Zlatan Ibrahimović je že na prvi tekmi nove sezone dvakrat zatresel mrežo, zapravil pa je tudi strel z bele točke. Foto: EPA
Zlatan Ibrahimović je že na prvi tekmi nove sezone dvakrat zatresel mrežo, zapravil pa je tudi strel z bele točke. Foto: EPA
James Rodriguez
James Rodriguez je zapustil Monaco in odšel v Madrid. Foto: EPA
Mathieu Valbuena
Vezist Marseilla Mathieu Valbuena je odšel v moskovski Dinamo. Foto: Reuters

Bogati Parižani - ki pa denarja očitno vseeno nimajo prav v neomejenih količinah, saj so dejali, da je Angel di Maria zanje predrag - so v sezono že štartali zmagovalno. V soboto so namreč na stadionu Ptičje gnezdo že slavili zmago v francoskem superpokalu, kar je bila zanje že peta lovorika v zadnjih treh letih.

Prva ovira je Reims
Zdaj bo pariški klub zvečer na gostovanju pri Reimsu, ki so ga lani dvakrat premagali s 3:0, začel lov na še tretji zaporedni naslov francoskega prvaka. PSG v vlogi favorita ne vstopa samo na omenjeno tekmo, ki jo bo sicer v obrambi odigrala celotna rezervna postava, saj bo Laurent Blanc še nekaj časa za trening namenil vsem trem Brazilcem, ki bodo čez sezono zagotovo pomembni členi v zadnji vrsti. Sodeč po zadnji sezoni in skorajda nespremenjenemu kadru, bodo namreč tudi vsi preostali francoski tekmeci PSG-ja nastopali le z mislijo, da ga ustavijo na poti do državnega prvaka.

Rekordna pomoč Luiza, odšel je le Alex
Pri tem bo Blanc, ki je pred lanskim prihodom na trenersko mesto Parižanov postal prvak že z Girondins Bordeauxom v sezoni 2008/2009, ponovno računal na izdatno pomoč najboljšega strelca francoske lige zadnjih dveh let Zlatana Ibrahimovića, ki je - sodeč po dogodkih na Kitajskem - že na začetku sezone v izjemni strelski formi. Švedu bosta očitno vsaj v prvem delu sezone še naprej delala družbo tako Eziquel Lavezzi kot tudi Javier Pastore, ki sta bila poleti blizu odhoda v številne klube, a sta trenutno še zmeraj člana francoskega prvaka. Edine spremembe v igralskem kadru so se zgodile v obrambi, saj so za 63 milijonov evrov podpisali z Davidom Luizom, ki ima za seboj zelo slabo svetovno prvenstvo. Poleg Brazilca se je v pariško obrambo iz Toulousa vrnil Sergie Aurier, medtem ko je zadnjo vrsto kot prosti igralec zapustil Alex.

Kljub najvišjim ciljem v Ligue 1 si bogati arabski lastniki ob prvenstvenih zmagah želijo tudi naslednje stopničke v Ligi prvakov. Zadnji dve izvedbi najelitnejšega tekmovanja so končali v četrtfinalu, zato bodo v drugem delu sezone glavne misli zagotovo usmerili v izločilne boje, kar bo priložnost za vse preostale tekmece v prvenstvu.

Monaco z novim trenerjem
Pred lansko sezono se je Monaco z nekaterimi odmevnimi okrepitvami postavil na mesto prvega zasledovalca PSG-ja, kar se je na koncu tudi uresničilo. Klub francoske kneževine se je z največjim številom točk, ki ga je kadar koli do zdaj dosegla drugouvrščena ekipa, uvrstil takoj za Parižani. Vendar Monacu francoskega prvaka nikoli ni uspelo prav resno ogroziti.

Vprašanje je, ali se lahko rdeče-beli letos bolj približajo največjemu tekmecu. To bodo poskušali storiti z novim trenerjem, saj je Claudia Ranierija zamenjal Leonardo Jardim. Portugalec, ki je v preteklosti treniral tudi nogometaše Brage in Olympiacosa, je prišel iz Sportinga ravno s ciljem, da Monaco postane francoski prvak.

