Nogomet
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 6 glasov Ocenite to novico!
Navijači Lilla
Navijači Lilla, ki so bili med nesrečo nepoškodovani, so takole čakali, da zapustijo stadion po prekinjeni tekmi. Foto: Reuters

Video: Po nesreči v Amiensu ranjenih 29 navijačev, tudi trije najstniki

Ograja popustila ob proslavljanju vodilnega zadetka gostov
1. oktober 2017 ob 08:17,
zadnji poseg: 1. oktober 2017 ob 08:51
Amiens - MMC RTV SLO, STA

Francosko športno javnost razburja nesreča s podrto ograjo na stadionu na sobotni tekmi državnega prvenstva med Amiensom in Lillom. Število poškodovanih se je povzpelo na 29, od tega pet huje.

Tekma nogometnega prvenstva je bila sicer prekinjena in odpovedana. Ograja, ki je ločevala gostujoče navijače Lilla od igrišča, je popustila, ko so proslavljali vodilni zadetek Fodeja Balloja v 15. minuti. Ballo je nato stekel do tribune z gostujočimi navijači, da bi proslavili gol, pod težo navijaškega rajanja pa je ograja popustila. Številni so padli približno meter in pol v globino, pri čemer so jih poteptali drugi, ki so padli nanje. Več deset navijačev je celo padlo na igrišče. Utrpeli so poškodbe glave, prsnega koša in trebušne votline, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočilo zdravniško osebje. Sodnik Thomas Leonard je tekmo prekinil v 16. minuti, ko so na igrišče prihiteli delavci Rdečega križa in zdravniškega osebja, da bi pomagali poškodovanim.

Trije poškodovani najstniki
"Vse se je pripetilo iznenada. Niti tega ne vem, kdo je zadel. Kar naenkrat je vse skupaj padlo name. Ničesar nisem mogel slišati ali videti, vse, kar se spomnim, je, da me je odpeljalo zdravniško osebje,"
je dejal Georges Penel, 21-letni navijač Lilla, ki je utrpel poškodbe noge in hrbta. Trije poškodovani so še mladoletni, vsi trije najstniki.

Stadion zgrajen leta 1999
Amiens in Lille sta regionalna tekmeca s severa Francije, prvi je v tej sezoni ravno napredoval med elito francoskega prvenstva. Stadion v Amiensu so zgradili leta 1999 in je sicer najmanjši med vsemi 20 francoskimi prvoligaši, kapaciteto ima le za 12.000 gledalcev. Na njem potekajo obnovitvena dela, ki bodo trajala skozi celotno sezono 2017/18, lotili so se jih po preboju Amiensa v prvo ligo. Postopoma bodo v sklopu 7,5 milijona vredne obnove zamenjali tudi vse sedeže na stadionu.

Oblasti že odprle preiskavo
"Dela se bodo začela junija, opravljali pa jih bomo po sklopih, tribuno za tribuno,"
je maja dejal lokalni politik Alain Gest in dodal: "Težava pri tem je, da bomo izgubili kar nekaj sedežev, zato bomo to 'izgubo' za zdaj nadomestili tako, da bomo dodali začasne tribune." Državni tožilec Alexandre de Bosschere je dejal, da so oblasti že odprle preiskavo, katere cilj je ugotoviti, zakaj je ograja popustila: "Ta čas smo zaprli dostop na stadion, v naslednjih dneh pa bo potekala podrobna preiskava." Predsednik Amiensa Bernard Joannin je že zavrnil očitke, da ograja, ki so jo namestili, ni bila ustrezna. "Policija nas je obvestila, da je bilo okoli 200 gostujočih navijačev zelo razvnetih. Potiskali so proti igrišču, bilo je kaotično, več kot 500 jih je pritisnilo ob ograjo, ki je bila sicer v odličnem stanju," je dejal Joannin.

Ž. K.
Prijavi napako
Komentarji
levidevžej
# 01.10.2017 ob 10:54
Nič čudnega, če pa navalijo kot opice na ograjo.
Zakaj se večina piz.... dogaja na nogometnih tekmah? Mislim, da odgovor poznajo vsi, razen nogometnih navijačev.
Spomnimo se kakšno je bilo navijanje na tekmah alpskega smučanja, ko so na njih hodili nogometni navijači, ki so navijali za Janico.
whitwice
# 01.10.2017 ob 09:53
En se sprasuje zakaj je stadion ograjen? A to resno?
En pa vzorne navijace, ki so proslavljali zadetek preimenuje v barbare?
Sami nepismeni.
Wasabi
# 01.10.2017 ob 11:22
En pa vzorne navijace, ki so proslavljali zadetek preimenuje v barbare?

