Robert Berić je s 15 goli že presegel osebni ligaški strelski rekord. V sezoni 2012/13 je za Maribor v Prvi ligi dosegel 13 golov, takrat je na skupno 50 tekmah v vseh tekmovanjih prispeval 20 zadetkov. Foto: EPA
Robert Berić je s 15 goli že presegel osebni ligaški strelski rekord. V sezoni 2012/13 je za Maribor v Prvi ligi dosegel 13 golov, takrat je na skupno 50 tekmah v vseh tekmovanjih prispeval 20 zadetkov. Foto: EPA
Kevin Kampl (Borussia Dortmund)
Bo Kevin Kampl v torek dočakal debi v "pravi" Ligi prvakov? Zaradi poškodbe ne kaže ravno dobro. Kampl sicer ima pravico do igranja, saj ga je BVB prijavil za izločilne boje, za katere se lahko doda nogometaš, ki je v tej sezoni že igral kvalifikacije za drug klub (Kampl za Salzburg). Foto: Reuters
Josip Iličić in Alexander Farnerud
Po lastni odločitvi nekdanji reprezentant Josip Iličić dobiva v Fiorentini novo priložnost. Po lanskem 9. novembru in tekmi z Napolijem, ko se je zameril navijačem z neprimerno gesto ob menjavi, je prvič zaigral v začetni postavi in nato tekmo s Torinom (1:1) tudi odigral v celoti. "Jojo" je bil pri tem zelo opazen in med boljšimi igralci, pri čemer se je presenetljivo bolj izkazal v obrambnih kot napadalnih vlogah. Tekmo je končal s kar šestimi uspešnimi posredovanji, v sodnikovem podaljšku pa je imel na nogi tudi zmago, a zgrešil z roba kazenskega prostora. Foto: EPA
Rene Krhin (Cordoba)
Krhin se bo po napovedih pri Miroslavu Đukiću naigral, a novi porazi bi lahko ogrozili srbskega trenerja. Cordoba je namreč izgubila zadnjih pet ligaških tekem in padla na samo dno La Lige ter za rešilnim 17. mestom (Elche) zaostaja že pet točk. Foto: EPA

Borussia Dortmund se s petkovo zmago pri zadnjem Stuttgartu (3:2) počasi poslavlja od neslavnega boja za obstanek v Bundesligi in gre po treh zaporednih zmagah dobre volje v Torino na prvo tekmo osmine finala Lige prvakov proti Juventusu. A na spektaklu bo trenutno prvi slovenski igralec najverjetneje samo gledalec z najboljšim mogočim sedežem na Stadiumu.

Dan po preventivni menjavi ni treniral
Kevin Kampl
je namreč zaradi bolečin v mišicah petkovo tekmo sklenil že ob polčasu, ko je bil preventivno zamenjan z Armencem Henrikhom Mkhitaryanom. Nova Borussiina št. 23 ni opravila niti sobotnega treninga v moštvenem kampu v Bracklu, se je pa Kampl slikal z navijači. Na uradnem klubskem seznamu poškodovanih 24-letnega napadalnega vezista sicer ni, po Kickerju pa ga bo v začetni enajsterici zamenjal Poljak "Kuba" Błaszczykowski.

Slabost Kamplu preprečila trening
Novinar lokalnega dortmundskega Ruhr Nachrichtena Matthias Dersch je po pristanku v Torinu objavil, da bo Kampl pripravljen za igro na torkovi tekmi. A zaradi slabosti med letenju Kampl ni opravil ponedeljkovega večernega treninga na Juventus Stadiumu, kasneje je BVB potrdil, da ima Slovenec trebušno gripo.


Povratna tekma šele sredi marca

Slovenski reprezentant, ki je s Salzburgom dvakrat nesrečno ostal brez skupinskega dela Lige prvakov, bo tako moral biti zadovoljen že z vlogo rezervista, na pravi debi v najbolj elitnem nogometnem tekmovanju bo najbrž počakal do povratne tekme z Juventusom, ki pa bo šele 18. marca.

