V odebeljenem tisku je izid prvih tekem. Finale bo v sredo, 27. maja, v Varšavi.

V finalu Evropske lige Sevilla in Dnipro