Josip Iličić je bil v Vidmu oropan najstrožje kazni, so ocene sodniških analitikov v italijanskih medijih, a namesto priložnosti za 0:2 je
Josip Iličić je bil v Vidmu oropan najstrožje kazni, so ocene sodniških analitikov v italijanskih medijih, a namesto priložnosti za 0:2 je "JoJo" prejel le tretji rumeni karton. Foto: EPA
Dejan Lazarević
Dejan Lazarević je veliko bolj kot v klubu učinkovit v reprezentanci. V dresu Slovenije U-21 je na 13 tekmah dosegel kar sedem golov, od tega pet v kvalifikacijah. Foto: Ervin Čurlič
Cyril Thereau (Chievo) - Armin Bačinović (Palermo)
Armin Bačinović, ki ga je letos Palermo posodil k Veroni v Serii B, je zaradi neprimernega vedenja na tekmi s Citadello suspendiral za eno tekmo vodja drugoligaškega tekmovanja v Italiji. Foto: EPA
Milivoje Novaković (Omija Ardidža)
Vrnitev v Köln je vsaj začasno preložena, z osmimi goli na 14 tekmah pa se je "Nova" dobro zapisal pri japonskih delodajalcih, ki želijo ohraniti slovenski trio Verdenik-Novaković-Ljubijankić. Foto: Twitter/@kimnho

Mogoče nas samo še nekaj ur loči, da dobimo signal, po katerem bo jasno, ali se na klop slovenske nogometne reprezentance vrača "pravljičar" Srečko Katanec. V ponedeljek popoldne se bo cvet slovenskega nogometa zbral na novoletnem sprejemu na Brdu, kjer pa se ne bo slavilo, temveč načrtovalo in napovedovalo prihodnost, ki se bo začela s prijateljsko tekmo proti Bosni in Hercegovini 6. februarja v Kopru.

Za polovico še ena tekma pred prazniki
Devet reprezentantov z zadnjega seznama Slaviše Stojanovića je že nekaj dni na zimskem odmoru, še peterica nogometašev pa je prejšnji konec tedna odigrala zadnje klubske tekme v letu 2012. V pogonu v predbožičnem času ostajajo le še "Italijani", "Nizozemca", medtem ko "Anglež" ne bo imel miru tudi za novo leto.

"JoJo" kljub golu jezen iz Furlanije
Med trenutnimi nosilci reprezentance je v soboto zablestel Josip Iličić, ki se je dokončno prebudil. Na obračunu na Friuliju med Udinesejem in Palermom je bil "JoJo" po tekmi premora vnovič prvi mož "rosanerov", ki jim je tudi prinesel dragoceno točko, čeprav prevladuje enotna ocena, da so Siciljanci izgubili dve točki, in ne osvojili ene.

Gol, izsiljena, a ne dosojena enajstmetrovka in tudi rumeni karton zaradi posledičnega ugovarjanja dokazujejo, da Iličić vendarle postaja ključni igralec Palerma, ki mu grozi boj za obstanek, pri čemer bo moral svoje dodati tudi Jasmin Kurtić, ki je že sedmič zapored začel v prvi postavi trenerja Gian Piera Gasperinija.

"Neverjetno, da smo tako izgubili tri točke. Najstrožja kazen? Jezen sem, 100-odstotno je bilo jasno, da gre za prekršek," je bil po tekmi v Vidmu razočaran Iličić, ki je sicer dosegel četrti gol v sezoni, ki bo za Palermo še zelo dolga: "Moramo se izboljšati, imamo še eno tekmo pred odmorom, tako da gremo naprej."

"Boleče nenatačni" šov kronal z golom
V drugi italijanski ligi je z izrednim golom zablestel Dejan Lazarević, ki v dresu Modene navdušuje s hitrostjo in prodornostjo, tokrat pa je premagal še največjo hibo - natančnost, a resda šele v tretji priložnosti. Mladi napadalni vezist, ki je pod "Slavetom" dobil le debitantske tri minute, je tokrat postavil piko na i tekmi Modena - Crotone 3:0. Na začetku 2. polčasa je malce pozabljeni branilec Siniša Anđelković rešil izenačenje na 1:1.

