32-letni napadalec Stoke Cityja Jonathan Walters je bil veliki junak na stadionu Aviva. Foto: Reuters
32-letni napadalec Stoke Cityja Jonathan Walters je bil veliki junak na stadionu Aviva. Foto: Reuters
Stephen Ward, Wes Hoolahan, Cyrus Christie, Daryl Murphy
Stephen Ward, Wes Hoolahan, Cyrus Christie, Daryl Murphy in soigralci se veselijo druge zaporedne uvrstitve na evropsko prvenstvo. Foto: Reuters
Martin O'Neill
Selektor Martin O'Neill je bil zelo zadovoljen s predstavo svojih izbrancev. Foto: Reuters
Walters z dvema goloma junak v Dublinu

Boljše izhodišče so si priigrali že v petek v megleni Zenici (1:1).
Walters zadel po sporni enajstmetrovki
Uvod srečanja je minil v taktični bitki na sredini igrišča, v 24. minuti pa je Daryl Murphy z desne strani podal pred vrata, žoga je v roko zadela Ervina Zukanovića in sodnik Björn Kuipers je takoj pokazal na najstrožjo kazen. Zelo sporna odločitev, saj branilec BiH-a z roko ni šel proti žogi. Napadalec Jonathan Walters je z bele točke poslal žogo v malo mrežico, Asmir Begović se je vrgel v napačno smer.
Zelo slaba predstava BiH-a
Gostje so se nato prebudili. Po pol ure igre je Edin Džeko z roba kazenskega prostora meril mimo vrat. V 35. minuti je Haris Medunjanin z volejem meril visoko pred vrat. Kmalu zatem se je Begović poigraval pred svojimi vrati, žogo je poslal naravnost v Wesa Hoolahana, ki pa mu ni uspelo žoge preusmeriti proti mreži.
Walters izkoristil napako Vranješa
V 70. minuti je Robbie Brady izvedel prosti strel z leve strani, žogo je poslal pred vrata BiH-a, kjer je Ognjen Vranješ skušal žogo izbiti, a je to storil zelo slabo, poslal jo je naravnost na nogo Waltersa, ki jo je z desnico z volejem poslal pod prečko. Popolna evforija na Lansdowne Roadu.
Joker Ibišević v okvir vrat
Gostje so razočarali, imeli so veliko posest (64 odstotkov igralnega časa), a so bili brez pravih idej. Selektor Mehmed Baždarević je deset minut pred koncem v igro poslal še napadalca Vedada Ibiševića, ki je v 93. minuti stresel prečko po podaji Miralema Pjanića.
Irska si je zagotovila tretji nastop na evropskem prvenstvu po letih 1988 in 2012, Bosna in Hercegovina ostaja pri enem velikem tekmovanju, lanskem svetovnem prvenstvu v Braziliji.

DODATNE KVALIFIKACIJE, povratne tekme:
IRSKA
- BiH 2:0 (1:0) 1:1
Walters 24./11-m, 70.

Irska: Randolph, Coleman, Keogh, Clark, J. McCarthy, Whelan (91./O'Shea), Hendrick, Hoolahan (55./McClean), Brady, Murphy (55./Long), Walters.

BiH: Begović, Vranješ, Zukanović, Spahić, Kolašinac, Medunjanin (69./Djurić), Cocalić (46./Bešić), Višća, Lulić (80./Ibišević), Pjanić, Džeko.

Sodnik: Björn Kuipers (Nizozemska)





Torek ob 20.45:
SLOVENIJA - UKRAJINA 0:2

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)


DANSKA - ŠVEDSKA 1:2

Odigrano v nedeljo:
MADŽARSKA
- Norveška 2:1 (1:0) 1:0
Priskin 14., Henriksen 83./ag; Henriksen 87.

Izidi prvih tekem so v krepkem tisku.

Walters z dvema goloma junak v Dublinu