Armin Veh je leta 2007 dvignil prestižni
Armin Veh je leta 2007 dvignil prestižni "solatni krožnik" v Stuttgartu. Foto: EPA
Thomas Tuchel
Thomas Tuchel zapušča klop Mainza. Foto: EPA

Vedno umirjeni Veh je v Bundesligi zelo cenjen strokovnjak. V zadnjih treh letih je vodil Eintracht iz Frankfurta, letos so se njegovi izbranci prebili celo v izločilni del Evropske lige.

Veh je 10. februarja 2006 prvič sedel na klop Stuttgarta in z izjemno mlado ekipo senzacionalno osvojil naslov nemškega prvaka v sezoni 2006/07. Leto in pol pozneje je bil odpuščen po nizu slabih izidov. V Wolfsburgu in Hamburgu se nato ni najbolje znašel. V Frankfurtu je postal ljubljenec občinstva, po zadnji domači tekmi je dobil stoječe ovacije in bil na robu solz.

Stuttgart, ki je lani igral v finalu nemškega pokala, je imel v letošnji sezoni ogromno težav. Šele "gasilcu" Huubu Stevensu je uspelo preprečiti izpad iz elite. Po koncu sezone je dejal, da je čustveno izpraznjen in potrebuje čas zase.

Športni direktor Stuttgarta Fredi Bobič je takoj poklical Veha. "Stuttgart ima zelo obetavno ekipo, vsi skupaj lahko naredimo zelo dober izid, na vseh ravneh se lahko izboljšamo," je pojasnil Veh.

Tuchel ni več trener Mainza
Trener Mainza Thomas Tuchel je odstopil s svojega položaja, čeprav je z ekipo v prvenstvu zasedel sedmo mesto, s čimer se je klub uvrstil v Evropsko ligo. Kot razlog je navedel besede klubskega vodstva, ki naj bi pred kratkim izjavilo, da je njegov status za naslednjo sezono nejasen. Pogodba ga sicer s klubom veže še eno leto.

"Povsem nepričakovano smo se znašli v težkem položaju. Tuchel je že pred časom napovedal, da bo po sezoni odstopil, ker ne verjame, da je ekipa sposobna narediti še kakšen korak naprej. To smo medijem tudi povedali, a smo vseeno upali, da si bo premislil. Zdaj se bomo ločili, ne mislimo mu povzročati težav, čeprav še ima pogodbo," je dejal športni direktor kluba Christian Heidel.

Tuchel si je v Mainzu ustvaril veliko ime, zanj se zanimajo številni klubi.

Velika evforija v Paderbornu
Nogometaši Paderborna so v nedeljo postali 53. ekipa, ki bo igrala v Bundesligi, odkar je bila ta ustanovljena leta 1963. Poleg Paderborna se bo najboljšim nemškim klubom pridružil tudi prvak druge lige Köln, Greuther Fürth, tretji klub v drugi ligi, pa čakajo kvalifikacije s Hamburgom. Prva tekma bo v četrtek v Hamburgu, povratna pa v nedeljo.

Paderborn je eno najprijetnejših presenečenj v nemškem nogometu v zadnjih desetletjih. Klub namreč izhaja iz majhnega mesta s 145.000 prebivalci v zvezni deželi Severno Porenje - Vestfalija, ima stadion s komaj 15.000 sedeži in skromen proračun šest milijonov evrov.