Uigrani slovenski napadalni dvojec Novaković-Ljubijankić je za vodilni klub japonskega prvenstva prispeval 10 od 22 golov, temu pa sta Slovenca dodala še pet podaj. Foto: Twitter
Uigrani slovenski napadalni dvojec Novaković-Ljubijankić je za vodilni klub japonskega prvenstva prispeval 10 od 22 golov, temu pa sta Slovenca dodala še pet podaj. Foto: Twitter
Kevin Kampl
Kevin Kampl je v zadnjem mesecu in pol za Salzburg na osmih prvenstvenih tekmah zbral tri gole in sedem podaj. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Samir Handanović (Inter)
Samir Handanović je za konec ponesrečene Interjeve sezone od nekdanjega kluba Udineseja prejel kar pet golov, največ letos. Na 34 tekmah Serie A je "Sarma" prejel 48 golov in devetkrat ohranil mrežo nedotaknjeno. Foto: EPA
Josip Iličić (Palermo)
En dan Roma, drugi dan Napoli, potem želja Milana ... govoric je veliko in jih bo še več, vprašanje pa je, ali lahko Palermo po izpadu v Serio B iztrži veliko več kot sedem milijonov, kot jih je januarja ponudil Dinamo Kijev. Foto: EPA

V četrtek bo selektor Slovenije Srečko Katanec predvidoma razkril reprezentančni seznam za kvalifikacijski obračun na Islandiji, pri čemer mu največ preglavic nedvomno povzroča poškodba Josipa Iličića, ki je po drugi strani tudi po zaslugi lastnega menedžerja preobremenjen s prestopnimi govoricami. A po drugi strani sta med vezisti še naprej razigrana Andraž Kirm in še posebej Kevin Kampl, prvo besedo v napadu pa bo najverjetneje imel vroči japonski dvojec Ljubijankić-Novaković, ki še naprej zadeva in podaja kot po tekočem traku.

Najboljši slovenski nogometaši se bodo zbrali prihodnji ponedeljek, še pred povratnim dvobojem z Islandci jih v Bielefeldu v petek čaka prijateljska tekma s Turčijo, ki bo selektorju prišla več kot prav, da vidi, v kakšnem stanju so njegovi izbranci po ne najbolj uspešni sezoni.

"Veverice" ostajajo hit Japonske
Po prekinitvi izrednega niza 21 prvenstvenih tekem brez poraza se je "slovenska" Omija Ardidža hitro vrnila na zmagovito pot - doma je z 2:1 odpravila Šonan Bellmare. Najboljši igralec meseca aprila v J-1, kar je prva tovrstna nagrada za kakšnega igralca "veveric", Zlatan Ljubijankić je s peto zadel za 1:0, kar je bil peti ligaški gol za 29-letnega Ljubljančana. Milivoje Novaković je deset minut pred koncem prav tako s peto nastavil žogo za zmagoviti strel Vatanabeja in varovanci Zdenka Verdenika so se utrdili na vrhu japonskega prvenstva, ki pa je zaradi koledarske sezone šele na dobri tretjini.

Kampl zadel drugič zapored
Nasprotno se velika večina prvenstev za slovenske "ladje" končuje. V Avstriji Kevin Kampl s Salzburgom pritiska na dunajsko Austrio, ki pa vztrajno brani šest točk prednosti, tako da derbi v zadnjem krogu v nedeljo najverjetneje ne bo več odločal o naslovu. Tokrat so "rdeči biki" ob polčasu doma zaostajali z Wacker Innsbruckom in prav slovenski vezist je v 3. minuti nadaljevanja poskrbel za izenačenje s svojim 4. prvenstvenim golom, drugim zaporednim. Na koncu je Salzburg slavil s 3:1, v boju za naslov pa mu mora s presenečenjem v sredo na Dunaju pomagati Mattersburg.

Kirm neuspešen v boju za Evropo ...
Na Nizozemskem so že sklenili redni del prvenstva, pri čemer je PSV Tima Matavža osvojil naslov podprvaka, a tu so še boji za vstop v Evropo in obstanek, pri čemer sta boleča poraza doživela dva slovenska reprezentanta. Andraž Kirm je z Groningenom po dveh dvobojih izgubil s Twentejem s skupnim izidom 2:4, čeprav je prav slovenski vezist iz hitrega protinapada na povratni tekmi zadel za skupnih 2:2, ki bi zaradi golov v gosteh v Evropsko ligo popeljal prav "ponos severa".

... "Rade" pa za Eredvisie
V boju za obstanek v Eredivisie Aleksandru Radosavljeviću in VVV Venloju ni uspelo, saj so v preteklem tednu obakrat izgubili z Go Ahead Eaglsi, ki je bil boljši s skupnih 0:4. Z izpadom se tudi končuje Radosavljevićevo sodelovanje z VVV-jem, saj se mu izteka pogodba.

Razpad slovenske kolonije v Palermu
Z izpadom je zdaj že dober teden soočena tudi slovenska kolonija v Italiji, povezana s Palermom. Posojeni Armin Bačinović si je z Verono sicer priigral napredovanje v Serio A, medtem ko se prav tako posojenemu branilcu Siniši Anđelkoviću z Modeno ni uspelo prebiti do kvalifikacij za napredovanje. Kje bosta igrala v prihodnje, je še neznanka, vrnitev v Palermo je malo verjetna, ponudb iz želene prve lige pa ni. Tretji posojeni igralec Aljaž Struna, nekdanji Koprčan, je letos malo igral za Varese, zato pa bi lahko svojo priložnost dočakal v prenovljenem sicilijanskem moštvu.

