Ali bo Robert Koren vljudno zavrnil možnost vrnitve v slovensko reprezentanco ali pa bo Srečko Katanec znal prepričati nekdanjega kapetana? Foto: Reuters
Ali bo Robert Koren vljudno zavrnil možnost vrnitve v slovensko reprezentanco ali pa bo Srečko Katanec znal prepričati nekdanjega kapetana? Foto: Reuters
Valter Birsa (Torino)
Valter Birsa je zaigral na zadnjih petih tekmah Torina in pri tem kot levokrilni vezist prispeval tri podaje. Vseeno Šempetrc še čaka, da bo v sezoni 2012/13 eno tekmo odigral v celoti: 7-krat je bil zamenjan, 5-krat pa je s klopi vstopil v igro. Foto: EPA
Milivoje Novaković
82 golov na 176 tekmah v vseh tekmovanjih za Köln je slavna preteklost, ki pa Milivoju Novakoviću trenutno nič ne pomaga, v mestu ob Renu je zdaj za vodstvo kluba samo predrag in odvečen napadalec. Foto: EPA
Bojan Jokić (Chievo) na sobotni tekmi z Bologno
Bojan Jokić ima na mizi novo ponudbo Chieva, saj se mu poleti izteče pogodba. A vprašanje je, ali si 26-letni Kranjčan želi ostati v Veroni, kjer v enem obdobju redno igra, nato pa sedi na klopi ali pa celo tribuni. Foto: EPA
Jan Oblak v dresu Uniao Leirie na lanski tekmi s Portom
Jan Oblak je 7. januarja praznoval 20. rojstni dan in je tako še naprej upravičen do igranja za mlado reprezentanco, ki jo jeseni čakajo kvalifikacije za evropsko prvenstvo. Foto: EPA

Nekdanji kapetan Slovenije je bil znova najboljši mož Hull Cityja na obračunu z moštvom Sheffield Wednesday, ki nekje daleč stran od igrišča zadržuje reprezentanta Nejca Pečnika. A tekma se ni razpletla po željah "tigrov", čeprav je bilo v 83. minuti že videti tako po izenačujočem golu Korena. Kapetan Hulla je ob protinapadu lepo vtekel v kazenski prostor, kjer je z natančnim strelom z glavo s sedmim prvenstvenim golom izenačil na 1:1.

Nato je drugouvrščeno moštvo 2. angleške lige doživelo dva šoka v podobi vratarja Eldina Jakupovića. Najprej si je švicarsko-bosanski vratar nespretno zabil avtogol, nato pa se je še poškodoval, zaradi česar neogreti rezervni vratar Oxley ni mogel preprečiti končnega izida 1:3. To je bil po devetih tekmah prvi poraz Hulla, v katerem si brez Korena uspešne sezone sploh ne morejo predstavljati.

Ali bo Katanec povprašal tudi Novakovića?
Ravno Korenov odgovor na poizvedovanje novega selektorja Srečka Katanca bo tudi ključen za usmeritev slovenske nogometne reprezentance. Katanec je ob "ustoličenju" napovedal, da bo poskušal pridobiti vse najboljše, vprašanje pa je, ali med te še vedno spada Milivoje Novaković.

Predrag in nezaželen pri 1. FC Kölnu
Nekdanji ljubljenec in kralj strelcev je v Kölnu zdaj nezaželen. Medtem ko Mišo Brečko in drugi "kozlički" trenirajo na toplem v Turčiji, začenja "NovaGol" v ponedeljek z individualnimi treningi v mrzlem Kölnu. "Ne vem, kaj misli FC narediti z menoj. Tukaj sem že šest let, čakam, kaj se bo zdaj zgodilo, nato pa bo čas za odgovor," je bil v pogovoru z lokalnimi mediji zadržan 33-letni napadalec, ki je zadnjega pol leta preživel na Japonskem.

Glavna težava za Köln je Novakovićeva visoka plača (prek milijona evrov letno), ki bi jo ta moral prejemati do poletja 2014. Verdenikova Omija Ardidža si želi novo posojo, a je vprašanje, ali so Nemci še naprej pripravljeni plačevati del plače za nekdanjo legendo kluba, za katerega v drugoligaški viziji "kozličkov" trenutno ni prostora.

