Boštjan Cesar je poskrbel za tisto, kar si je Slovenija najbolj želela: hitro vodstvo. Drugi zadetek je sicer padel, toda v
Boštjan Cesar je poskrbel za tisto, kar si je Slovenija najbolj želela: hitro vodstvo. Drugi zadetek je sicer padel, toda v "napačno" mrežo ... Foto: www.alesfevzer.com
Ukrajini se je taktični načrt izšel in lahko ji le čestitamo, da se je po kar petih neuspešnih poskusih vendarle prebila skozi sito dodatnih kvalifikacij. Foto: BoBo
Rene Krhin
Rene Krhin se sprehaja med baklami, ki so jih v 83. minuti v ukrajinski kazenski prostor zmetali nepremišljeni slovenski navijači in tako prekinili napade domačih. Foto: Reuters
Slovenija ostala brez evropskega prvenstva
Jarmolenko razblinil slovenske upe
Cesar popeljal Slovenijo v vodstvo


Več kot 80 minut je Slovenija na povratni tekmi dodatnih kvalifikacij za EP 2016 zaman lovila odrešilni drugi zadetek, potem ko je Boštjan Cesar v 11. minuti prepolovil slovenski zaostanek s prve tekme (2:0). Toda trenutki slovenske premoči niso dolgo trajali in Ukrajina je vzpostavila ravnotežje. V drugem polčasu, ko v slovenski igri ni bilo več svežine, je bila tudi konkretnejša. V zadnjih sekundah tekme je po protinapadu zadel Andrij Jarmolenko.

Cesar poskrbel za hiter zadetek
Slovenija je uresničila obljubo in tekmo začela odločno in agresivno. Cesar je že v prvi minuti dobil rumeni karton, toda sporočilo je bilo jasno: mi smo gospodarji Ljudskega vrta! Po desetih minutah opazne terenske premoči je prišla nagrada: Valter Birsa je z desne strani poslal predložek pred gol, kjer je vratar Andrij Pjatov odbil žogo. Poskus Novakovića ni bil uspešen, na pravem mestu pa je bil Cesar, ki je po strelu z glavo zadel z enega metra. To je bil scenarij, kot si ga je Slovenija najbolj želela. Hiter gol, ki bi tekmecu zatresel noge.
Aplavz za srčno predstavo v prvem polčasu
Toda slovenski pritisk je počasi začel popuščati, Ukrajinci pa so prežali na protinapade. Najlepšo priložnost so imeli po hudi napaki Kevina Kampla, vendar je Samir Handanović ustavil strel Jevgena Seleznjova. Pred polčasom je Slovenija spet napadla, Nejc Pečnik je močno streljal z roba kazenskega prostora, morda preveč po sredini, da bi lahko presenetil Pjatova. Ob polčasu je Ljudski vrt Katančevim varovancem namenil bučen aplavz.

Handanović reševal Slovenijo
Odmor je bolj koristil Ukrajincem. V 50. minuti je Konopljanka ušel Branku Iliću in streljal, spet pa se je izkazal Handanović. Slovenska igra je izgubila svežino, vedno več napak je bilo na sredini, Ukrajinci pa vedno pogosteje v slovenskem kazenskem prostoru. Handanović je imel veliko dela, ob vsakem posredovanju pa je bil brezhiben.
Pjatov preprečil drugi zadetek Cesarja
Z vstopom Zlatana Ljubijankića in Josipa Iličića (Katanec je v začetno enajsterico raje uvrstil Bezjaka, namesto Kurtića pa je priložnost dobil Pečnik) v igro je Slovenija (predvsem z igro po zraku) poskušala z vsemi silami doseči drugi zadetek, najbližje pa je bil Cesar, ki je v 74. minuti poskusil z glavo, Pjatov pa je z levico s težavo zbil žogo v kot. Do strela v kazenskem prostoru je prišel tudi Ljubijankić, vendar je nasprotnikova obramba strel blokirala. Nervoza je naraščala, zadnje minute so bile precej pretepaške, nagajali pa so tudi slovenski navijači, ki so na igrišče zmetali bakle in prekinili tekmo.

Ukrajina prvič skozi kvalifikacije
Vsi slovenski poskusi so bili jalovi, tik pred koncem, že v 97. minuti, ko je Kampl izgubil žogo, sta se po izgubljeni slovenski žogi pred Handanovićev gol sprehodila Artem Kravec in Jarmolenko, ki je dokončno razblinil slovenske upe. V šestem poskusu se je Ukrajina prvič prebila skozi kvalifikacije in bo naslednje leto igrala na evropskem prvenstvu v Franciji, slovenski nogometaši pa se lahko tolažijo le z aplavzom, ki so si ga prislužili za predstavo v Mariboru. Škoda, škoda, da takšnega žara v igri ni bilo že v Lvovu.

VIDEO: Analiza prvega in drugega polčasa tekme Slovenija - Ukrajina


EURO 2016 - DODATNE KVALIFIKACIJE, povratne tekme

Slovenija - UKRAJINA (prva tekma: 0:2)
1:1 (1:0)
12.500; Cesar 11.; Jarmolenko 97.
Brečko 93.
Slovenija:
Handanović; Brečko (90.), Ilić, Cesar , Jokić ; Krhin, Kampl, Pečnik (67./Iličić), Birsa (80./Lazarević); Bezjak (68./Ljubijankić), Novaković.

Ukrajina: Pjatov; Fedecki, Hačeridi, Rakicki, Ševčuk; Ribalka , Stepanenko, Sidorčuk (61./Garmaš), Jarmolenko , Konopljanka (95./Timoščuk); Seleznjov (80./Kravec).

Sodnik: Cüneyt Cakir (Turčija)



Danska - ŠVEDSKA (prva tekma: 1:2)
2:2 (0:1)
Poulsen 81, Vestergaard 90.; Ibrahimović 19., 76.

IRSKA
- BiH 2:0 (1:0) (prva tekma: 1:1)
Walters 24./11-m, 70.
MADŽARSKA - Norveška 2:1 (1:0) (prva tekma: 1:0)
Priskin 14., Henriksen 83./ag; Henriksen 87.

Slovenija ostala brez evropskega prvenstva
Jarmolenko razblinil slovenske upe
Cesar popeljal Slovenijo v vodstvo