Alexis Sanchez je daleč najdražja letošnja okrepitev Arsenala, za katerega je dosegel tudi že gol. Foto: Reuters
Alexis Sanchez je daleč najdražja letošnja okrepitev Arsenala, za katerega je dosegel tudi že gol. Foto: Reuters
Radamel Falcao
Zadnji dan prestopnega roka je bil v znamenju Radamela Falcaa, ki po le eni sezoni zapušča Monaco. Foto: EPA
Abel Hernandez je tekmo življenja odigral na Pokalu konfederacij, ko je proti Tahitiju dosegel štiri gole. Zadnjih pet let je igral za Palermo, zdaj pa odhaja v Anglijo. Foto: EPA
Po odlični sezoni v Serie A italijanski napadalec Alessio Cerci odhaja iz Torina. S svojimi 13 zadetki in 11 podajami je očitno navdušil celo evropskega klubskega podprvaka Atletico Madrid. Foto: EPA
Angel Di Maria
Angel di Maria je bil najboljši igralec finala Lige prvakov v Lizboni, zdaj pa se je za rekorden znesek preselil v Manchester United. Foto: Reuters
Luis Suarez
Luis Suarez je kljub incidentu na svetovnem prvenstvu našel klub, s katerim bo lahko osvajal največje evropske lovorike. Foto: Reuters

Že lani so mediji glede dogajanja na zadnji dan prestopnega roka največkrat omenili topničarje, ki odmevno okrepitev niso iskali samo v zadnjih urah 1. septembra, ampak celo minutah. A je Arsenu Wengerju že takrat uspelo poskrbeti za prestopno bombo, ko je iz Real Madrida pripeljal Mesuta Özila. Čeprav se Arsenal letos na zadnji dan ni okrepil s tako odmevnim igralcem, ta naziv nedvomno pripada Radamelu Falcau, pa so topničarji vseeno v zadnjih minutah spet poskrbeli za najdražji prestop včerajšnjega dne. Za dobrih 20 milijonov evrov se je k topničarjem iz Manchester Uniteda preselil Danny Welbeck, ki bo družil moči z vsemi ostalimi poletnimi okrepitvami Arsenala Alexisom Sanchezom, mladim Calumom Chambersom in Mathieujem Debuchyjem.

Za uvod dneva Falcao
A, kot rečeno, je glavno ime zadnjega dneva prestopnega roka zagotovo Falcao, ki je za 7,5 milijona evrov odšel na enoletno posojo k rdečim vragom. 28-letnega Kolumbijca so sicer pred tem uvrščali v številne evropske velikane, saj je bil nekajkrat pred tem zelo blizu selitve k belemu baletu, omenjala pa so se tudi Juventus, Manchester City in Liverpool, ki se je nato okrepil z Mariem Balotellijem. A je "El Tigre" na koncu vseeno odšel k rdečim iz Manchestra, kjer bo nadomestil vedno večkrat poškodovanega Robina van Persieja in odhajajočega Javierja Hernandeza, ki je ravno v ponedeljek prav tako za eno leto odšel h galaktikom.

Glede na trende v zadnjih sezonah in finančne prilive, ki so jih deležne najboljše državne lige in njihovi klubi, tako niti ni nenavadno, da je bilo največ prestopov v takšni ali drugačni povezavi z Otokom. Med najbolj dejavnimi so bili na Old Traffordu, ki je slabo startal v novo sezono in je potreboval spremembe v zadnjem trenutku. Ob trojici že omenjenih Falcaa, Hernandeza in Welbecka je bil del spremembe igralskega kadra tudi 24-letni Daley Blind, za katerega so morali rdeči vragi Ajaxu plačati 17 milijonov evrov.

Ostali največji brez okrepitev
Poleg Manchester Uniteda so bili na Otoku včeraj precej aktivni tudi nekateri drugi klubi. Unitedovi mestni tekmeci so se znebili Alvara Negreda in Micaha Richardsa, ki je odšel v Fiorentino. Izjemno dejavni so bili tudi pri Southamptonu, QPR in Hull Cityju, ki je z nakupom Urugvajca Abela Hernandeza za 12,6 milijona evrov postavil klubski rekord pri kupovanju igralcev. Medtem ko se na drugi strani nekateri, ki sicer veliko zapravljajo na nogometni tržnici, med katere sinjemodri iz Manchestra, Liverpool in Chelsea na zadnji dan niso okrepili z nobenim novim igralcem.

