Roger Schmidt ni želel takoj oditi na tribuno, zato ga čaka kazen. Foto: EPA
Roger Schmidt ni želel takoj oditi na tribuno, zato ga čaka kazen. Foto: EPA
Felix Zwayer in Rudi Völler
Rudi Völler je bil po tekmi jezen na sodnika Felixa Zwayerja. V desetminutnem pogovoru za televizijsko postajo Sky se nikakor ni mogel pomiriti. Foto: EPA
Kevin Kampl
Kevin Kampl, ki se v dresu Borussie lani ni naigral, se je proti nekdanjim soigralcem lažje poškodoval. Foto: Reuters

"Gre za standarden postopek, zanesljivo bomo izrekli kazen, ne morem pa še reči, kakšna bo," je dejal Anton Nachreiner, predsednik disciplinskega odbora DFB-ja. Takega primera v zgodovini nemškega prvenstva, ki poteka vse od avgusta leta 1963, še niso obravnavali.

Prekinitev trajala kar devet minut
Odločilni trenutek srečanja na BayAreni se je zgodil v 64. minuti. Farmacevti so bili v napadu, Stefan Kiessling je naredil prekršek nad Svenom Benderjem. Žogo si je Matthias Ginter vrgel 5,8 metra naprej in hitro izvedel prosti strel. Borussia je krenila v hiter protinapad, po levi strani je ušel Erik Durm in podal v sredino, kjer je Pierre-Emerick Aubameyang z desnico le še potisnil žogo v mrežo. To je bil edini zadetek na derbiju 22. kroga nemškega prvenstva.

Trener Roger Schmidt je ostro protestiral in si prislužil izključitev, a ni želel oditi na tribuno. Sodnik Felix Zwayer je zato prekinil tekmo in sam zapustil igrišče. V t. i. mešani coni so potekali številni pogovori, po devetih minutah se je Schmidt odpravil na tribuno, tekma pa se je nadaljevala.

Pozneje se je trener opravičil in v pogovoru za televizijsko postajo Sky dejal, da mu je žal, ker je s svojo napako škodoval ekipi.

Völler: Očitno se nam je lepo oddolžil, saj ni piskal najstrožje kazni
V 71. minuti je branilec Borussie Sokratis v kazenskem prostoru očitno igral z roko, a Zwayer ni pokazal na belo točko. To je le še prililo olje na ogenj.

Še precej bolj jezen je bil legendarni Rudi Völler, ki je pri Bayerju zdaj športni direktor. "Prekiniti tekmo zaradi tega je popolnoma nesmiselno. Trenerja lahko pošlješ na tribuno, toda moraš imeti razlog za to. Tokrat ga ni bilo," je dejal Völler.

"Sodnik Zwayer je očitno mislil, da mora tekmo narediti malce zanimivejšo. Ekipi sta morali v garderobo, kot da bi se zgodilo nekaj groznega na igrišču. To je bilo čisto pretiravanje sodnika. S prekinitvijo je dosegel, da se je še povečala nervoza. Ne smemo pozabiti še na enajstmetrovko, ki je bila 1.000-odstotna. S tem bi nato lahko dobili nov impulz, če bi nam uspelo izenačiti. Očitno se nam je lepo oddolžil, saj ni piskal najstrožje kazni. Torej se je vse skupaj izravnalo," je že v sarkastičnem tonu besnel Völler, ki se nikakor ni mogel pomiriti in je kar med vprašanji moderatorja Sebastiana Hellmana pripomnil kakšno pikro.

Fandel: Odločitev je bila prava
Herbert Fandel, ki je pri DFB-ju odgovoren za delo sodnikov, se je jasno postavil na stran sodnika: "Odločitev je bila prava, trener pa nikoli ne sme oporekati sodniški odločitvi na tak način."

V Nemčiji že ugibajo, kakšna bo kazen za trenerja. Vodja sodniške službe pri združenju nemških prvo- in drugoligašev Hellmut Krug je prepričan, da trenerja čaka daljša prepoved opravljanja dela, pravilnik nemške lige pa za primere nespoštovanje sodniških odločitev predvideva izrek kazni od enega tedna do treh mesecev.

Toda ta pravilnik govori le o igralcih, ne pa o trenerjih, saj je Schmidtov primer prvi takšen v zgodovini Bundeslige.
Kampl ima poškodbo mečne mišice na levi nogi
To pa ni edina slaba novica za Bayer. Kevin Kampl in Ömer Toprak sta nedeljsko tekmo končala s poškodbama mišic in bosta morala nekaj časa počivati. Oba sta morala tekmo končati že ob polčasu, zdravniška pregleda pa sta danes razkrila, da si je Toprak poškodoval stegensko mišico, slovenski reprezentant pa mečno mišico leve noge. Zaradi poškodb bosta oba morala izpustiti povratno tekmo šestnajstine finala Evropske lige, ko bo v četrtek Bayer gostil Sporting. V Lizboni so farmacevti slavili z 1:0.