Bastian Schweinsteiger je imel lani številne težave s poškodbami, letos pa je že na začetku sezone ujel pravo formo. Foto: EPA
Bastian Schweinsteiger je imel lani številne težave s poškodbami, letos pa je že na začetku sezone ujel pravo formo. Foto: EPA
Javi Martinez
Javi Martinez je pod velikim pritiskom, saj v Münchnu navijači pričakujejo čarovnije. Foto: MMC RTV SLO
Toni Kroos
Toni Kroos je z izjemnim strelom z desnico z 20 metrov v 76. minuti povišal na 2:0. Foto: MMC RTV SLO
Franck Ribery
Franck Ribery je igral le v prvem polčasu, potem pa ga je zamenjal Thomas Müller. Francoz ima znova težave s stegensko mišico in njegov nastop na sobotnem derbiju v Veltins Areni je vprašljiv. Foto: EPA
Nelson Valdez
Nelson Valdez je dosegel edini zadetek za Valencio. V zadnje pol ure je poživil igro netopirjev. Foto: MMC RTV SLO
Mauricio Pellegrino
Mauricio Pellegrino je bil nesrečnik finala Lige prvakov leta 2001 na San Siru. Foto: EPA

em porazu v finalu Lige prvakov je Allianz Arena pozdravila zmago nogometašev Bayerna nad Valencio, glavna tema pogovorov v bavarski prestolnici pa je Javi Martinez.
V Münchnu enajst let čakajo na zmago v Ligi prvakov. Zadnjo je Bayern dosegel prav proti Valencii 23. maja 2001 na San Siru. Takrat je zdajšnji trener netopirjev Mauricio Pellegrino v sedmi seriji slabo izvedel strel z bele točke, Oliver Kahn pa je postal junak večera v Milanu. V sredo zvečer sta se moštvi srečali prvič po tistem finalu. Bayern je bil precej boljši tekmec, zato je zmaga z 2:1 zaslužena.
Precej bolj svež je pri navijačih Bayerna spomin na zadnji finale Lige prvakov. 19. maja se je zgodil prav na lepotici v Fröttmanningu, po tekmi s Chelseajem pa so solze tekle v potokih. Eden izmed najbolj bolečih porazov v 112-letni zgodovini kluba. Pred srečanjem z Valencio in tudi po njem so vsi igralci zatrjevali, da so že pozabili na finalni poraz. Odličen štart v novo sezono je precej pripomogel k temu, prave preizkušnje pa šele prihajajo, saj Valencia vsekakor ni več v samem evropskem vrhu. O premoči Bayerna govorijo številni statistični podatki (streli na vrata 18:4, v okvir vrat 11:2, koti 10:2, posest žoge 61:39 %).
Lahm: Uspel nam je odličen štart
Najprej je iz garderobe prišel Philipp Lahm, ki si zelo želi velike lovorike, saj je izgubil že številne finalne tekme v dresu Bayerna in tudi nemške reprezentance. "Tekme v Ligi prvakov so vedno nekaj posebnega. Ko ob 20.45 zaigra himna in se začne tekma pod reflektorji, je to poseben občutek. Takih tekem se ne igra prav vsak teden. Hitreje bi morali doseči drugi zadetek, na koncu pa smo prejeli poceni gol. S tremi točkami proti najmočnejšemu nasprotniku v tej skupini nam je uspel odličen štart," je bil zadovoljen kapetan Bavarcev.
"Schweini": Gol za 2:0 je bil zlata vreden
Bastian Schweinsteiger je v 38. minuti z desnico zatresel mrežo po podaji Arjena Robbna. Žoga se je dotaknila Alyja Cissokhoja in končala za hrbtom Diega Alvesa. "Odigrali smo zelo dobro tekmo. Valencia je imela nekaj priložnosti za izenačenje na 1:1. V ključnem trenutku smo zadeli za 2:0, to je bilo zlata vredno. Z Martinezom sva se dobro ujela, on je igralec, ki zna povleči pametne poteze," je bil nasmejan "Schweini", ki je pred štirimi meseci zadel vratnico v peti seriji izvajanja enajstmetrovk proti Chelseaju. Letos so na Allianz Areni novi okviri vrat, spomini na tisto pomladno soboto pa še niso zbledeli, kar je bilo čutiti tudi odlično urejenem novinarskem klubu. Nemci ničesar ne prepuščajo naključju in zares znajo poskrbeti za številne predstavnike medijev z vsega sveta.
