Arsene Wenger, ki se je letos znašel pod najhujšim plazom kritik, odkar od leta 1996 vodi Arsenal, je krvavo potreboval zmago na Wembleyju in uvrstitev v finale FA-pokala. Foto: Reuters
Arsene Wenger, ki se je letos znašel pod najhujšim plazom kritik, odkar od leta 1996 vodi Arsenal, je krvavo potreboval zmago na Wembleyju in uvrstitev v finale FA-pokala. Foto: Reuters
Alexis Sanchez
Alexis Sanchez je v 100. minuti tekme poskrbel za preobrat topničarjev. Foto: Reuters
Nacho Monreal
Nacho Monreal je v 72. minuti matiral nemočnega Claudia Brava za 1:1. Foto: Reuters
Sergio Agüero
Sergio Agüero je v 62. minuti takole premagal Petra Čecha in Manchester City popeljal v vodstvo. Foto: Reuters
David Silva, Sergio Agüero, Fernandinho in Craig Pawson
Nogometaši Manchester Cityja so imeli vrsto pripomb na sojenje Craiga Pawsona in njegovih pomočnikov. Foto: Reuters
FA-pokal: Sanchez v podaljšku zadel za finale

Arsenal in Manchester City sta se četrtič v zgodovini pomerila v FA-pokalu. Prvič sta se srečala davnega 20. februarja 1904, ko je City premagal takratni Woolwich Arsenal z 0:2. Arsenal je nato dobil srečanje z 1:0 12. marca 1932, pred nedeljsko tekmo v tem tekmovanju sta se nazadnje pomerila 17. februarja 1971, ko je bilo 1:2 za Londončane.

Arsenal se bo 27. maja na Wembleyju pomeril s Chelseajem, ki je v soboto s 4:2 premagal mestnega tekmeca Tottenham.

Stranski sodnik razveljavil Agüerov gol
V prvem polčasu obračuna so bili nogometaši z Etihada boljši nasprotnik. Večji del polčasa so držali žogo v svoji posesti, priigrali so si tudi več (pol)priložnosti, vendar jim jih ni uspelo izkoristiti. Še najbolj vroče je bilo v 40. minuti, ko je žogo čez golovo črto spravil Sergio Agüero, v mrežo jo je nato potisnil še Raheem Sterling, a je stranski sodnik zadetek razveljavil, saj naj bi okroglo usnje ob predložku Leroya Saneja pred vrata že prečkalo črto, ki označuje mejo igrišča. Varovanci Pepa Guardiole so protestirali, a je ostalo pri 0:0. Tudi topničarji so nekajkrat zapretili, stavili so predvsem na hitro igro z dolgimi podajami v napad, s katerimi pa jim ni uspelo presenetiti dobro postavljene obrambe nasprotnika.

Agüero in Monreal zatresla mreži
Prvi priznani zadetek na tekmi je padel po dobri uri igre, zanj je poskrbel Agüero. Aaron Ramsey se je pred kazenskim prostorom nasprotnika spustil v naivno preigravanje, Yaya Toure mu je zlahka odvzel žogo in z dolgo podajo v ogenj poslal Agüera. Argentinec je oddrvel proti golu topničarjev in s krasnim lobom žogo poslal prek vtekajočega Petra Čecha za 0:1. Že takoj zatem je priložnost za izenačenje na drugi strani zapravil Özil, ki je zavrtinčil žogo v daljši vratarjev kot, a nenatančno. Vseeno so varovanci Arsena Wengerja v 72. minuti izid le poravnali. Z desne strani je predložek na drugo vratnico poslal Alex Oxlade-Chamberlain, tam pa je povsem neovirano z močnim in nizkim strelom žogo v mrežo pospravil Nacho Monreal.

Do konca rednega dela srečanja so bili nevarnejši nogometaši iz Manchestra, dvakrat so zatresli okvir Čechovih vrat. Najprej je Toure s polvolejem zadel desno vratarjevo vratnico, v 82. minuti je Fernandinho s strelom z glavo žogo poslal v prečko. Vroče je bilo še v 86. minuti, ko sta Dannyja Welbecka od zadetka za Arsenal po diagonalnem strelu z desnico ločila centimeter ali dva.

Sanchez odločil potnika v finale
Sledila sta podaljška. V prvem se je Agüero poškodoval, namesto njega je v igro vstopil Fabian Delph, v natanko 100. minuti pa je Arsenalu uspel preobrat! Iz prekinitve je žogo v kazenski prostor poslal Ramsey, tam se je okroglo usnje odbilo do Alexisa Sancheza, ki ga je hladnokrvno med nogama Vincenta Kompanyja poslal v mrežo. 2:1. S tem je Čilenec postal najuspešnejši strelec Arsenala na Wembleyju, do danes se je štirikrat vpisal med strelce. V drugem podaljšku je City napadel na vse ali nič, dvakrat je bil zelo blizu zadetka. Najprej v 111. minuti, ko je Delph nevarno zapretil iz protinapada, štiri minute pozneje je Kevin de Bruyne z diagonalnim strelom za las zgrešil desno Čechovo vratnico.

FA-pokal, polfinale:
ARSENAL - Manchester City *2:1 (1:1, 0:0)
Monreal 72., Sanchez 100.; Agüero 62.
* - igra se podaljšek

Arsenal: Čech, Paulista, Koscielny, Holding, Oxlade-Chamberlain (106./Bellerin), Ramsey, Xhaka, Monreal, Özil (119./Coquelin), Sanchez, Giroud (83./Welbeck).

Man City: Bravo, Navas, Kompany, Otamendi, Clichy, Fernandinho (99./Fernando), Toure, De Bruyne, Silva (23./Sterling (106./Iheanacho)), Sane, Agüero (99./Delph).

Sodnik: Craig Pawson


CHELSEA - Tottenham 4:2 (2:1)
Willian 5., 43./11-m, Hazard 75., Matić 80.; Kane 18., Alli 52.

Finale bo 27. maja na Wembleyju.

FA-pokal: Sanchez v podaljšku zadel za finale