Robert Vrtovec s pokalno lovoriko, ki jo je Gorica osvojila lani. Foto: Sandi Škvarč
Robert Vrtovec s pokalno lovoriko, ki jo je Gorica osvojila lani. Foto: Sandi Škvarč
Robert Vrtovec
Robert Vrtovec je bil gonilna sila partnerskega sodelovanja med Gorico in Parmo. Foto: Sandi Škvarč
Robert Vrtovec
Vrtovec je poudaril, da bodo po finančni plati v prihodnje v goriškem klubu postali samostojnejši. Foto: Sandi Škvarč

Novogoriška nogometna zgodba partnerskega povezovanja s Parmo je doživela vrhunec na majskem finalu pokala na Bonifiki, na katerem je skoraj popolnoma italijanska enajsterica z 2:0 odpravila državne prvake iz Maribora. Ta uspeh je za vrtnice pomenil, da bi se lahko uspešna zgodba nadaljevala tudi na evropskem prizorišču.

"Po eni strani moram reči, da je to za nas še boljše, saj tudi meni in drugim ljudem v klubu ni bilo v redu to, kar se je zgodilo. Tudi sami smo bili razočarani, ker smo pričakovali, da bomo naredili en korak naprej. Merili smo celo na to, da bi se uvrstili v skupinski del evropske lige, kar bi nam prineslo tudi neko blaginjo," je o prvotno visoko zastavljenih ciljih spregovoril predsednik društva Robert Vrtovec, ki je bil gonilna sila partnerskega sodelovanja med Gorico in Parme.
Vrtovec: Gorica ni bila več prioriteta
A po evforičnem koncu lanske sezone z zmago v finalu pokala je nato poletje prineslo precejšen padec. Namesto načrtovanja mednarodnega preboja je ob finančnih težavah prišlo še do odhodov ključnih igralcev, kar je povzročilo hiter izpad iz Evrope in serijo zaporednih porazov v domačem prvenstvu.
Ekipa je namreč novo sezono začela s popolnoma nekonkurenčno zasedbo in brez ključnih igralcev iz lanskega prvenstva: Cordaza, Lapadule, Finocchia, Misurace, Bonipertija in prvega strelca Code. "V trenutku, ko je Parma zaradi administrativnih težav žal izpadla iz evropskega tekmovanja in je predsednik Tommaso Ghirardi javno naznanil odstop, se je v Parmi zgodil nek vakuum, kjer so se potem skoraj dva meseca ukvarjali sami s seboj. Tudi zaradi tega nenastopanja v Evropi so izgubili velik del finančnih sredstev, ki so bili planirani. Enostavno Gorica ni bila več prioriteta, ampak je bila prioriteta reševanje lastnih težav," je dejal Vrtovec.
Vse je v denarju
Padec rezultatov Gorice se je tako po mnenju predsednika pojavil predvsem zato, ker "je bilo v prvem planu malo tistih igralcev, ki so bili dejansko registrirani kot igralci ND Gorica." Tudi zaradi tega je bilo partnersko sodelovanje Gorice in Parme kot tako deležno številnih različnih mnenj, komentarjev in kritik. A jasno je, da to v primeru nadaljnjih zmag in neodhoda številnih italijanskih nogometašev iz slovenskega prvoligaša najverjetneje sploh ne bi povzročalo težav. Vendar tega po Vrtovčevih besedah v društvu niso mogli preprečiti: "Ti fantje so za naše razmere tako dobro plačani, da jih nimaš kaj prepričevati. Tukaj je prepričevanje samo denar, tega pa Gorica nima. Če jih ni mogla prepričati Parma, ne vem, kako bi jih lahko mi, da bi prišli sem."
Finančno stanje novogoriškega nogometnega kolektiva ni ravno najboljše oziroma nobena skrivnost ni, da izplačila v klubu zaostajajo po več mesecev, zato pa tujcem tudi ne moreš ponuditi nekaj velikega v zameno, da bi se borili za barve tvojega dresa. "Minili so časi, ko smo igrali za narod in trofeje, ti fantje igrajo za denar. In če denarja ni, pač ne vidijo razloga, zakaj bi igrali," je vdano v to usodo dejal predsednik Gorice.
Z novimi partnerji po nove uspehe
Kljub temu pa predsednik Vrtovec poudarja, da bodo po finančni plati v prihodnje v goriškem klubu postali samostojnejši. V povezavi z novimi pokrovitelji, ki niso povezani s Parmo, so pokrili proračun mladinskega pogona, ki so ga letos sprejeli pod okrilje kluba, poleg tega pa trenutno potekajo tudi novi dogovori s pokrovitelji. Obeta se torej, da bo postala partnerska naveza s Parmo ohlapnejša, kot je bila v lanski sezoni, ekipa pa manj italijanska.
"Realnost je bila kruta in padli smo popolnoma na dno, s katerega pa se bomo pobrali. O tem sem prepričan. Tisti, ki so zdaj tukaj, so v redu fantje, dobro trenirajo. Normalno, da nekaj še manjka, in to bomo dodali. Prepričan sem, da bomo tudi v letošnji sezoni zelo uspešni," je še optimistično dejal Vrtovec, za katerega se včasih zazdi, da ima zgolj prijatelje in sovražnike in da tistih, ki bi bili nekje vmes preprosto, ni. A kakor koli se obračajo stvari, ostaja dejstvo, da je s sodelovanjem z italijanskim prvoligašem Vrtovec zaoral ledino v slovenski nogometni prostor in omogočil preživetje novogoriškega nogometa na prvoligaški ravni.