Vsaka poteza Martineza pod drobnogledom
Španski novinarji (nekaterim je objektivnost španska vas) so obkrožili Javija Martineza, ki je komaj prišel do sape; več kot pol ure je odgovarjal na vsa mogoča vprašanja. V zadnjem mesecu se vse v klubu vrti okoli njega, vsaka podaja je pod drobnogledom. Ob najmanjši napaki se vedno varčni Nemci sprašujejo, zakaj je bilo treba nakazati 40 milijonov evrov na račun Athletica iz Bilbaa.
"Zelo sem zadovoljen z našo predstavo. Imeli smo veliko posesti žoge, večino tekme smo prevladovali. Zelo dobro se ujamem z novimi soigralci, na sredini igrišča vse dobro funkcionira," je poudaril Martinez, ki je prvič od prihoda v München začel tekmo in bil na zelenici vse do 69. minute, ko ga je zamenjal Luiz Gustavo.
Valdez: Na tej ravni se bo treba še precej naučiti
Nelson Valdez po desetletju igranja v Bundesligi zelo dobro govori nemško. 28-letni Paragvajec je bil hitro pripravljen za krajši pogovor, kljub zadetku z glavo v 91. minuti pa ni bil preveč dobro razpoložen. "Od prve minute smo preveč spoštovali tekmeca, izgubili smo številne žoge, sploh nismo našli prave igre. Naša ekipa je mlada in se mora na tej ravni še precej naučiti. V zadnjih minutah smo odigrali najbolje, uspelo nam je znižati, za izenačenje pa nam je zmanjkalo časa. Bayern je velik favorit naše skupine, naš cilj pa je preboj v naslednji krog," je pojasnil nekdanji napadalec Werderja iz Bremna in dortmundske Borussie.
Heynckes pričakuje še več od Schweinsteigerja in Martineza
Zelo dobro razpoložen je bil tudi trener Bayerna Jupp Heynckes, ki je v sproščenem pogovoru kar četrt ure namenil analizi tekme: "Proti Valencii ni lahko igrati. Podrobno sem si ogledal njihov remi v Madridu proti Realu (1:1) in minimalen poraz v Barceloni (0:1). Zelo dobro so organizirani. Precej lažje nam je bilo po vodstvu z 1:0. Če nam ne bi uspelo zadeti, bi bila Valencia še precej bolj nevarna iz protinapadov."
"Schweinsteiger igra zelo dobro, čeprav mislim, da se lahko še izboljša. Po poškodbi še ni na vrhuncu. Vidi se, da uživa v igri, končno je povsem zdrav. Vsi igralci so na sredini igrišča iskali Martineza, ki pa je igral preveč previdno. Ni hotel narediti kakšne napake, saj se zaveda, da je pod drobnogledom. Pozna se, da je imel zelo stresno poletje. Zelo dobro ga poznam, od njega pričakujem še precej več. Mandžukić po navadi zelo dobro izvaja strele z bele točke. Zgrešena enajstmetrovka me ne jezi preveč, bolj me moti, da smo popustili v sklepnem delu tekme. Prejeli smo gol v sodnikovem podaljšku in kar naenkrat je bilo znova napeto. Tega nam res ni bilo treba," je še dodal 67-letni strateg, ki je bil pred leti znan kot precej strožji trener. Veliko se govori o njegovih potencialnih naslednikih na klopi Bayerna v prihodnji sezoni, njegov dolgoletni prijatelj in predsednik najbolj trofejnega kluba v Nemčiji Uli Hoeness pa bi rad z njim podaljšal pogodbo.
Schalke bo pravi test
Drugi izid skupine F je presenetil tudi Heynckesa: "V Ligi prvakov ni mogoče napovedovati vnaprej. Vsi so napovedovali, da bo to veliki derbi skupine, a vsi smo videli izid iz Lilla, kjer je Bate Borisov zmagal kar s 3:1. Nobenega moštva ne smemo podcenjevati."
Čez dva tedna čaka Bavarce dolga pot v Belorusijo, do takrat pa bo še zelo vroče v Bundesligi. Heynckes je napovedal spremembe v začetni enajsterici v soboto v Gelsenkirchnu, ko bo na sporedu derbi Schalke - Bayern. Ni prepričan, če bo lahko računal na Francka Riberyja, ki je obnovil poškodbo stegenske mišice. To bo pravi test za Bavarce, ki so na začetku sezone v zelo dobri formi, a tako je bilo tudi lani, lovorike pa se vedno delijo maja.

Iz Münchna,