Zračni dvoboj Edgarja Canija in Marka Šulerja. Foto: EPA
Zračni dvoboj Edgarja Canija in Marka Šulerja. Foto: EPA
Andi Lila in Andraž Kirm
Andraž Kirm je imel najlepšo priložnost Slovenije v sodnikovem podaljšku prvega polčasa. Foto: Reuters
Zlatko Dedić in Burim Kukeli
Zlatko Dedić in Burim Kukeli sta imela tako kot vsi težave na spolzkem in neravnem igrišču. Foto: Reuters
Josip Iličić
Josip Iličić je znova igral na desnem boku v vezni vrsti. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Slaviša Stojanović
Slaviša Stojanović je osmič vodil Slovenijo. Ob dveh zmagah so v njegovi statistiki še dva remija in štirje porazi. Foto: BoBo
Slovenci poraženi iz Albanije

Slovenci so se po robu "orlom" postavili z Dominicom Marohom in Alešem Mertljem v začetni postavi. Maroh je zaradi rdečega kartona v petek proti Cipru zamenjal Boštjana Cesarja, Mertlja pa je Slaviša Stojanović na igrišče od prve minute poslal namesto Jasmina Kurtića.
Vila zadel z glavo
Gostitelji so imeli v prvem polčasu več od igre in so v 36. minuti tudi povedli. Z glavo je zadel Odise Roshi, napadalec nemškega drugoligaša FSV Frankfurt. Iz skoka ob Bojanu Jokiću je dobro meril s približno desetih metrov po podaji Emiliana Vile z leve strani. Predtem je ob Vili spodrsnilo Aleksandru Radosavljeviću, še prej pa je ob stranski črti "dišalo" po prekršku nad Mišom Brečkom.
Kmalu po začetku tekme je začelo močno deževati, kar je še bolj otežilo igranje na slabi zelenici, ki je na koncu srečanja spominjala na zorano njivo.

Slovenci so v uvodnih minutah pobudo prepustili agresivnim Albancem. Že v 2. minuti je z 20 metrov streljal Armando Sadiku, a je bil Samir Handanović na mestu. Dve minuti pozneje je z leve strani nevaren predložek v kazenski prostor poslal Ervin Bulku, na srečo so bili njegovi soigralci z glavo prenizki. V 33. minuti je po strelu iz kota samo za nekaj centimetrov cilj zgrešil Sadiku, prav tako z glavo.
Najbolj zapretil Kirm
Borbeni, a premalo pogumni Slovenci so izpeljali nekaj napadov, vendar do sodnikovega podaljška prvega polčasa niso resno ogrozili domačih vrat. Tedaj je za najlepšo priložnost poskrbel Andraž Kirm, ki je s prostega strela dobro streljal, Zlatko Dedić in Tim Matavž se pred vrati nista dotaknila žoge, ta pa je končala za las mimo leve vratnice. Po prejetem zadetku je Slovenija zaigrala nekoliko bolj podjetno, tako pa bi morala nadaljevati tudi v drugem delu, če bi želela priti vsaj do izenačenja.
Oškodovani za 11-metrovko?
Igre in predrznosti pa je bilo kljub katastrofalnemu igrišču v nadaljevanju premalo. Po slabih 15 minutah je proti vratom stekel Matavž, na robu kazenskega prostora ga je z naletom v telo ustavil domači kapetan Lorik Cana, toda švedski sodnik Martin Hansson se ni odločil za prekršek in 11-metrovko. V 71. minuti je po levi strani prodrl Kirm in podal v sredino, Matavž se je moral v skoku nekoliko nagniti nazaj, njegov strel z glavo pa je končal mimo vrat. V sodnikovem podaljšku je Slovenija prišla še do dveh strelov iz kota, toda prave priložnosti iz tega ni iztržila in ostalo je pri izidu 1:0.
Albanija je tudi v prvi polovici drugega polčasa kar nekajkrat nevarno streljala. Še najbolj vroče je bilo pred vrati Handanovića v 63. minuti, ko je "Sarma" najprej lepo ubranil strel Roshija, po odbiti žogi pa je poskus Hamdija Salihija s "pomočjo" Marohove glave končal prek vrat.

