Junak srečanja je bil Kenan Pirić. Foto: www.alesfevzer.com
Junak srečanja je bil Kenan Pirić. Foto: www.alesfevzer.com

Državni prvaki naskakujejo četrti nastop v skupinskem delu Evropske lige. Zadnja ovira pred evropsko jesenjo je zahtevna, bolgarski prvak pa je na prvem obračunu v Razgradu potrdil svojo kakovost, toda mreži sta ostali nedotaknjeni. Orli so na domači zelenici prevladovali in bili bistveno nevarnejši (streli 28:6, v okvir 7:0), še posebej po izključitvi Dina Hotića v 57. minuti, toda poti v mariborsko mrežo niso našli. Igralec tekme je bil brez dvoma vratar vijoličastih Kenan Pirić, Mariborčani pa se glede na prikazano lahko v domovino vračajo zelo zadovoljni. Povratni obračun bo čez teden dni v Ljudskem vrtu.

Pirić že v prvem polčasu prvo ime srečanja

Pirić izvrstno zaustavil strel Jorginha z glavo

Gostitelji so pričakovano imeli ves čas pobudo. Bolgarski prvaki so imeli 62 odstotkov igralnega časa v prvih 45 minutah žogo v svojih nogah, hkrati pa so kar nekajkrat nevarno ogrozili mariborska vrata. Sprožili so 14 strelov (vijoličasti štiri), od tega pet v okvir, že v prvem polčasu pa je bil prvo ime obračuna Pirić.

Kmalu po začetku srečanja so domači nogometaši zagospodarili na zelenici in že v peti minuti izpeljali nevarno akcijo. Claudiu Keserü je zadržal žogo nekje na petih metrih od vrat, nato pa jo vrnil na rob kazenskega prostora, od koder je poskusil Dan Biton, ki pa je bil premalo natančen. 17. minuta je tekla, ko se je s parado izkazal Pirić. Z velike razdalje je z močnim udarcem pod prečko meril Anton Nedjalkov, vratar vijoličastih pa je žogo odbil. Tri minute pozneje so imeli orli najlepšo priložnost v prvem polčasu. Gostje so znova hitro zapravili žogo, ko je Nedjalkov še enkrat sprožil z razdalje. Ponovno je Pirić žogo odbil, a jo je na levi strani dobil Keserü, ki je poslal predložek pred vrata, kjer je iz neposredne bližine z glavo streljal Jorginho. Žogo je po poskusu nogometaša iz Gvineje Bissau s približno petih metrov Pirić z roko odbil.

Hotić prejel drugi karton

Takoj zatem je svojo najnevarnejšo akcijo v prvem delu izpeljal Maribor. Po predložku z leve strani Mitje Vilerja je do strela prišel Rok Kronaveter, ki pa je meril mimo vrat. Na drugi strani je sledil nevaren strel Keserüja z glavo, potem ko je s prostega strela podal Biton. Romunski napadalec se je odlično znašel v zahtevnem položaju, žoga pa je zletela malenkost mimo desne vratnice Pirićevega gola. V 39. minuti je veliko napako napravil Viler, ki je neprevidno s prsmi ustavil žogo v kazenskem prostoru, potem ko je dolgo žogo poslal Wanderson. Izza hrbta mariborskega branilca je prišel Cicinho, a je znova pravočasno posredoval Pirić.

Hotić v šestih minutah dobil dva rumena kartona

Cicinho zadel, a bil v prepovedanem položaju

Po desetih minutah drugega polčasa je bilo prvič vroče v mariborskem kazenskem prostoru. Cicinho je poslal dolgo žogo pred vrata, v skoku pa je bil najvišji Cosmin Moti, a je žoga po poskusu Romuna z glavo za las zgrešila cilj. Dve minuti pozneje so Mariborčani ostali z igralcem manj na zelenici. V razmiku šestih minut je dva rumena kartona prejel Dino Hotić, ki je za predčasno pot v garderobo nespametno spotaknil Wandersona, danski sodnik Jakob Kehlet pa mu je hitro pokazal drugo rumeno in posledično rdečo kazen.

Hitro po izključitvi Hotića so gostitelji izpeljali nevarno akcijo, toda diagonalni poskus Jorginha je bil premalo natančen, Wanderson je bil na drugi vratnici prekratek, da bi žogo preusmeril za hrbet Pirića. Zatem je Stojčo Stoev v igro poslal nevarnega Marcelinha, ki je praktično takoj po prihodu na zelenico začel lepo akcijo, v kateri sta sodelovala še Cicinho in Jorginho. Do strela je prišel Keserü, Pirić pa je bil znova dobro postavljen.

