Lani so solze, letos divji krik in kaj čez leto dni, če mu res uspe ujeti Messija? Cristiano Ronaldo ne skriva, da si želi ujeti velikega tekmeca. Foto: Reuters
Lani so solze, letos divji krik in kaj čez leto dni, če mu res uspe ujeti Messija? Cristiano Ronaldo ne skriva, da si želi ujeti velikega tekmeca. Foto: Reuters
Manuel Neuer, Sergio Ramos, Philipp Lahm, Toni Kroos, Andres Iniesta, Arjen Robben, Angel di Maria, Lionel Messi in Cristiano Ronaldo
Največ pomislekov je sprožila FIFPro enajsterica leta, v kateri sta se znašla tudi brazilska branilca David Luiz in Thiago Silva, pa tudi za Španca Andresa Iniesto je težko reči, da je bil lani med tremi najboljšimi vezisti sveta. Foto: EPA

Cristiano Ronaldo je več kot prepričljivo osvojil naziv najboljšega nogometaša sveta v koledarskem ledu 2014, saj je skupno dobil več glasov kot njegova dva izzivalca v boju za zlato žogo Lionel Messi in Manuela Neuerja.

Niz izrednih dosežkov, a s črno piko
Osupljivih 1,02 gola na odigrano tekmo v letu oz. 61 zadetkov na 60 tekmah v dresu Reala Madrida in Portugalske. Z Realom je osvojil Ligo prvakov, Uefin superpokal, španski kraljevi pokal in za konec še svetovno klubsko prvenstvo. 18 podaj, 5 golov z glavo, 13 izkoriščenih enajstmetrovk (od 14), 9 zadetkov z levico, 46 z desnico ... vse to so Ronaldovi dosežki v zadnjem ledu.

Svetovni prvaki že vzeli najpomembnejšo nagrado
A ima tudi CR črni madež: pogorel je na največjem nogometnem odru - na svetovnem prvenstvu je s Portugalsko izpadel že v skupinskem delu. Vendar, če iz vrst svetovnih prvakov že na samem turnirju ni prišel najboljši igralec prvenstva, je bilo iluzorno pričakovati, da ga v letnem izboru lahko premaga Manuel Neuer, ki je po nogometnem poklicu vratar. Doslej je zlato žogo v vsej zgodovini osvojil en sam čuvaj mreže - Lev Jašin leta 1963. Sam Lionel Messi pa je z odzivom ob sprejemu nagrade za najboljšega na SP-ju 2014 dal vedeti, da ga je 13. julija na Maracani zanimala le ena nagrada, ki jo je osvojil "Die Mannschaft".

Kako so glasovali?
Volilno pravico pri izbiri zlate žoge imajo selektorji in kapetani nogometnih reprezetanc ter po en novinar iz vsake članice Fife.


Sedem let dvovladja Messi-Ronaldo

Zadnjih sedem zlatih žog sta si razdelila Ronaldo in Messi, fantastična nogometaša, ki sta z naskokom najboljša na svetu, a drug drugemu le s težavo priznavata veličino. Kot običajno argentinski kapetan ni glasoval za napadalca Reala in obratno: portugalski kapetan med trojico ni izbral superzvezdnika Barcelone. Vendar se glede tihega velikega rivalstva le malo premika na bolje: na novinarski konferenci pred podelitvijo nagrad sta se oba strinjala, da bi bilo zabavno igrati v moštvu, kjer bi skupaj igrali vsi trije finalisti za zlato žogo.

SLOVENSKI GLASOVI
Srečko Katanec: 1. Thomas Müller, 2. Cristiano Ronaldo, 3. Manuel Neuer.
Boštjan Cesar: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Diego Costa, 3. Arjen Robben.
Andrej Stare: 1. Cristiano Ronaldo, 2. Manuel Neuer, 3. Arjen Robben.

A ob izidu 4:3 za Messija je pričakovati, da se bo boj za zlato žogo v letu 2015 še zaostril. Pri tem bo malo prostora in možnosti, da vmeša še kdo tretji in ta bo moral za razbitje dvovladja osvojiti Ligo prvakov, in to bržkone na račun vsaj enega od velike dvojice. Cristiano Ronaldo je že sporočil: "Ni prostega dne, četudi si si ga zaslužil."

Videokolaž, ki ga je na YouTubu objavil Cristiano Ronaldo

Najlepši gol v 2014 - James Rodriguez na mundialu zadel "puskasa"

Ronaldo: Najtežje je trdo delati skozi leto
Navdušeni Ronaldo še tretjič prejel zlato žogo
Ronaldo: Najtežje je trdo delati skozi leto
Navdušeni Ronaldo še tretjič prejel zlato žogo