Selektor Slaviša Stojanović bo v sredo ob 20.00 gost Iva Milovanoviča v oddaji Športni izziv na TV Slovenija 2 in MMC-ju.


Druga zmaga Albanije
Stojanović je imel tudi dilemo, ali naj v začetno enajsterico postavi Kevina Kampla ali Dedića. Odločil se je za Dedića in s tem sistem 4-4-2, ki je tako kot proti Cipru (2:1) dobil prednost pred sistemom 4-2-3-1. Kampl je do nekaj priložnosti za igro prišel v drugem polčasu, poleg njega sta s klopi vstopila še Džengis Čavušević in Mirnes Šišić.
Tudi albanski selektor Gianni De Biasi se je odločil za nekaj sprememb v začetni enajsterici v primerjavi s petkovo tekmo, ko je Albanija doma izgubila proti Islandiji (1:2). Najbolj je izstopala menjava vratarja. Namesto člana Palerma Samirja Ujkanija, ki pred štirimi dnevi ni blestel, je bil v vratih Etrit Berisha (Kalmar, Švedska).
Albanci so z drugo zmago in šesto točko ohranili možnosti za naskok na prvo oz. drugo mesto v skupini E, ki bi prek dodatnih bojev še peljalo na mundial čez dve leti v Braziliji. Slovenci, ki so na šestem medsebojnem obračunu z "orli" prvič ostali praznih rok, s tremi točkami ostajajo predzadnji, za njimi so samo Ciprčani.

Izide tekem v preostalih skupinah preverite tukaj!


KVALIFIKACIJE ZA SP 2014

SKUPINA E, Tirana

ALBANIJA - SLOVENIJA 1:0 (1:0)
10.000; Roshi 36.

Albanija: Berisha; Lila , Mavraj, Cana, Agolli; Bulku, Kukeli, Vila ( 84./Dallku), Sadiku ( 46./Salihi); Roshi , Cani ( 75./Curri).
Slovenija: S. Handanović; Brečko, Šuler , Maroh, Jokić; Mertelj , Radosavljević ( 77./Kampl), Kirm , Iličić ( 73./Šišić); Dedić ( 59./Čavušević), Matavž.
Sodnik: Martin Hansson (Švedska)


CIPER - NORVEŠKA 1:3 (1:1)
Aloneftis 42.; Hangeland 44., Elyounoussi 81., King 83.

Ciper:
Kissas (55./Giorgallides), Junior, E. Charalambous, A. Charalambous (46./Demetriou), Aloneftis (88./Mytidis), Solomou, Christofi, Efrem, Dobrašinović, Laban, Nikolaou.

Norveška: Jarstein, Hangeland, Riise, Henriksen, Elyounoussi, Ruud, Eikrem (92./Gashi), Jenssen (75./Berisha), Söderlund (46./King), Braaten, Forren.

Sodnik: Pawel Gil (Poljska)


ISLANDIJA - ŠVICA 0:2 (0:0)
Barnetta 66., Gavranović 79.
Islandija: Halldorsson, Jonsson (82./Baldvinsson), Steinsson, Bjarnason, G. Sigurdsson, Gislason (70./Gudmundsson), Arnason, R. Sigurdsson, Finnbogason, Hallfredsson, Skulason.

Švica: Benaglio, Lichtsteiner, Von Bergen, Barnetta (92./Klose), Inler, Xhaka, Behrami, Rodriguez, Gavranović (84./Mehmedi), Djourou, Shaqiri (80./Džemaili).

Sodnik: Alan Kelly (Irska)

Lestvica:
ŠVICA 4 3 1 0 7:1 10 NORVEŠKA 4 2 1 1 6:5 7 ALBANIJA 4 2 0 2 5:5 6 ISLANDIJA 4 2 0 2 4:4 6 SLOVENIJA 4 1 0 3 3:6 3 CIPER 4 1 0 3 4:8 3

Slovenci poraženi iz Albanije