Berić tokrat zadetka s same golove črte
Od reprezentantov z zadnjih tekem Slovenije sta se konec tedna vpisala med strelce dva: najučinkovitejši legionar Robert Berić in branilec Branko Ilić. 23-letni Krčan je dosegel že 15. gol v avstrijski Bundesligi, njegov Rapid pa je na gostovanju pri Admiri remiziral z 1:1. Vseeno so se zeleno-beli Dunajčani s to točko povzpeli na 2. mesto lestvice. Drugi strelec avstrijskega prvenstva je zadetek dosegel v 34. minuti tako rekoč z golove črte, ko ga je v nogo zadela podaja/strel Steffena Hofmanna.

Dva slovenska gola na beograjskem obračunu
Steber Katančeve obrambe Ilić se je drugega gola sezone razveselil na beograjskem mestnem obračunu Partizana z Voždovacom, za katerega sicer igrajo kar trije Slovenci: Dejan Đermanović, Anej Lovrečič in Davor Škerjanc. Prav ta je sredi 1. polčasa poskrbel za izenačenje na 1:1, ko je po predložku z desne strani z vsega metra z glavo poslal žogo v gol. Nekdanji nogometaš Primorja in Olimpije je dosegel drugi gol v srbski SuperLigi. Na začetku 2. polčasa mu je odgovoril Branko Ilić, ki se je po kotu in zmedi najbolje znašel in prav tako z glavo iz bližine zadel za 2:1. Razburljiva tekma se je končala s 3:3, na klopi Partizana pa je prvič sedel tudi branilec Gregor Balažic.

Med nekdanjimi reprezentanti se je proslavil Zlatko Dedić, ki je v nemški drugi ligi potrdil zmago FSV Frankfurta nad Kaiserslauternom (2:0). Pri tem je Primorec četrti ligaški gol sezone dosegel ob igralcu manj, ko je učinkovito zaključil protinapad.

Menjava okolja oživila Velikonjo in Vučkića
Da so ga posodili v Belgijo, je vse večji zadetek v polno za Etiena Velikonjo, ki je zadel drugi gol in tako na zadnjih treh tekmah za Lierse prispeval dva zadetka in podajo. Tokrat mu je gol na gostovanju pri Mechelenu na pladnju prinesel Karim Hafez, a je 26-letni Šempetrc potreboval dva poskusa, da je spravil žogo prek črte za 1:1. A tokrat je zadnjeuvrščeni klub Jupiler ProLeague izgubil z 1:2. Dobro gre na tudi Harisu Vučkiću pri Rangersih v drugi škotski ligi - tam igra kot posojen igralec -, tokrat je po njegovi akciji in strelu padel drugi gol modrih, na koncu pa so Rangersi pri Raith Roversih zmagali z 2:1.

Krhin vladar zračnih dvobojev
Za konec velja izpostaviti še tretjega slovenskega nogometaša, ki je pozimi kot posojen nogometaš zamenjal klubsko sredino in državo ter s tem oživel kariero. Rene Krhin je drugo tekmo zapored začel v udarni postavi zadnjeuvrščene Cordobe in pri tem pustil na obračunu z močno Valencio viden pečat. Cordoba je sicer izgubila z 1:2, a na statističnem portalu WhoScored je bil Krhin z oceno 8,1 igralec tekme! Vzrok: dobil je kar 11 od 12 zračnih dvobojev, petkrat je uspešno posredoval in trikrat prestregel žogo, ob tem pa uspešno zaključil 35 od 40 podaj.

Statistika z najvišjo, Marca z najnižjo
Z izredno obrambno predstavo na sredini igrišča je na prvi tekmi v Cordobi navdušil domače navijače, ki upajo, da se lahko andaluzijski klub tudi s pomočjo Krhina reši izpada v drugo ligo. A na drugi strani je Krhina največji španski dnevnik Marca "nagradil" z najnižjo oceno 5. Vsekakor imajo vsake oči svojega malarja, kar odpira vprašanje: kako ocenjevati večino nogometašev, katerih naloga ni samo ustvarjanje in doseganje golov?