Šuler sprva zanikal, nato pa zanikanje izbrisal
Z novo sredino se očitno spogleduje tudi standardni reprezentančni branilec Marko Šuler. Srbski mediji so se razpisali, da se v Partizanu znova spogledujejo s slovenskim nogometašem, ki bi znal zakrpati luknje v obrambi "črno-belih". Šuler je v pol leta za Legio v poljskem prvenstvu odigral le 4 tekme in bil predvsem rezervist.

Na Twitterju je 29-letni Korošec v soboto sicer zapisal "Nič ne vem o Partizanu", a je nato zapis izbrisal. Pred tem je Šulerjev menedžer Dudu Dahan priznal, da je razmišljanje o novem klubu logično, saj si Šuler želi rednega igranja, s čimer bi posledično ostal tudi v reprezentanci, kjer je bil v zadnjem obdobju med najbolj kritiziranimi posamezniki.

Šišić brez denarja in brez kluba
Brez kluba je medtem tudi uradno še en kritizirani član Stojanovićeve izbrane vrste - Mirnes Šišić. Pred dnevi sta OFI iz Krete in Velenjčan razdrla pogodbo, nato pa sta si izmenjala nekaj obtožb. Krečani so krilnega vezista obtožili nešportnega vedenja, na kar jim je 31-letni nogometaš odgovoril, da so mu dolžni še precej denarja.

"OFI mi dolguje denar še za prejšnjo sezono. Ko sem podpisal novo pogodbo, so mi obljubili, da bodo poravnali zaostale obveznosti, toda to se ni zgodilo. Edina pot, da bom kdaj dobil, kar so mi obljubili, je prek sodišča. Ne morem se več boriti zastonj, ne morem več igrati, če nisem plačan za to, kar si zaslužim," je bil oster Šišić, ki ostaja v Grčiji, kjer si že pospešeno išče nov klub.

Trojica Krhin, Jokić in Cesar pred Katančevimi očmi
Kako bo videti nova Katančeva reprezentanca na prijateljski tekmi z Bosno in Hercegovino, bomo predvidoma izvedeli 22. januarja, ko bo selektor objavil svoj prvi seznam. Pred tem stari-novi selektor ne počiva - v soboto si je v Bologni ogledal "slovenski" dvoboj med Bologno in Chievom, v katerem je vso tekmo lahko opazoval tri Slovence. Rene Krhin sicer ob izdatni zmagi s 4:0 ni pretirano izstopal, a je svoje delo zadnjega veznega igralca opravil korektno, medtem ko sta bila Boštjan Cesar in Bojan Jokić v obrambi "osličkov" žrtvi razigranih domačinov.

Birsa igra vse več in tudi vse bolje
Najboljše volje med Slovenci v Serii A je bil po 20. krogu Valter Birsa, ki se vztrajno prebija med standardne člane Torina, pri katerem se je ustalil na levem krilu. Tokrat je na obračunu Torina in Siene z "biki" zablestel v 38. minuti, ko je s popolnim predložkom poskrbel, da je Rolando Bianchi zadel za 2:1. To je bila tretja podaja Birse, vse pa je zbral v zadnjem mesecu. 26-letni Šempetrc je na zadnjih zborih reprezentance manjkal zaradi poškodbe in manjšega igralnega časa, a zdaj upravičeno lahko računa na vrnitev med izbrance.

"Sarma" in Oblak nepremagana
Za konec pregleda iger slovenskih nogometašev na tujem pa še pogled na vratarje: Samir Handanović je vendarle spet zmagal z Interjem. Proti Pescari (2:0) je že šestič v prvenstvu ostal nepremagan, pri čemer pa ni imel veliko dela.

Veliko več dela med vratnicami je imal Jan Oblak, ki je v petih dneh z nekaj izvrstnimi posredovanji poskrbel za dve tesni gostujoči zmagi Rio Aveja z 1:0. "Velika reka" je najprej v ligaškem pokalu na Madeiri ugnala Maritimo, nato pa v nedeljo v prvenstvu še Gil Vicente. Škofjeločan je še petič ohranil mrežo nedotaknjeno, na 13 tekmah pa je prejel le 16 golov.

