Milivoje Novaković je drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Na zadnjo tekmo v karieri se pripravlja v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković je drugi najboljši strelec v zgodovini slovenske nogometne reprezentance. Na zadnjo tekmo v karieri se pripravlja v Stožicah. Foto: www.alesfevzer.com
Milivoje Novaković
Novaković je z Mariborom lani osvojil pokal, v letošnji sezoni pa še državno prvenstvo. Foto: BoBo
Milivoje Novaković
11. oktobra 2013 je na kvalifikacijski tekmi za SP 2014 proti Norveški dosegel hat-trick za zmago Slovenije s 3:0 v Ljudskem vrtu. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Milivoje Novaković in Mišo Brečko
Med letoma 2006 in 2014 je odigral 166 tekem za Köln in dosegel 74 golov. V sezoni 2010/11 je bil s 17 zadetki tretji strelec Bundeslige. Foto: EPA
Novaković proti Malti končuje bogato kariero

soboto odigral zadnjo tekmo v karieri. Neizbrisen pečat je pustil v dresu slovenske reprezentance in tudi v Kölnu.

Odločitev je sporočil na novinarski konferenci pred obračunom Slovenija - Malta, ki bo v okviru kvalifikacij za svetovno prvenstvo na sporedu v soboto ob 18.00 v Stožicah.

Želi se posvetiti družini
"Prišel je čas, da odigram zadnjo tekmo v karieri in za reprezentanco. Rad bi se zahvalil družini in reprezentanci v tako dolgem obdobju. Čast mi je bilo igrati za reprezentanco. To je to, gremo korak naprej k novim stvarem," je povedal Novaković, ki je priznal, da je o tej odločitvi dolgo razmišljal, za to pa se je odločil tudi, ker želi več časa posvetiti družini.

Za Slovenijo dosegel 31 golov
38-letni napadalec je za Slovenijo zbral 79 nastopov, v katerih je dosegel 31 zadetkov. "Sam se ne spomnim vseh golov, izpostavil bi morda tekmo proti Trinidadu in Tobagu, proti kateremu sem zabil tri zadetke," se spominja Novaković.
Posloviti se želi z zadetkom
Seveda pred tekmo z Malto razmišlja le o treh točkah: "Lepo bi se bilo posloviti z zadetkom. Teh sem dal veliko za Slovenijo, ampak najpomembnejše je, da osvojimo tri točke."

Za prihodnost, v kateri si želi ostati v nogometu, a še nima jasnega cilja, za zdaj nima posebnih želja: "Težko se je bilo odločiti za konec, ampak sem se skupaj z družino odločil tako, hočem se posvečati otroku in ženi. Načrtov za naprej še nimam, vzel si bom veliko časa za dopust, za morje, potem pa bomo videli, kako naprej. Potreboval sem veliko časa, da sem se sprijaznil z realnostjo. Telo mi dovoljuje igro na visoki ravni, ampak je prevladala družina. Ponosen sem, da imam 38 let in sem še cel, brez poškodb. Tako sem se pač odločil in za tem stojim. Bom že našel nekaj novega v življenju."

Mariborčani so ga želeli zadržati
V Mariboru je bil eden izmed nosilcev igre in seveda so ga želeli obdržati v kadru. "So, zelo konkretno. To so bili lepi pogovori, bil je spoštljiv odnos, ponujali so mi tudi, da odigram samo kvalifikacije za Ligo prvakov in se nato poslovim. Mislim pa, da morajo mlajši priti v ospredje. Te tekme so le pomembne. Žal starejši veliko pomenijo v slovenski ligi in tudi v Mariboru, mlade moramo pripeljati na pravo pot. Mariboru želim vse najboljše v kvalifikacijah za Ligo prvakov in uvrstitev v veliko tekmovanje," je še dodal nekdanji kapetan Kölna v Bundesligi.

Kaj pa bo naredil, če se izbrani vrsti uspe prebiti na SP 2018? "Zraven bom, ampak ne na igrišču. Imamo dober in korekten odnos z NZS-jem, dolgo sem v tej reprezentanci. Mislim, da bi se našel kakšen prost sedež, da bi lahko potoval z ekipo. To je pač doživetje. Jaz sem že bil del tega, nekateri niso, ampak smo na dobri poti in jutri bi s pozitivnim izidom ostali v igri. Moramo verjeti v reprezentanco. Zakaj ne bi šli še na eno veliko tekmovanje?"

Lovoriki osvojil v Mariboru
Klubsko kariero je začel v Olimpiji, kjer pa ni dobil prave priložnosti. Več let je igral v Avstriji, zablestel je v Liteksu, dolga leta pa je blestel v Kölnu. Svoji edini lovoriki je osvojil ob koncu kariere, ko je z Mariborom lani osvojil pokal, letos pa naslov državnega prvaka.

Katanec: Bo težko
Selektor Srečko Katanec je bil s pripravami zadovoljen. Malta je pred dnevi premagala Ukrajino, a to zanj ni presenečenje: "Ni strahu, imamo pa spoštovanje. Nimajo česa izgubiti. Ne le tekma z Ukrajino, tudi s Slovaško je pokazala, da igrajo dobro. Bo težko, ker delujejo kompaktno. V protinapadih iščejo svoje priložnosti."

Video: celotna novinarska konferenca

Novaković proti Malti končuje bogato kariero