Debitiral proti veliki Boci Juniors
V argentinski Primeri Division je debitiral slovenski Argentinec Javier Grbec (med 2007 in 2009 41 tekem in 4 goli za Dravo v Prvi ligi). S svojim Temperleyjem je v 2. krogu nove na kar 30 klubov razširjene elitne lige zaigral proti velikanu Boci Juniors. Grbec je odigral zadnjih deset minut, Boca pa je zmagala z 0:2. 29-letnik je prvi Slovenec, ki je v argentinski prvi ligi zaigral po Mariu Poberšniku (Ferro, Banfield, Rosario Central v 90' letih).

Kamplova velika priložnost v Stuttgartu


Vučkić zrežiral na koncu zmagoviti gol Rangersa


Dva slovenska gola v Beogradu: Škerjanc izenačil na 1:1 (od 0:45), Ilić povišal na 2:1


Velikonja za gol na pladnju potreboval dva poskusa


Rezervist Dedić ob igralcu manj potrdil zmago FSV-ja

Berićev 15. gol sezone tokrat prinesel le točko


NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca za Anglijo in Kolumbijo (23)
Ime, PriimekKlub (država)TekmaIgralni čas (x,y)Opombe
VRATARJI (3)
Vid BelecInter (ITA)--išče nov klub
Samir HandanovićInternazionale (ITA)Celtic - Inter 3:3 (EL)
Cagliari - Inter 1:2
/
/
na klopi; poškodovan
Jan OblakAtletico Madrid (ŠPA)Atletico - Almeria 3:0

/

na klopi
BRANILCI (7)
Siniša AnđelkovićPalermo (ITA)Lazio - Palermo 2:1vso tekmo (5,9)deljena najslabša ocena
Mišo BrečkoKöln (NEM)

Köln - Hannover 1:1

/
na klopi
Boštjan Cesar (c)Chievo (ITA)Empoli - Chievo 3:0/

na klopi

Branko IlićPartizan (SRB)Partizan - Voždovac 3:3vso tekmo v 50' za 2:1 - 2. gol sezone
Dominic MarohKöln (NEM) Köln - Hannover 1:1vso tekmo (6,6)/
Martin MilecStandard Liege (BEL)Standard - Beveren 3:2vso tekmo/
Miral SamardžićRijeka (HRV)Rijeka - Hajduk 3:0;
Split - Rijeka 1:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
VEZISTI (10)
Željko FilipovićMaribor* zimski premor *

-

2. mesto v Prvi ligi TS
Kevin KamplBorussia Dortmund (NEM)Stuttgart - BVB 2:345' (1:2) (6,2)

menjava ob polčasu zaradi bolečin v mišicah

Andraž KirmOmonia (CIP)Karmiotisa - Omonia 0:5 (P)
AEL - Omonia 0:1
/
vso tekmo
na klopi - preboj v polfinale; /
Jasmin KurtićFiorentina (ITA)Tottenham - Fiore. 1:1 (EL)
Fiorentina - Torino 1:1
/
/
brez pravice igranja v EL; na klopi
Dejan LazarevićSassuolo (ITA)Napoli - Sassuolo 2:0
78'(2:0) (6,4)/
Aleš MerteljMaribor* zimski premor *-2. mesto v Prvi ligi TS
Nejc PečnikJEF United (JAP II)* premor pred sezono *-

