Rodolfo Vanoli bo v soboto derbi spremljal na zelenici. Foto: www.alesfevzer.com
Rodolfo Vanoli bo v soboto derbi spremljal na zelenici. Foto: www.alesfevzer.com
Rok Kronaveter, Darijan Matić, Rodolfo Vanoli in Jure Urbanc
Rok Kronaveter, Darijan Matić, Vanoli in prevajalec Jure Urbanc na novinarski konferenci. Foto: MMC RTV SLO/M. R.
Darijan Matić
Matić želi doživeti zmago nad Mariborom pred polnimi Stožicami, Foto: www.alesfevzer.com
Vanoli: Mislim, da je odločitev o kazni ustrezna

sedel na klopi proti Mariboru.

Vanoli je bil izključen v 91. minuti nedeljske tekme, ki jo je Olimpija dobila z 1:2. Sodnik ga je izključil zaradi glasnega negodovanja in metanja plastenke. Po tekmi se je javno opravičil in povedal, da se je razburil zaradi napake svojega igralca.
Disciplinski sodnik ga je danes kaznoval s plačilom 500 evrov.

Derbi slovenskega prvenstva med Olimpijo in Mariborom v Stožicah bo v soboto ob 20.15. Prodanih je že približno 7.000 vstopnic, računajo pa, da bo stadion razprodan do petka zvečer. V prodajo so dali 14.000 vstopnic, v primerjavi s prvim derbijem v Ljubljani novembra (2:2) pa bodo t. i. tampon cone med navijači obeh klubov zožene. Ljubljančani imajo pred vijoličastimi tri točke prednosti.
Matić: Gotovo je veliko bolje, če je trener z nami
Za Olimpijo je spodbudna novica tudi, da z moštvom spet trenira napadalec Blessing Eleke. "Njegovo stanje se izboljšuje, videli bomo, ali bo pripravljen za igro. Je pa v Kopru Julius Wobay igral zelo dobro, zato smo brez skrbi," je povedal Vanoli. "Vsi vemo, da je derbi ključna tekma. Igrali bomo pred izjemnimi navijači, v Kopru sem bil nad njimi navdušen."

Olimpija je na Bonifiki zaigrala z novim sistemom s tremi branilci in napadalno usmerjenima Maticem Finkom in Denisom Klinarjem: "V prvem polčasu smo se še malo lovili, v drugem pa odigrali res dobro," je dejal Rok Kronaveter. Kapetan Darijan Matić ga je dopolnil: "Držali smo se navodil in uspešno izvedli vse trenerjeve zamisli."

Matić je igral za Olimpijo že v sezoni 2004/05, ki je bila zadnja sezona stare Olimpije: "Moja velika želja je, da bi Maribor premagali pred polnimi Stožicami. To mi je uspelo že za Bežigradom (1:0, Jusufbegović 72., op. a.). Gotovo je veliko bolje, če je trener z nami na klopi. Če bomo sproščeni, bomo odigrali tako, kot navijači pričakujejo."
Kronaveter prihaja iz Maribora, kjer pa nikoli ni igral za Branik, ampak za Železničar: "Iz Maribora za zdaj nisem imel toliko klicev kot pred prejšnjimi tekmami. Očitno so se ljudje navadili, da igram v Ljubljani. Kot sem že nekajkrat rekel, mi bodo pravi prijatelji privoščili zmago, z razmišljanjem drugih pa se ne obremenjujem. Po tekmi v Kopru, na kateri smo najbrž odigrali najboljši polčas v spomladanskem prvenstvu, smo se spet napolnili s samozavestjo in optimizmom."

Novi kazni za Olimpijo in Maribor
Poleg Vanolija je disciplinski sodnik kaznoval tudi ljubljanski klub s kaznijo 1.450 evrov. "Nešportno in neprimerno vedenje navijačev - aktiviranje pirotehničnih sredstev na tribuni, metanje dveh kamnov na igrišče, pri čemer je eden zadel vratarja domače ekipe, predkaznovanost," je zapisano v obrazložitvi.

Znova je bil kaznovan tudi Maribor. Zaradi prižiganja bakel na tribuni, odvržene petarde znotraj ograjenega dela igrišča, odvržene plastenke na igralno površino in predkaznovanosti bo plačal 1.600 evrov, ob tem pa še 300 evrov dodatne kazni zaradi nešportnega vedenja več igralcev (štirje rumeni in rdeči karton).

Željko Filipović, ki je bil v Celju izključen, bo moral počivati na prihajajočih dveh tekmah (Olimpija, Rudar), član Krke Mario Brkljača pa na eni (Krško).

Vanoli: Mislim, da je odločitev o kazni ustrezna