Nedvomno pa bo to zaradi številnih odhodov precej težje dosegljivo. Prvo ime, ki je odšlo v drug klub, je seveda James Rodriguez, ki je za ceno 80 milijonov evrov prestopil v Real Madrid. Kolumbijec, ki ima za seboj fantastično svetovno prvenstvo, je bil lansko sezono tudi prvi podajalec francoske lige. Poleg Rodrígueza je k Newcastle Unitedu odšel Emmanuel Rivère, ki je bil s 13 zadetki prvi strelec klub. Številni odhodi najboljših igralcev so tako najverjetnejša posledica nekoliko manjšega vložka lastnika kluba ruskega milijarderja Dmitrija Ribolovleva, ki se je za ukrep odločil zaradi finančnega ferpleja.

Kljub temu pa se je Monaco okrepil z nekaterimi nogometaši, ki bodo zapolnili prazna mesta po odhodih. Tako je iz Toulousa prišel branilec Aymen Abdennour, medtem ko bo na sredini igrišča igral 19-letni Tiemoue Bakayoko, ki prihaja iz Rennesa. Klub sta okrepila še vratar Paul Nardi in Brazilec Fabinho.

Nevarni tudi Lille, Lyon in Marseille
Čeprav je bil Monaco lani razpet nekje na sredini uspešnosti med PSG-jem in preostalimi zasledovalci, pa bi se mu ti lahko letos precej bolj približali. Tako Lille, ki je zadnjo sezono končal na tretjem mestu, kot tudi Lyon in Marseille so zadržali večino igralcev, prav tako pa z redkimi izjemami ni bilo pomembnejših odhodov.

A če so bili pri Lillu zadovoljni že z lansko uvrstitvijo, so bili pri preostalih dveh klubih razočarani nad sezono, saj se jim ni uspelo uvrstiti niti v kvalifikacije za Ligo prvakov. Neuspehu primerno so v klubu naredili glavni spremembi na trenerskem položaju, kjer sta morala svoji mesti zapustiti tako Remi Garde kot tudi Jose Anigo. Gardeja je v sedemkratnem francoskem prvaku zamenjal Hubert Fournier, medtem ko bo na Velodromu domačo ekipo vodil Marcelo Bielsa. Argentinski strokovnjak, ki je pred dvema letoma z Athletico Bilbaom nastopil v finalu Lige Europa, je v obalnem mestu na jugu Francije ponovno zbudil nogometno evforijo in pričakovanja po številnih zmagah.

1. krog:
REIMS - PARIS SG 2:2 (2:1)
Oniangue 22., Devaux 34.; Ibrahimović 7., 63.
Ibrahimović je v 19. minuti zapravil 11-m.

BASTIA - MARSEILLE 3:3 (1:2)
Maboulou 9., 73., Tallo 66./11-m; Gignac 12., 62./11-m, Romaric 17./ag

EVIAN - CAEN 0:3 (0:3)
Kante 12., Duhamel 32., 37.

GUINGAMP - ST. ETIENNE 0:2 (0:1)
Erdinc 39., 90.

LILLE - METZ 0:0

MONTPELLIER - BORDEAUX 0:1 (0:1)
Diabate 17.
Jug (Bordeaux) je bil na klopi.

NANTES - LENS 1:0 (0:0)
Bammou 65.

NICE - TOULOUSE 3:2 (1:2)
Cvitanich 23., 63., Bosetti 69.; Braithwaite 45., Ben Yedder 45.

LYON - RENNES 2:0 (0:0)
Malbranque 64., Lacazette 74./11-m

MONACO - LORIENT 1:2 (0:1)
Falcao 78./11-m; Aboubakar 10./11-m, Lavigne 87.
RK: Carvalho 68./Monaco