Angleški navijači so takole proslavili zmago nad Slovenijo z 1:0 na SP-ju v Južni Afriki pred petimi leti. Kako zadovoljni bodo z razpletom tekme v Ljubljani? Foto: EPA
Angleški navijači so takole proslavili zmago nad Slovenijo z 1:0 na SP-ju v Južni Afriki pred petimi leti. Kako zadovoljni bodo z razpletom tekme v Ljubljani? Foto: EPA
Maribor
V Mariboru so bili pred sedmimi meseci navdušeni nad obiskom navijačev Chelseaja. Foto: BoBo


"Na zalogi imamo toliko pijače, kot je imamo sicer za en mesec," je v oddaji Športni izziv na Televiziji Slovenija povedal Tomo Rojina, lastnik England Puba v Ljubljani.

Brez velikega zaslona v središču mesta
Na stadionu v Stožicah si bo nedeljsko tekmo sicer ogledalo 2.400 angleških navijačev, skupaj pa jih bo v Ljubljano pripotovalo približno dvakrat toliko. "Tekma proti Angliji je z organizacijskega vidika največji dogodek, ki smo ga do zdaj pripravili pri Nogometni zvezi Slovenije. Žal niso predvideni spremljevalni dogodki, ki bi lahko šli ob bok tekmi za vse tiste, ki si ne bodo mogli srečanja ogledati na stadionu. Upam pa, da bo ves dogodek izpeljan tako, kot si želimo," je v omenjeni oddaji ob podatku, da v središču mesta ne bo organiziranega javnega predvajanja tekme na velikem zaslonu, dejal generalni sekretar NZS-ja Aleš Zavrl.

Kot zanimivost omenimo, da si je novembra v Mariboru tekmo Lige prvakov med vijoličastimi in Chelseajem na velikem zaslonu na Trgu Leona Štuklja ogledalo približno 6.000 ljudi, med katerimi je bilo 600 navijačev Londončanov.


Niso huligani
"Ne gre za divjake. Funt je trenutno v zelo dobri kondiciji glede na evro, zato pričakujem, da bodo trošili kot "norci". Njihovo življenje doma je dokaj omejeno z visokimi stroški, veliko časa porabijo tudi za prevoze. Ko gredo iz države, pa je po navadi zelo zabavno, kar je za ljubljanski turizem gotovo dobro," pravi novinar Jaka Lucu.

Angleški navijači, ki prihajajo v Slovenijo, niso huligani. So pod nadzorom angleške nogometne zveze in so lahko vstopnice kupili samo prek nje. Na stadionu zato ne pričakujejo incidentov, saj imajo v Angliji v teh primerih predvidene tudi zelo visoke kazni.

V nedeljo tudi Maraton Franja
Pred stadionom v Stožicah bo v nedeljo tudi t. i. navijaška cona, ki bo odprta že od 15.00 dalje. Stadion, kjer bodo tudi pripravili spremljevalni program, pa se bo odprl dve uri pred začetkom tekme, torej ob 16.00.

Ljubljana bo v nedeljo gostila še eno športno prireditev, tradicionalni kolesarski Maraton Franja. "Da bi se izogmili nekaterim neprijetnim situacijam, smo preložili štart na 8.00, tako da bo okolica Stožic praktično zaprta," je povedal direktor maratona Gorazd Penko.

Zavrl pogreša več sodelovanja mesta in države
Na nogometni zvezi niso najbolj zadovoljni, da obe prireditvi potekata na isti dan. "V začetni fazi nas organizatorji maratona niso kontaktirali. Datum tekme je znan že leto in pol. V zvezi s tekmo smo imeli veliko usklajevalnih sestankov, tako na ravni države kot na ravni mesta. Bojim se, da ne bomo izkoristili priložnosti in promovirali Slovenije z vseh vidikov, tako kot bi bilo treba. Pogrešam večje sodelovanje tako mesta kot države. NZS si že vrsto let prizadeva, da bi prepričali odgovorne, da je slovenska nogometna reprezentanca izvrstna priložnost za promocijo Slovenije, slovenskega gospodarstva, turizma in še širše. Verjamem, da bo, denimo, blagovna znamka "I feel Slovenia" kdaj našla mesto tudi na nogometnih dogodkih. Na tem področju bo moralo priti do bistvenih sprememb," je bil kritičen Zavrl.

Ob tem je postregel še z nekaj zanimivimi podatki: "Prenos tekme bo v 80 državah po vsem svetu, pričakuje pa se več kot 10 milijonov televizijskih gledalcev. Za prenos bo v Stožicah skrbelo pet televizijskih postaj. Vse to kaže, da gre za izjemen dogodek."
Celotno oddajo Športni izziv, ki jo je pripravil in vodil Anže Bašelj, si lahko ogledate spodaj.

Športni izziv pred tekmo Slovenija - Anglija
Športni izziv pred tekmo Slovenija - Anglija