Od proslavljanja se še nobena ograja ni sama od sebe zrušila. Od dvijanja pa. In divjaki so zelo zelo blizu barbarom, niso?
Rockos
# 01.10.2017 ob 10:23
To je samo vprašanje časa tudi drugod. Enako delajo viole, dragonsi in vsi ostali primitivci. Razumem, da si vesel, ampak da mora vedno masa bedakov letat ko kure po vrstah navzdol proti igrišču.... Elektrošoker zapestnico na roke in naj na računalnik nadzoruje in strese za vsako neumnost. Pa bo takoj mir. Nobenih akcij osveščanja se ne potrebuje, družine gredo lahko takoj na stadione, ograj se ne potrebuje več, niti kontrol na vratih, kot na letališčih. Samo buksle je treba umirit, ker zdaj se obnašajo, kot svinje v bučah.
Bormio
# 01.10.2017 ob 16:52
V tej sezoni sem bil po dolgem času na eni naši ligaški tekmi in ko se je nek idiot, ki se je imel za nekakšnega vodjo "navijačev" začel dreti na nas gledalce, zakaj na tulimo po živalsko z njimi, sem odšel domov.
Ne, na nogometne tekme pa res ne bom več hodil. Mi je izpod časti.

Pa sem bil nekoč z veseljem in navdušenjem del tega športa.
Primus Rochwald
# 01.10.2017 ob 12:18
Se bom vmešal, ker me pa tole totalno razpištoli. Barbar je izvirno oznaka za nerimljana, oz. osebo brez "državljanstva" Rima. Nikakor in v nobenem primeru 'barbar' ne pomeni manj razvitega divjaka, nekaj česar bi se morali sramovati. V več primerih namreč so bili prav "barbari" tisti, ki so bili napredni in to ne samo v smislu tehnologije temveč tudi same kulture.

Večino tehnologij so Rimljani prevzeli od premaganih ljudstev, torej od samih barbarov, npr. se njihov slavni meč "gladius" pravzaprav ni njihov, temveč od plemen iberskega polotoka.

Da o genocidnih prijemih in nespoštovanju dogovorov samih Rimljanov ne govorimo. "Barbari" so tisto zlo, ja. Ko genocidna civilizacija sodi druge. Na, ko tako pomislim, je to pravzaprav zelo aktualna tema. Kdo smo mi in kdo so oni, go figure.
Bloodline
# 01.10.2017 ob 10:46
En pa vzorne navijace, ki so proslavljali zadetek preimenuje v barbare?

Vorni navijači, ki so pol stadiona porušl. Zelo vzorni, ni kaj. Barbari bo kar prav izraz.
Bormio
# 01.10.2017 ob 16:47
seven7 se je kar prav izrazil.

Če ne bi bilo med nogometnimi "navijači" toliko barbarizma, bi bili navijači ene in in druge ekipe na tribunah lahko pomešani med sabo in se skupaj veselili nad dobrimi potezami ene in druge ekipe. To bi bilo nekaj, kar sodi pod pojem šport oz. športni dogodek, ne pa ograje in prazen prostor med tribunami "navijačev" enih in drugih, vmes pa še kordon policistov, ki morajo še par ur pred in po tekmi dežurati na ulicah, da ne bi prihajalo do barbarskega uničevanja tuje lastnine.
Bormio
# 01.10.2017 ob 16:43
SSKJ:
barbarízem -zma m (ȋ) 1. nekulturnost, surovost: boriti se proti barbarizmu
Primus Rochwald
# 01.10.2017 ob 19:38
Nisi razumel kaj sem želel povedati. Dobro mi je jasno kaj pravi SSKJ. Definicije (in zgodovina) se spreminjajo, oblikujejo v skladu s politično ureditvijo v kateri trenutno živimo. Saj veš kaj je o socializmu povedal socializem in kaj o tem pravimo danes.

Moti me definicija "barbara", ker ni realne podlage za takšno označbo. Verjamem in vem pa, da je dobila negativno konotacijo, predvsem ker so Rimljani zviška gledali na preostali svet in ga kot takega "barbarskega" tudi imenovali.

So pa bili "tisti ki sodijo" bistveno bolj surovi in nekulturni. Tako Rimljani kot tudi krščanski svet, ki je za "barbarizem" imenoval vse kar ni bilo "krščansko". Hkrati pa recimo pobil 90% populacije srednje Amerike.

Moti me.
Bivši uporabnik
# 02.10.2017 ob 11:36
Del folklore pač...
V operi vzneseno ploskanje, na štadionu juriš na ograjo.
In tistega, ki hodi v opero zagotovo ne najdemo v kletki z navijači.
seven7
# 01.10.2017 ob 09:29
Barbari. To niso ljudje. Definicija človeka je da zna razmišljat in se odgovorno vest.

Na fuzbal tekmah pa te barbare zbašejo v kletke ker niso sposobni brzdat svojega barbarskega vedenaja. Glede na da so bili pristni tudi otroci pomeni da še starši tole barbarskk vedenje prenašajo na otroke.
Bormio
# 01.10.2017 ob 08:25
In zakaj je treba zelenico, na kateri se mladina žoga, ograditi z ograjo? Bolano....
Francosko nogometno prvenstvo
link
Berić dvakrat med strelci, zapravil je tudi 11-m
22
3. marec 2018 ob 22:22 Nogometaši St. Etienna so v 28. krogu francoskega prvenstva Ligue 1 doma remizirali z 2:2. Oba zadetka za gostitelje je dosegel slovenski napadalec Robert Berić.
Več novic ...
Kazalo