Valter Birsa sodi med najizkušenejše nosilce reprezentance - Šempetrc ima za seboj že 67 nastopov, na katerih je dosegel 5 golov. Prav njegov zmagoviti gol proti Kanadi novembra lani je bil tudi zadnji zadetek Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Valter Birsa sodi med najizkušenejše nosilce reprezentance - Šempetrc ima za seboj že 67 nastopov, na katerih je dosegel 5 golov. Prav njegov zmagoviti gol proti Kanadi novembra lani je bil tudi zadnji zadetek Slovenije. Foto: Aleš Fevžer
Lazarević posluša nasvete "Bossa" in "Bikija"
Kampl v četrtek želi zmago na rojstni dan

Četrtkov dvoboj nogometne reprezentance Slovenije proti Švici bo v okviru kvalifikacij za nastop na evropskem prvenstvu 2016 v Franciji za izbrance Srečka Katanca zelo pomemben, saj je Slovenija po porazu v prvem krogu skupine E proti Estoniji še brez točke.

Odigrati dobro in pošteno
Najbrž bi ničla v dvoboju z 10. reprezentanco sveta že vnesla nekaj nemira in močno povečala pritisk pred nedeljskim gostovanjem v Litvi. Tega se dobro zaveda Valter Birsa, ki je poleti zamenjal klub, iz Milana se je preselil v Verono k Chievu. Priložnosti za igro dobiva, tako kot na klubskem računu si želi več točk tudi na reprezentančnem.

"Tekma v Estoniji je bila težka. Prvič smo proti njim malo na srečo zmagali, zdaj izgubili. Tako se nam zdaj lahko vse obrne super. Lahko da bomo igrali slabo in zmagali, pa si te zmage ne bomo zaslužili. Moramo odigrati dobro in pošteno, da lahko gremo z dvignjenimi glavami z igrišča, in to je pomembno," je pred četrtkovo tekmo v Ljudskem vrtu na Ptuju dejal Birsa.

Moramo biti na njihovi ravni ali višji
V Chievu ima dobro družbo, saj za moštvo iz Verone igrata tudi kapetan Boštjan Cesar in Dejan Lazarević. "Vemo, da moramo zadovoljiti apetite. Če bi bilo po moje, bi imeli šest točk, vemo, kaj bi nam ustrezalo. A dejstvo je, da ne igramo z amaterji, s petoligaši. Igramo z vrhunskimi reprezentancami, moramo se postaviti tako, da bomo na njihovi ravni ali višji oziroma povzročiti, da bodo igrali slabše od nas. Težko je reči: želim šest točk. Tudi sam v Chievu bi si želel več točk, pa imamo samo štiri," je povedal 28-letni nogometaš iz Šempetra pri Gorici.

Želimo si zmagati bolj, kot si marsikdo misli
Izgubljenega ni še nič, uvodni poraz moštva ni ohromil, vzdušje je dobro, želja po uspehu pa velika. "Če bi v četrtek spet vknjižili poraz, bi imeli ničlo, zato bi na naslednji tekmi morali zmagati. Mi želimo zmagati bolj, kot si marsikdo misli, da želimo zmagati. Včasih se izide bolje, včasih ne. Verjamem, da smo v težkem položaju. Delamo, da so vsi treningi, vsi sestanki, vse tekme v tej smeri, da bi to prineslo zmago. Doslej nam ni uspelo, upam, da nam bo proti Švici," je dejal Birsa.

Verjemite, da smo vsi živčni, ker izgubljamo
Izkušenj ne njemu ne komu drugemu v ekipi ne manjka, po njegovem mnenju bo odločala trenutna forma. "V ekipi so igralci, ki že deset let igrajo nogomet, ki so pokazali, da so 'pravi' na morda še hujših tekmah. Veliko bo odvisno od trenutne forme, tudi sami smo morda včasih slabše igrali in na koncu zmagali, pa je bilo vse super. Zdaj izgubljamo in ni dobro. Verjemite, da smo vsi živčni, da izgubljamo. A takšen je žal nogomet, včasih tudi krut. Moramo iti na tekmo, in menim, da lahko z miselnostjo veliko spremenimo. Moja forma je dobra, tudi v klubu bi si želel več točk, a zmeraj ne gre vse po načrtih. Vendar delamo naprej, prihaja boljše obdobje," je še povedal Birsa, ki bo najbrž znova zaigral kot levokrilni podporni napadalec.


Dejavnosti Slovenije pred tekmo s Švico:
Torek, 18.00 - trening - Ljudski vrt, Maribor;
Sreda, 15.30 - novinarska konferenca (Ptuj);
16.30 - trening Kidričevo (uradni trening, 15 minut odprt);
Četrtek, 20.45 - Slovenija - Švica - Ljudski vrt.

Švicarji bodo uradni trening opravili v sredo ob 18.30 v Ljudskem vrtu, novinarsko konferenco pa ob 18:00, prav tako v Ljudskem vrtu.

Lazarević posluša nasvete "Bossa" in "Bikija"
Kampl v četrtek želi zmago na rojstni dan