Marcelinho z razdalje zadel prečko

Marcelinho z razdalje stresel prečko

69. minuta je tekla, ko se je mariborska mreža zatresla, a je bil zadetek razveljavljen, saj je bil Cicinho v prepovedanem položaju. Po podaji Keserüja proti Brazilcu je nespretno posredoval Viler, ki je žogo praktično že ustavil, preden mu jo je Cicinho odvzel in po sodniškem pisku si je mariborski branilec lahko oddahnil. Deset minut pozneje je bil Pirić že premagan, a ga je rešil okvir vrat. Marcelinhu so za trenutek vijoličasti pustili nekoliko več prostora, Brazilec, ki nosi dres bolgarske reprezentance, je takoj sprožil s 25 metrov, toda zadel je le prečko.

Mariborski nogometaši so bili stisnjeni pred svoj kazenski prostor, igra pa se je le redko preselila na drugo polovico, vendar so v 84. minuti tudi gostje prišli do priložnosti. Marcos Tavares je izsilil prekršek Rafaela Forsterja. Prosti strel z roba kazenskega prostora z desne strani je izvedel Viler, vendar je bil premalo natančen. Zadnjič so orli Pirićeva vrata ogrozili v zadnji minuti rednega dela, ko je na robu kazenskega prostora do strela prišel Keserü, a je nevarni romunski napadalec znova za las zgrešil cilj.

Mariborčani tudi brez izključenega Hotića zdržali v Razgradu

4. PREDKROG, prva tekma:
LUDOGOREC – MARIBOR 0:0
RK: Hotić 57./Maribor

Ludogorets 1945 Razgrad vs Maribor( id: 18721449 datum: 23.7.2019)

Povratna tekma bo v četrtek, 29. avgusta, ob 20.15.


PRVAKI:
ASTANA - BATE BORISOV 3:0 (2:0)
Tomasov 23., Logvinenko 44., Sigurjonsson 52./11-m

ARARAT ARMENIA - DUDELANGE 2:1 (1:0)
Lima 22., Antonov 93.; Sinani 68.

SUDUVA - FERENCVAROS 0:0
Blažič (Ferencvaros) je igral vso tekmo.

KÖBENHAVN - RIGA 3:1 (1:1)
Fischer 18., Sotiriou 62./11-m, Daramy 93.; Kamess 41.

CELTIC - AIK STOCKHOLM 2:0 (0:0)
Forrest 48., Edouard 73.

LINFIELD - QARABAG 3:2 (2:1)
Stafford 40., Lavery 45., 75.; Rherras 15., Gueye 92./11-m

SLOVAN BRATISLAVA - PAOK 1:0 (0:0)
Abena 94.
Šporar je igral vso tekmo, Bajrić (oba Slovan) je sedel na klopi.


NEPRVAKI:
MALMÖ - BNEI YEHUDA 3:0 (2:0)
Rosenberg 36., Bengtsson 40., Lewicki 47.

FEYENOORD - HAPOEL BEER SHEVA 3:0 (1:0)
Larsson 33., Fer 56., 78.

AEK ATENE - TRABZONSPOR 1:3 (1:2)
Livaja 4.; Ekuban 29., 44., 70.
Sosa (Trabzonspor) je v 24. minuti zapravil 11-m.

LEGIA VARŠAVA - RANGERS 0:0

AZ ALKMAAR - ANTWERP 1:1 (0:1)
Boadu 82.; Batubinsika 38.
RK: Buta 73./Antwerp

FCSB - VITORIA GUIMARAES 0:0

BRAGA - SPARTAK MOSKVA 1:0 (0:0)
Horta 74.

GENT - RIJEKA 2:1 (0:1)
Depoitre 57., 71.; Halilović 39.

PSV EINDHOVEN - APOLLON LIMASSOL 3:0 (0:0)
Ihattaren 47., Gakpo 56., Dumfries 61.

STRASBOURG - EINTRACHT FRANKFURT 1:0 (1:0)
Zohi 33.

ESPANYOL - ZORJA LUGANSK 3:1 (0:1)
Ferreyra 58., J. Lopez 79., Vargas 81.; Kočergin 38.
Granero (Espanyol) je v 76. minuti zapravil 11-m.

PARTIZAN - MOLDE 2:1 (1:1)
Soumah 45., Tošić 84.; Bolly 44.

TORINO - WOLVERHAMPTON 2:3 (0:1)
De Silvestri 61., Belotti 89.; Bremer 43./ag, Jota 59., Raul Jimenez 72.

Povratne tekme bodo 29. avgusta.