V 79. minuti je 22-letni Ljubljančan globoko na svoji polovici najprej prestregel žogo z glavo, nato je prehitel drugega nasprotnika in si žogo podal v napad, ki ga je po izrednem teku, tokrat malce sebično, a natančno zaključil. Tretji gol v dresu Modene in šele peti gol v 85 članskih nastopih. Ocena: "Boleče nenatančen, a kakšen šov, ko je sproščen."

Koren zaznamoval jubilej in lokalni derbi
Golov sta veliko bolj vajena dva ključna igralca Kekove reprezentance, katerih slovo od reprezencance je pustilo veliko večje luknje in skrbi, kot so to pričakovali med boji za Euro 2012 nezadovoljni navijači.

Robert Koren je bil ključni igralec Hullove zmage nad Huddersfieldom (2:0), pri čemer je uvodni gol zabil že v 8. minuti in s tem razbremenil "tigre", katerih največji letošnji problem je izbrabljanje ustvarjenih priložnosti. 32-letni Radeljčan je kot kapetan Hulla dosegel peti gol prvenstva in s tem utrl pot k tretji zaporedni zmagi, ki je bila še posebej prestižna. Ob 10. obletnici KC Stadiuma so "tigri" dobili prvi yorkširski obračun po osmih letih, hkrati pa na 3. mestu Championshipa izenačili z Middlesbroughom. Zdaj angleške drugoligaše, pri katerih sta Nejc Pečnik in Etien Velikonja še naprej obsojena na tribuno, do novoletnega dne čakajo kar štirje krogi.

"Nova" dokončno odpisan v Kőlnu
Še večjo vlogo pri zmagi svojega kluba pa je imel v soboto iz Kölna izgnani Milivoje Novaković. Ravno v tednu pred pokalno tekmo je postalo jasno, da iz navijaških sanj po vrnitvi v karnevalsko mesto vsaj pozimi ne bo nič. "Seveda bi se rad vrnil domov, a gospod Jakobs (športni direktor Kölna) je mojemu posredniku dejal, da FC nima načrtov z menoj," je bil v pogovoru za Express odkrit "NovaGol", ki zdaj računa, da se bo posoja pri Omiji Ardidži podaljšala še za eno leto.

Začel in dokončal veliki preobrat 0:3 v 4:3
O nameri "veveric" ne gre dvomiti, saj je klub tudi po zaslugi petih prvenstvenih golov Novakovića obstal v prvi japonski ligi, zdaj pa je v cesarjevem pokalu uprizoril še neverjetni preobrat. Ob polčasu 4. kroga je Omija doma proti Kavasakiju zaostajala z visokih 0:3, nato pa je v zadnje pol ure sledi šov "Nove" in Keiga Higašija. Preobrat je v 63. minuti začel Slovenec, nato je bil dvakrat natančen Japonec, pri čemer mu je za izenačenje podal ravno Novaković, ki je nato že v sodnikovem podaljšku na navdušenje domačih zabil za 4:3.

Slovenska čarovnija se je tako obdržala - moštvo Zdenka Verdenika ni izgubilo že vse od konca avgusta! Osem zmag in šest remijev je izkupiček "veveric", ki so se obdržale v J1, zdaj pa so se še uvrstile v četrtfinale pokala in s tem ostajajo v igri za svojo prvo lovoriko.