Zanimivejša sta Jasmin Kurtić in Josip Iličić. Kurtić je letos veliko in kar zadovoljivo igral na sredini igrišča, pri čemer pa iz 43 strelov ni dosegel niti enega gola. Za 24-letnega Belokranjca naj bi se tako zanimali Chievo in Torino ter drugoligaš Varese, kjer se je lani uveljavil kot posojeni igralec.

Prezgovorni menedžer gre k Zampariniju
Največ govoric v Italiji se spleta okoli Iličića, ki je z 10 goli in dobrimi spomladanskimi predstavami kljub poškodbi znova pritegnil pozornost Apeninskega polotoka. Za obilico velikokrat tudi nasprotujočih si novic redno skrbi menedžer Amir Ružnić, ki je te dni sogovornik vseh, ki se ukvarjajo z "mercatom".

"V sredo se bom sešel s predsednikom Zamparinijem v Aiellu v Furlaniji. Iličiću sta Napoli in Roma zagotovo všeč, toda do zdaj se še nisem pogovarjal z vodilnimi teh dveh klubov. V vsakem primeru bo pogovor s patronom "rosonerov" odločilen za prihodnost mojega varovanca," zdaj pripoveduje Ružnić. Medtem je po izpadu razočarani Maurizio Zamparini priznal in tudi razkril neitalijanske snubce Iličića: "Tukaj so trije italijanski klubi, kot tudi Zenit in Schalke."

"Jojo" bržkone izgubljen za Islandijo
Malo verjetno je, da bo "Jojo" že v nekaj dneh prestopil v nov klub, tako da se lahko ta prestopna saga vleče nekaj časa. Veliko verjetneje, če ne že gotovo, je, da je Iličić zaradi poškodbe izgubljen za reprezentančni tekmi s Turčijo in Islandijo, kjer bo Slovenija popravljala vtis po razočaranjih letošnje sezone.

"Zlatan" s peto zadel, "Nova" pa podal za zmago

Kirmov gol v kvalifikacijah za Evropo



SLOVENSKA NOGOMETNA REPREZENTANCA po izboru selektorja Srečka Katanca (24+2)
Ime, priimekKlub (država)TekmaIgralni časOpombe

VRATARJI (3)

Jasmin Handanović
MariborDomžale - Maribor 1:1;
Maribor - Celje 5:1
vso tekmo;
vso tekmo
/;
/
Samir Handanović
Inter (ITA)Inter - Udinese 2:5
vso tekmonajveč prejetih golov v sezoni
Jan Oblak
Rio Ave (POR)Vitoria Guimaraes - Rio Ave 0:1
vso tekmo6. nepremagan

BRANILCI (8)

Mišo Brečko
Köln (NEM II)Ingolstadt - Köln 0:3
vso tekmo/
Boštjan Cesar (c)
Chievo (ITA)Atalanta - Chievo 2:2

70' (1:0)

/
Branko Ilić
Anorthosis (CIP)Anorthosis - Apoel 2:1
/izven postave
Bojan Jokić
Chievo (ITA)Atalanta - Chievo 2:2/
na klopi
Dominic Maroh
Köln (NEM II)Ingolstadt - Köln 0:3vso tekmo/
Aleksander Rajčević
MariborDomžale - Maribor 1:1;
Maribor - Celje 5:1
/poškodba kolena
Andraž Struna
Cracovia (POL II)Cracovia - Flota 1:1
/izven postave
Marko Šuler
Legia Varšava (POL)Legia - Lech Poznan 1:0
/izven postave

VEZISTI (7+2)

Armin Bačinović
Hellas Verona (ITA II)Verona - Empoli 0:0
/izven postave - napredovanje v Serio A

Goran Cvijanović

MariborDomžale - Maribor 1:1;
Maribor - Celje 5:1
na klopi;
vso tekmo
/; v 60' za 4:0 - 12. gol
* Josip Iličić
Palermo (ITA)Palermo - Parma 1:3
/poškodovan
Kevin Kampl *
Salzburg (AVT)

Salzburg - Wacker Innsbruck 3:1

89' (3:1) v 48' za 1:1 - 4. gol, v 29' - 7. karton
* Andraž Kirm
Groningen (NIZ)Groningen - Twente 0:1;
Twente - Groningen 3:2
vso tekmo;
vso tekmo
/; v 26' za 1:2 - 2. gol
Rene Krhin
Bologna (ITA)Bologna - Genoa 0:0
vso tekmo/
Jasmin Kurtić
Palermo (ITA)

Palermo - Parma 1:3

/
kartoni
Aleš Mertelj
MariborDomžale - Maribor 1:1;
Maribor - Celje 5:1
vso tekmo;
/

v 82' za 1:1 - 1. gol; na klopi

Aleksandar Radosavljević
VVV Venlo (NIZ)Go Ahead Eagles - VVV 1:0;
VVV - Go Ahead Eagles 0:3
vso tekmo;
vso tekmo
/; / - izpad iz Eredivisie

NAPADALCI (6)

Valter Birsa
Torino (ITA)Torino - Catania 2:2
/

na klopi

Zlatko Dedić
Bochum (NEM II)Bochum - Union Berlin 1:2
vso tekmo/
Dejan Lazarević
Modena (ITA II)Spezia - Modena 1:1
/poškodovan
Zlatan Ljubijankić
Omija Ardidža (JAP)Omija - Šonan Bellmare 2:1
90' (2:1)
v 15' za 1:0 - 5. gol
Tim Matavž
PSV (NIZ)* konec sezone *
-2. mesto v Eredivisie
Milivoje Novaković
Omija Ardidža (JAP)Omija - Šonan Bellmare 2:1vso tekmo

v 81' podaja za 2:1 - 3. podaja



* - Iličić in Kirm za zadnjo reprezentančno tekmo z Islandijo nista bila vpoklicana zaradi kartonov, Kampl se je poškodoval tik pred zborom.