Bayern je Manchester Cityju odčital pravo lekcijo modernega nogometa. Foto: EPA
Bayern je Manchester Cityju odčital pravo lekcijo modernega nogometa. Foto: EPA
Večji del tekme so sinjemodri lahko le opazovali rdeči vulkan. Foto: EPA

skeptikov zagotovo manj.

Domala vsi so si enotni, da so evropski prvaki odigrali najboljših 75 minut v sezoni. Vse bolj se pozna "Barcelonin podpis" novega trenerja Pepa Guardiole, ki je prevzel ekipo v nehvaležnem obdobju, po trojni kroni Juppa Heynckesa. Bayernova prevlada več kot tri četrtine tekme je bila popolna. Čeprav so zadetek dosegli že v 7. minuti, so imeli v prvem polčasu posest žoge kar 71 odstotkov (na koncu 60 %). Še več kot po navadi je bilo kratkih podaj, presing po vsem igrišču je bil silovit, tako da so zvezdniki Manchester Cityja le stežka sestavili več kot tri podaje.

"Bilo je super, pravi užitek. Pred srečanjem si nismo mislili, da bo vse potekalo tako gladko," je bil nad lahkotnostjo v igri navdušen Arjen Robben, ki je zabil na peti zaporedni tekmi Lige prvakov. "Nismo jim dali niti milimetra prostora. Pritiskali smo jih že pri vratarju, oni pa so žogo samo brcali stran. Puščali so nam preveč prostora, kar smo s pridom izkoriščali," je še dodal Robben.

Guardiola si je privoščil razkošje, da je tekmo odigral brez napadalca. Prvi strelec Marijo Mandžukić je vseh 90 minut gledal dvoboj s klopi. Angleži so bili tako potolčeni, da so tamkajšnji mediji povlekli paralelo z zadnjim svetovnim prvenstvom, ko je Nemčija v osmini finala nadigrala Anglijo s 4:1.

Navijači Cityja so po dveh novih napakah izgubili živce in se spravili nad vratarja Joeja Harta. Ob golu Francka Riberyja je bil sarkastičen tudi Franz Beckenbauer: "To bi moral čuvaj mreže obraniti, tudi če gre za angleškega reprezentančnega vratarja."

Trener Cityja Manuel Pellegrini ni želel izpostavljati napake vratarja: "Govoril bom o moštvu, ne posameznikih. Igrali smo res slabo. To ni bila ekipa, ki jo vsak teden gledamo v angleškem prvenstvu, in to je najslabša stvar. Nismo imeli posesti žoge in nič nismo naredili, da bi jo imeli več. Razlika med Cityjem in Bayernom po moje ni takšna, kot smo jo videli nocoj. Veliko je razlogov, zakaj se je to zgodilo. Pomembno je, da najdem prave rešitve."

Manchester City je v poletnem prestopnem roku za okrepitve (Negredo, Navas, Fernandinho, Jovetić) porabil več kot 100 milijonov evrov. Ni dvoma, da gre za kakovostne nogometaše, a kritike, da se je ekipa okrepila na položajih, ki so bili že prej dobro pokriti, so vse bolj v nebo vpijoče. Očitno bodo morali arabski mogotci za odmevnejši evropski rezultat še naprej zapravljati ...