Iličićev gol na Friuliju

Lazarevićev juriš na tretji gol (od 2:52)

"NovaGol" režiser čudežnega preobrata (od 1:40)

Kako so v preteklem tednu igrali slovenski reprezentanti in nekatere druge "ladje"

SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Slaviše Stojanovića (23)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJA (2)

Jasmin Handanović
Maribor*** zimski premor ***-1. mesto v SNL
Samir Handanović
Inter (ITA)Lazio - Inter 1:0
vso tekmo/

BRANILCI (8)

Grega BalažicKarpati Lviv (UKR)*** zimski premor ***-14. mesto od 16
* Mišo Brečko
Köln (NEM II)Sandhausen - Köln 0:0
vso tekmo
/
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Chievo - Roma 1:0
76' (0:0)/
Dejan Kelhar
Qabala (AZR)Qabala - Simurq 0:1
vso tekmo
/
Dominic Maroh
Köln (NEM II)Sandhausen - Köln 0:0vso tekmo
v 87' - 3. karton
Aleš Mejač
Maribor*** zimski premor ***/;
-
1. mesto v SNL
Andraž Struna
Cracovia (POL II)*** zimski premor ***

-

3. mesto v 2. ligi
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)*** zimski premor ***

-

1. mesto v 1. ligi

VEZISTI (9)

Goran Cvijanović
Maribor*** zimski premor ***-
1. mesto v SNL

Rok Elsner

Šlask Vroclav (POL)*** zimski premor ***-

5. mesto v 1. ligi

Josip Iličić
Palermo (ITA)Udinese - Palermo 1:1
vso tekmo
v 33 za 0:1 - 4. gol v ligi, v 39' - 3. karton
Kevin Kampl
Salzburg (AVT)

Salzburg - Mattersberg 7:0

/
poškodovan
Andraž Kirm
Groningen (NIZ)Groningen - VVV 0:0

52' (0:0)

/
Rene Krhin
Bologna (ITA)

Napoli - Bologna 2:3

77' (1:2) /
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)Udinese - Palermo 1:1vso tekmo
/
Aleš Mertelj
Maribor*** zimski premor ***vso tekmo;
-
1. mesto v SNL
Mirnes Šišić
OFI Kreta (GRČ)OFI - Asteras Tripolis 2:0/poškodovan

NAPADALCI (4)

Robert BerićMaribor*** zimski premor ***vso tekmo;
-

1. mesto v SNL

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Bochum - Paderborn 4:0
76' (3:0) /
Tim Matavž
PSV (NIZ)NEC - PSV 1:1
vso tekmo/
Nejc Pečnik
Sheffield Wednesday (ANG II)Barnsley - Sheff Wed 0:1
/izven moštva

"Ladje na obzorju"

Siniša Anđelković
Modena (ITA II)

Modena - Crotone 3:0

vso tekmo/
Armin Bačinović
Verona (ITA II)Pro Vercelli - Verona 0:0/

kaznovan s strani lige

Vid BelecInter (ITA)Lazio - Inter 1:0/na klopi
Valter Birsa
Torino (ITA)Genoa - Torino 1:1
60' (1:1)

podal za 0:1 v 19' - 2. podaja

Boštjan Cesar
Chievo (ITA)Chievo - Roma 1:0/
na klopi

Branko Ilić

Anorthosis Famagusta (CIP)Paphos - Anorthosis 0:2
vso tekmo/
Luka Krajnc
Genoa (ITA)

Genoa - Torino 1:1

/na klopi

Robert Koren

Hull City (ANG II)Hull - Huddersfield 2:090' (1:0)
v 8' za 1:0 - 5. gol v ligi
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)

Modena - Crotone 3:0

vso tekmo v 79' za 3:0 - 3. gol v ligi
Milivoje Novaković
Omija ArdidžaOmija - Kavasaki Frontale 4:3 (P)
vso tekmov 63' za 1:3 in v 91' za 4:3, podal za 3:3
Jan OblakRio Ave (POR)Beira Mar - Rio Ave 3:1vso tekmo

/

Aleksander RadosavljevićVVV Venlo (NIZ)Groningen - VVV 0:0

/

izven moštva
Etien VelikonjaCardiff City (ANG II)Cardiff - Peterborough 1:2/na klopi
Dare VršičAustria Dunaj (AVT)Austria - Sturm 3:1