Neymar je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Foto: EPA
Neymar je bil izbran za najboljšega igralca turnirja. Foto: EPA
Fred
Fred je iz ležečega položaja mojstrsko spravil žogo prek Ikerja Casillasa v mrežo. Foto: Reuters
Neymar
Neymar je z natančnim strelom z levico ukanil Ikerja Casillasa. Foto: Reuters
Fred
Fred je bil junak finala z dvema zadetkoma. Foto: EPA
Sergio Ramos
Sergio Ramos je z bele točke meril mimo vrat. Foto: EPA
Brazilci tretjič zapored osvojili Pokal konfederacij

Izbranci Luisa Felipeja Scolarija so se pred 73.530 gledalci na razprodani Maracani veselili četrte zmage v Pokalu konfederacij. Na tem tekmovanju so v zadnjem desetletju razred zase, saj so zmagali tudi leta 2005 v Nemčiji in pred štirimi leti v Južni Afriki. Za najboljšega igralca turnirja je bil izbran Neymar, najboljši strelec pa je Fernando Torres s petimi goli.
Mojstrovina Freda v 2. minuti
Brazilci so začeli sanjsko. Že v drugi minuti je Hulk z desne strani poslal predložek pred vrata, Alvaru Arbeloi ni uspelo izbiti žoge. Fred, ki je že ležal na tleh, se je sijajno znašel in velemojstrsko poslal žogo z desnico prek Ikerja Casillasa v mrežo.
Na Maracani je završalo in gostitelji so leteli po zelenici, v 8. minuti je Fred lepo zaposlil Oscarja, ki je z močnim strelom z desetih metrov za las meril mimo vrat.
Casillas ni dovolil še drugega gola Freda
Šele po 20 minutah so se svetovni prvaki zbrali. Strel Andresa Inieste je Julio Cesar izbil v kot. Fernando Torres je po podaji iz kota z glavo streljal mimo vrat. V 32. minuti je bilo znova vroče pred vrati Špancev. Neymar je z leve strani našel Freda, ki je z desnico nevarno streljal, a se je izkazal Casillas.
Luiz preprečil izenačenje
Štiri minute pred odmorom je Juan Mata lepo podal do Pedra, ki je z desne strani že matiral Julia Cesarja, tik pred golovo črto pa je žogo odbil David Luiz.
Neymar z močnim strelom povišal na 2:0
V 44. minuti so Brazilci izvedli hiter protinapad, Oscar je z zunanjim delom čevlja našel Neymarja, ki je stekel po levi strani in z izjemnim strelom z levico poslal žogo pod prečko za veliko navdušenje na Maracani.
Fred pokopal še zadnje španske upe
Tudi drugi polčas so Brazilci začeli udarno. V 47. minuti je Oscar na levi strani našel Freda, ki je s 15 metrov z desnico povišal na 3:0, Casillas se je žoge dotaknil, a je vseeno končala za njegovim hrbtom.
Ramos z bele točke mimo vrat, Pique izključen
V 52. minuti je Jesus Navas zamenjal Mato in že dve minuti zatem priigral najstrožjo kazen, saj ga je Marcelo podrl v kazenskem prostoru. Sergio Ramos je z bele točke z desnico meril mimo vrat. Španci so bili popolnoma razglašeni, igra na sredini igrišča ni stekla. V 68. minuti je sijajni Neymar že krenil mimo Gerarda Piqueja proti vratom, branilec Barcelone ga je pokosil od zadaj in sodnik Björn Kuipers mu je pokazal rdeči karton.
V zadnjih minutah so Brazilci že slavili na klopi, Španci so skušali priti do častnega zadetka, a je Julio Cesar odbil strela Pedra v 81. minuti in rezervista Davida Ville štiri minute pred koncem.
Del Bosque: Namesto 1:1 je bilo 2:0
"Seveda nas poraz boli. Vseeno mislim, da smo odigrali dober turnir. Preživeli smo izjemnih 28 dni skupaj in veliko je bilo pozitivnih stvari. Ključen trenutek se je zgodil pred odmorom, ko je David Luiz preprečil izenačenje, na drugi strani pa so Brazilci povedli z 2:0. Na takih tekmah odločajo malenkosti, tokrat je bila Brazilija boljša," je pojasnil Del Bosque.
Španci klonili prvič po treh letih
Končan je niz neporaženosti Španije na uradnih tekmah. Trajal je kar 29 tekem, izbranci Vicenteja del Bosqueja so nazadnje izgubili uvodno tekmo SP-ja pred tremi leti proti Švici (0:1).
Scolari noče prehitre evforije
Brazilci na domačih tleh na uradnih tekmah niso doživeli poraza že vse od leta 1975 - na 57 tekmah zapored! "Nihče ni pričakoval tako zanesljive zmage nad svetovnimi prvaki, a ne smemo prehitevati zadev. To je več kot le lovorika, saj smo dokazali, da smo na pravi poti. Dvignili smo si samozavest, to nam bo zelo koristilo prihodnje leto. Navijači so nam stali ob strani, vsi v domovini verjamejo v nas," je bil zadovoljen Scolari.
Brazilci so 30. junija 2002 v finalu svetovnega prvenstva v Jokohami premagali Nemce z 2:0, selektor je bil Scolari. Enajst let pozneje je isti selektor osvojil še Pokal konfederacij in povečal apetite pred svetovnim prvenstvom, ki se v Braziliji začenja 12. junija 2014.

Finale, Rio de Janeiro:
BRAZILIJA - Španija 3:0 (2:0)
73.531; Fred 2., 47., Neymar 44.
Ramos je v 55. minuti z 11-m meril mimo vrat.

Brazilija: Julio Cesar, Dani Alves, Thiago Silva, David Luiz, Marcelo, Luiz Gustavo, Paulinho (88./Hernanes), Oscar, Hulk ( 73./Jadson), Neymar, Fred ( 79./Jo).

Španija: Casillas, Arbeloa ( 46./Azpilicueta), Pique , Ramos , Jordi Alba, Busquets, Xavi, Iniesta, Pedro, Mata ( 52./Jesus Navas), Torres ( 59./Villa).

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)




Za 3. mesto:
Urugvaj - ITALIJA * 4:5, 2:2 (0:1)
Cavani 58., 78.; Astori 24., Diamanti 73.
RK: Montolivo 110./Italija

* - po streljanju 11-m


Brazilci tretjič zapored osvojili Pokal konfederacij