Arsene Wenger je v Monacu stopil na veliko sceno, a odšel je že pred 21 leti. Foto: EPA
Arsene Wenger je v Monacu stopil na veliko sceno, a odšel je že pred 21 leti. Foto: EPA
Roger Schmidt
Roger Schmidt se zaveda, da so v prihodnjem tednu na sporedu ključne tekme. Tudi v Bundesligi in nemškem pokalu ima Bayer velike načrte. Foto: EPA
Bayer Leverkusen
Nogometaši Bayerja so slabo začeli spomladanski del Bundeslige. Foto: EPA

Med letoma 1987 in 1994 je Wenger vodil ekipo iz kneževine, leta 1988 je osvojil francosko prvenstvo, tri leta zatem pa še francoski pokal. Dve leti je nato vodil japonsko Nagojo, od leta 1996 pa sedi na klopi topničarjev.

"Francozi nam prepuščajo vlogo favorita, to me ne moti. Čaka nas izjemno pomembna tekma, a take si vsi želimo igrati. Najtežje so vedno tekme, ko je malo pritiska. Zadovoljen sem, da se je Monaco vrnil med elito francoskega nogometa, potem ko je izpadel v drugo ligo. V tem klubu sem dobil prvo priložnost na veliki sceni, a zdaj sem v Londonu že 19 let in želim se prebiti v četrtfinale," je pojasnil 65-letni Wenger. Manjkali Abou Diaby, Aaron Ramsey, Mikel Arteta in Mathieu Debuchy, Oxlade-Chamberlain in Jack Wilshere sta vprašljiva.

"Besede lahka zmaga ne poznam v Ligi prvakov. Vsakič znova si je treba prigarati napredovanje. V zadnjih štirih letih smo dvakrat izgubili proti poznejšim prvakom, zmanjkal nam je en gol, proti Bayernu pred dvema letoma smo izpadli zaradi manjšega števila golov v gosteh," je dodal Wenger.

Veteran Berbatov še vedno zelo nevaren
Pri Monacu je najnevarnejši napadalec Dimitar Berbatov. "Ima odlično tehniko, z leti tega ne pozabiš. Tudi pri 34 letih je še vedno vrhunski. Zagotovo je bil pred desetimi leti hitrejši, a zdaj igra pametneje, bolje se postavi v kazenskem prostoru," je o bolgarskem napadalcu z izbranimi besedami razmišljal Wenger.
Trener Monaca Leonardo Jardim ima več težav. Andrea Raggi in Ricardo Carvalho sta poškodovani, kaznovan je veteran Jeremy Toulalan.

Atletico favorit na BayAreni
Bayer iz Leverkusna je spomladanski del začel pod pričakovanji, padel je na šesto mesto v Bundesligi in v nevarnosti je nastop v evropskih tekmovanjih v naslednji sezoni. V sredo zvečer na BayAreno prihaja madridski Atletico, ki bo v vlogi velikega favorita.

Lekarnarji so pred desetimi dnevi na derbiju proti Wolfsburgu izgubili s 4:5, potem ko je ostrostrelec Bas Dost zadel štirikrat, zadnjič v sodnikovem dodatku. V soboto so imeli v Augsburgu zmago že v žepu, ko je vratar Marvin Hitz prišel v kazenski prostor Bayerja in iz bližine zabil žogo pod prečko v 94. minuti (2:2).

"Vsi se zavedamo, da smo dvakrat zapored oddali točke v sodnikovem dodatku. To moramo pozabiti, v sredo se tekma začenja z 0:0 in to je Liga prvakov," je pojasnil Gonzalo Castro. Ömer Toprak je kaznovan, Tin Jedvaj je poškodovan, vprašljiv je nastop Larsa Benderja, ki ima bolečine v kolenu.

Schmidt: Nihče ne igra rad proti Atleticu
Trener Roger Schmidt, ki je dobival številne pohvale v jesenskem delu, je na novinarski konferenci deloval zelo zaskrbljeno. "Apetiti Atletica so vse večji, lansko sezono so imeli lovoriko že v rokah. V tem obračunu nismo favoriti, a vsekakor nismo popolnoma brez možnosti. Atletico ima odlične posameznike, ki so se povezali v močan kolektiv. Vedno so sposobni na takih tekmah iztisniti maksimum. Nihče ne igra rad proti Atleticu, njihovo moč sta občutila tudi Barcelona in Real," je poudaril Schmidt, ki si je seveda ogledal gladko zmago colchonerosov nad Almerio v soboto (3:0).

"El Nino" bo znova začel na klopi
Diego Simeone bo zelo verjetno znova stavil na udarni napadalni dvojec Mario Mandžukić-Antoine Griezmann, v rokavu pa ima še Fernanda Torresa. "Le na en način lahko pozabimo na grenak poraz v finalu Lige prvakov v Lizboni. Pot do finala se začenja v Leverkusnu, a že ta obračun bo precej težji, kot marsikdo pričakuje. Bayer je posebej na domačem stadionu izjemno nevaren. Nima veliko izgubiti," je povedal "El Nino".

Osmina finala, prve tekme, sreda ob 20.45:
BAYER LEVERKUSEN - ATLETICO MADRID

Verjetni postavi:

Bayer Leverkusen: Leno, Castro, Spahić, Papadopoulos, Wendell, Reinartz, Rolfes, Bellarabi, Calhanoglu, Son, Drmić.

Atletico Madrid: Moya, Juanfran, Miranda, Godin, Siqueira, Raul Garcia, Tiago, Gabi, Saul Niguez, Griezmann, Mandžukić.

Sodnik: Pavel Kralovec (Češka)


ARSENAL - MONACO

Verjetni postavi:

Arsenal: Ospina, Chambers, Mertesacker, Koscielny, Monreal, Coquelin, Santi Cazorla, Walcott, Özil, Sanchez, Welbeck.

Monaco: Subašić, Fabinho, Wallace, Abdennour, Kurzava, Kondogbia, Joao Moutinho, Dirar, Bernardo Silva, Ferreira-Carrasco, Berbatov.

Sodnik: Deniz Aytekin (Nemčija)

Povratni tekmi bosta 17. marca.