V člansko ali v mlado reprezentanco?
Mali klub s samega severa Portugalske se je tako utrdil na visokem 5. mestu, 20-letni Oblak pa je okrepil svoje argumente v pogajanjih z matičnim klubom Benfico glede podaljšanja pogodbe. Ob pa se tudi poraja vprašanje, ali bo Oblak februarja vpoklican v člansko reprezentanco ali pa mu bodo ponudili priložnost, da z mlado slovensko reprezentanco zaigra proti "svojim" Portugalcem.

Korenovo izenačenje zaman (od 2:40), Hull pokopal lastni vratar (od 3:27)

Birsin predložek iz učbenika

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJA (2)

Jasmin HandanovićMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Samir HandanovićInter (ITA)Inter - Pescara 2:0vso tekmo6. nepremagan

BRANILCI (8)

Grega BalažicKarpati Lviv (UKR)*** zimski premor ***-14. mesto (od 16) v 1. ligi
* Mišo BrečkoKöln (NEM II)*** zimski premor ***-9. mesto (od 18) v 2. ligi
Bojan JokićChievo (ITA)Bologna - Chievo 4:0vso tekmo v 62' - 2. karton
Dejan KelharQabala (AZR)*** zimski premor ***-5. mesto (od 12) v 1. ligi
Dominic MarohKöln (NEM II)*** zimski premor ***-9. mesto (od 18) v 2. ligi
Aleš MejačMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Andraž StrunaCracovia (POL II)*** zimski premor ***

-

3. mesto (od 18) v 2. ligi
Marko ŠulerLegia Varšava (POL)*** zimski premor ***

-

1. mesto (od 16) v 1. ligi

VEZISTI (9)

Goran CvijanovićMaribor*** zimski premor ***-
1. mesto (od 10) v SNL-ju

Rok Elsner

Šlask Vroclav (POL)*** zimski premor ***-

5. mesto (od 16) v 1. ligi

Josip IličićPalermo (ITA)

Napoli - Palermo 3:0

/kartoni
Kevin KamplSalzburg (AVT)

*** zimski premor ***

-
2. mesto (od 10) v 1. ligi
Andraž KirmGroningen (NIZ)

*** zimski premor ***

-

11. mesto (od 18) v 1. ligi
Rene KrhinBologna (ITA)Bologna - Chievo 4:0vso tekmo/
Jasmin KurtićPalermo (ITA)

Napoli - Palermo 3:0

/na klopi
Aleš MerteljMaribor*** zimski premor ***-1. mesto (od 10) v SNL-ju
Mirnes Šišić* brez kluba *--prekinil pogodbo z OFI Kreto

NAPADALCI (4)

Robert BerićMaribor*** zimski premor ***-

1. mesto (od 10) v SNL-ju

Zlatko DedićBochum (NEM II)*** zimski premor ***-15. mesto (od 18) v 2. ligi
Tim MatavžPSV (NIZ)*** zimski premor ***-1. mesto (od 18) v 1. ligi
Nejc PečnikSheffield Wednesday (ANG II)Hull - Sheff Wed 1:3/zunaj moštva

"Ladje na obzorju"

Vid BelecInter (ITA)Inter - Pescara 2:0/na klopi
Valter BirsaTorino (ITA)Torino - Siena 3:280' (3:2) ;

v 38' podal za 3:2 - 3. podaja

Boštjan CesarChievo (ITA)Bologna - Chievo 4:0vso tekmo v 20' - 4. karton
Luka KrajncGenoa (ITA)Cagliari - Genoa 2:1/zunaj moštva - lažja poškodba

Robert Koren

Hull City (ANG II)

Hull - Sheff Wed 1:3

vso tekmo v 83' - 7. gol
Jan Oblak
Rio Ave (POR)Maritimo - Rio Ave 0:1 (P);
Gil Vicente - Rio Ave 0:1
vso tekmo;
vso tekmo

/; 6. nepremagan v ligi

Etien VelikonjaCardiff City (ANG II)Cardiff - Ipswich 0:0

/

zunaj moštva