prestopil iz Crvene zvezde v Jef United

Rajko RotmanIstanbul Baseksehir (TUR)Bursas. - Gazianteps. 1:0/na klopi
Dalibor StevanovićTorpedo Moskva (RUS)*zimski premor*-12. mesto v Premier ligi
Andraž StrunaPAS Giannina (GRČ)Kalloni - PAS 1:085' (1:0)/
NAPADALCI (3)
Valter BirsaChievo (ITA)Empoli - Chievo 3:045' (1:0) (6,2)/
Zlatan LjubijankićUrava Red Diamonds (JAP)* premor pred sezono *-prestopil iz Omije v Uravo
Milivoje NovakovićNagoja Grampus (JAP)* premor pred sezono *-prestopil iz Šimicuja v Nagojo
Kolumbijske ladje - vpoklicana sedmerica za tekmo s Kolumbijo
Robert BerićRapid Wien (AVT)Admira - Rapid 1:1vso tekmo v 34' za 0:1 - 15. gol, v 37' - 6. karton
Damjan BoharMaribor* zimski premor *-2. mesto v Prvi ligi TS
Goran CvijanovićRijeka (HRV)Rijeka - Hajduk 3:0;
Split - Rijeka 1:1
/
75'(1:1)
izven postave;
/
Đengis ČavuševićSt. Gallen (ŠVI)Sion - St. Gallen -:-?prekinjena tekma zaradi sneženja
Erik JanžaMaribor* zimski premor *-prestopil iz Domžal v Maribor
Petar StojanovićMaribor* zimski premor *-propadel prestop v Hannover
Benjamin VerbičCelje* zimski premor *-3. mesto v Prvi ligi TS

* Ladje na obzorju * - občasni reprezentanti in vidnejši igralci v tujini
Gregor BalažicPartizan (SRB)Partizan - Voždovac 3:3/na klopi
Roman BezjakLudogorec Razgrad (BLG)

Beroe - Ludo. 2:1
Ludo. - Beroe 1:0 (P)

42' (1:0)
/
v 22', menjava zaradi poškodbe; poškodba

Zlatko Dedić

FSV Frankfurt (NEM II)FSV - Kaiserslautern 2:0 81' (1:0) v 89' za 2:0 - 4. gol
Jasmin HandanovićMaribor* zimski premor *

-

2. mesto v Prvi ligi TS
*Josip IličićFiorentina (ITA)Tottenham - Fiore. 1:1 (EL)
Fiorentina - Torino 1:1
85'(1:1) (6,3)
vso tekmo (7,3)

/; prvič v začetni XI po 9. novembru
Bojan JokićVillarreal (ŠPA)Villarreal - Salzburg 2:1 (EL)
Villarreal - Eibar 1:0
-po operaciji še ne trenira
Ažbe JugBordeaux (FRA)Rennes - Bordeaux 1:1/zunaj postave
Luka KrajncCesena (ITA)Milan - Cesena 2:0

/

na klopi po 5 odigranih tekmah
Rene KrhinCordoba (ŠPA)Cordoba - Valencia 1:284' (1:2) (8,2)

Igralec tekme! 11 zračnih dvobojev, 5 posredovanj

Tim MatavžAugsburg (NEM)Augsburg - Bayer 2:2-po poškodbi začel normalno trenirati
Nik OmladičEintracht Braunschwieg (NEM II)Braunscweig - Leipzig 1:1

85' (1:1)

/
Tadej TrdinaWolfsberger AC (AVT)Grödig - WAC -:--

prestavljena tekma

Etien VelikonjaLierse (BEL)Mechelen - Lierse 2:178' (2:1)

v 25' za 1:1 - 2. gol

Mitja VilerMaribor * zimski premor *-podaljšal pogodbo,
2. mesto v Prvi ligi
Haris VučkićRangers (ŠKO II)Raith Rovers - Rangers 1:2

vso tekmo

v 54' podal za 0:2, v 32' - 1. podaja in 1. rumeni

V tabelo za igralnim časom so dodane ocene statističnega portala WhoScored.
Ocene so decimalne od 1 do 10 po študijskem sistemu, izhodišče pa znaša 6,0. Vrednosti se določajo na podlagi dogodkov in aktivnosti nogometaša (od golov, ključnih podaj, podaj, preigravanj do posredovanj in napak ter kazni). WhoScored pokriva 11 svetovnih lig in obe evropski tekmovanji. Pri opombah o najvišji ali najnižji oceni se ne upoštevajo rezervisti.