22-letni Damjan Bohar  je dosegel bržkone najpomembnejši gol v dozdajšnji karieri. Foto: BoBo
22-letni Damjan Bohar je dosegel bržkone najpomembnejši gol v dozdajšnji karieri. Foto: BoBo
Maribor
Mariborčani proslavljajo tesno, a sladko zmago skupaj z navijači. V Ljudskem vrtu se jih je zbralo približno 9.000. Foto: Aleš Fevžer
Maribor
Pogled na mariborsko klop. Foto: Aleš Fevžer
Maccabi v Ljudskem vrtu padel v zadnji sekundi
Bohar dvignil na noge Ljudski vrt

22-letni Prekmurec je po podaji Amirja Derviševića dosegel gol z glavo praktično v zadnji sekundi štiriminutnega sodnikovega dodatka. Predtem je na začetku odločilne akcije branilec Maccabija Yuval Shpungin žogo izbil z golove črte.

Maccabi je bil pred približno 9.000 navijači v Ljudskem vrtu pričakovano trd nasprotnik, ki je imel žogo več v nogah (58:42), medtem ko je Maribor sprožil dva strela več v okvir vrat (6:4). Vijoličasti so bili predvsem v drugem polčasu nevarnejši nasprotnik, a so vse do sodnikovega podaljška jalovo napadali.

Povratna tekma bo zaradi napetih političnih razmer v Izraelu oziroma Gazi 5. avgusta v Larnaki na Cipru.

Nevarna poskusa Zahavija in Vršiča
Izraelci so zapretili že v 2. minuti, ko je Eran Zahavi po podaji Tala Ben Haima streljal z glavo, Jasmin Handanović pa je neugodno žogo s skrajnimi močmi odbil v kot. Maccabi je bil v uvodnih minutah nekoliko boljši nasprotnik. Maribor si je prvo resno priložnost priigral v 15. minuti. Dare Vršič je z 20 metrov dobro ustrelil, a se je vratar Juan Pablo izkazal s parado. Vijoličasti so postajali vse nevarnejši. Tako sta v 17. in 18. minuti zapored poskušala Jean Philippe Mendy in Željko Filipović. Prvemu so blokirali strel, drugi pa je sprožil čez vrata.

Mendy prekratek ob predložku Vilerja
Po obdobju nekoliko umirjene igre je Maccabi izpeljal bliskovit protinapad, ki ga je po mojstrski podaji Zahavija s peto zaključil Nigerijec Igiebor (28.). Na srečo Maribora je strel Igieborja zletel mimo vrat. Maccabi je imel žogo več v nogah, a je akcije pletel daleč stran od vrat Handanovića. Na drugi strani je Maribor v 38. in 39. minuti izpeljal dve nevarni akciji. Obakrat je v kazenski prostor podal Mitja Viler. Prvega predložka ni na drugi strani pričakal nihče, drugega pa je za las zgrešil Mendy. Statistika prvega polčasa: posest žoge 64:36 za Maccabi, ki je sprožil tudi strel več v okvir vrat (2:1).

Pablo ubranil projektil Derviševića
Začetek drugega polčasa je bil obetaven za Maribor. V 48. minuti je bilo namreč po predložku Vršiča s prostega strela nevarno v izraelskem kazenskem prostoru, vendar ni bilo igralca, ki bi žogo potisnil v mrežo. Vijoličasti so tudi v nadaljevanju pletli nevarne akcije pred kazenskim prostorom Maccabija. V 58. minuti je tako Dervišević silovito sprožil z okoli 20 metrov, vendar je vratar Juan Pablo žogo odbil čez prečko.

Šuler rešil težko situacijo
V 62. minuti pa prva domača menjava: Marcos Tavares je zamenjal Mendyja. Le dve minuti pozneje je v drugem polčasu podrejeni Maccabi izpeljal hitri protinapad, v katerem je Ben Basat sam pritekel pred Handanovića, a mu je žogo v zadnjem trenutku izbil Šuler. Igra se je v drugi polovici drugega polčasa umirila. V 78. minuti je v igro vstopil Sintayehu Sallalich, temnopolti izraelski reprezentant, ki je debitiral v mariborskem dresu. V 84. minuti je Zahavi iz kota neposredno udaril na vrata, Handanović pa je žogo ubranil. Prav Sallalich je v 90. minuti sprožil s 25 metrov, a je njegov poskus Pablo odbil. In ko je že kazalo, da se bo srečanje končalo brez golov, je Maribor izpeljal zmagovito akcijo ...


Ante Šimundža, trener Maribora: "Vsekakor danes nismo računali, da bi šli na izid, a zavedati se moramo, da sta potrebni dve dobri tekmi. Današnja je bila točno takšna, kot smo si jo predstavljali. Že od začetka smo iskali svoje priložnosti, vztrajali do konca, vsi, ki so vstopili v igro, so dali svoj maksimum. Zmaga je rezultat tega, z izkušnjami smo prišli do ugodnega izida. Prihodnji teden pričakujemo, da bomo šli naprej. Vsekakor bo v torek strategija drugačna, kot pa bi bila pri izidu 0:0, imamo prednost, ki je ne gre samo braniti, tudi na Cipru bomo iskali zadetek."

Oscar Garcia Junyent, trener Maccabija: "V prvem polčasu smo bili boljši tekmec, ni lahko igrati v gosteh, na fante sem res ponosen, kako so igrali. V drugem polčasu sem poskušal z menjavami, Maribor pa je zaigral boljše, zato je bilo težko dobiti žogo. Pričakoval sem še boljšo igro Maribora, tako da me tekmec ni presenetil. Računal sem na napade iz protinapadov, uspešni so bili šele ob samem koncu. Tudi prihodnji teden pričakujem podobno tekmo, sem pozitiven, verjamem, da lahko zmagamo."


LIGA PRVAKOV

TRETJI PREDKROG, prva tekma
MARIBOR - MACCABI TEL AVIV 1:0 (0:0)
9.000; Bohar 94.


Maribor:
Handanović; Stojanović, Rajčević, Šuler, Viler; Vršič, Filipović, Dervišević , Bohar, Ibraimi (78./Sallalich); Mendy (62./Tavares).
Maccabi TA: Pablo ; Yeini , Tibi, Garcia, Shpungin; Alberman (46./Ben Harush), Radi, Igiebor (58./Einbinder); Zahavi, Ben Haim (89./Margulies), Ben Basat.
Sodnik: Ivan Kružliak (Slovaška)


Maccabi v Ljudskem vrtu padel v zadnji sekundi
Bohar dvignil na noge Ljudski vrt