Povsod drugje le približek
Seveda včerajšnji dan povsem brez dogajanja ni minil niti v vseh ostalih najboljših ligah, a vse je lahko le majhen približek tistemu, kar so počeli v pisarnah angleških prvoligašev. Sicer so bili v Italiji zelo dejavni glede menjav igralskega kadra, nogometaši so prehajali iz enega v drug italijanski klub, vendar do prav odmevnih in dragih okrepitev vseeno ni prišlo. Večinoma so se klubi dogovorili za posoje igralcev, najbolj aktivni pa so bili v Fiorentini, Romi, Parmi in Milanu, kjer so podpisali tudi z Nizozemcem Marcom van Ginklom in Giacomom Bonaventuro.

Precej manj dejavni pa so bili glavni akterji na španskih, nemških in francoskih nogometnih tržnicah. Prvi so poleg "Chicharita" in Negreda, ki je odšel v Valencio, poletno tržnico zaznamovali še s prestopi nekaterih bolj znanih imen, kot sta Helder Postiga (Deportivo La Corunia) in Alessio Cerci (Atletico Madrid), medtem ko so na Apeninskem polotoku, v Franciji in Nemčiji skorajda mirovali in se niso spustili v prestopno dirko.

Rdeči vragi z vročim poletjem
Že pred časom je bilo nekako jasno, da se kljub prestopni mrzlici, ki jo prinaša 1. september, na zadnji dan prestopi ne bodo vrteli okoli neskončno vrtoglavih milijonskih številk, saj je do teh v letošnjem poletju prišlo že pred časom. Svetovno prvenstvo v Braziliji in pretekla sezona sta naredila svoje, tako da so klubi večdesetmilijonske zneske začeli plačevati kmalu po dogajanju v deželi sambe. Edini, zaradi katerega je moral v drugi polovici avgusta kateri izmed evropskih velikanov resnično globoko poseči v klubsko blagajno, je bil Angel di Maria, ki ga je Fiorentino Perez v Manchester United spustil le zaradi tistih 75 milijonov razlogov.

Ravno rdeči vragi so sicer to poletje močno prevladovali v številu odmevnih in cenovno dragih prihodov, saj so za poletne okrepitve zapravili neverjetnih 193 milijonov evrov, medtem ko so s prodajo zaslužili le petino tega. Poleg di Marie sta za te skoraj 200 milijonov evrov vredne odhodke največ "prispevala" še dva druga igralca, ki sta jih olajšala za "nekaj" več kot 30 milijonov evrov. Tako so najprej za 37,8 milijona evrov iz Southamptona pripeljali mladega branilca Luka Shawa, pozneje pa za dober milijon manj še Anderja Herrero iz Athletica.

V elitni deseterici še pet "Angležev"
V tem slogu so rdečim vragom seznam desetih najdražjih prestopov letošnjega poletja pomagali sestaviti še njegovi angleški konkurenti pri Chelseaju, Manchester Cityju in Arsenalu. Slednji imajo na tej lestvici sicer samo Sancheza (40 milijonov evrov), prav tako tudi sinjemodri z Eliaquimom Mangalo (44,5 milijonov evrov), medtem ko so pri Chelseaju podpisali pogodboi z Diegom Costo (44 milijonov evrov) in Cescom Fabregasom (36 milijonov evrov). Glede na vse te prestope in milijone, ki so jih odplačali angleški velikani, tako niti ni nenavadno, da so na Otoku ponovno največ in rekordno zapravljali. Vsi angleški prvoligaši so namreč to poletje zapravili 1,1 milijarde evrov.

Le PSG v boju z angleško-špansko navezo
Drugi največji zapravljivci so bili sicer Španci, a se njihovi zneski kljub nekaterim izjemam nikakor ne približajo tistim v Premier ligi. Čeprav so španski klubi zapravili pol manj, pa jim vseeno pripadata oba najdražja poletna prestopa, saj sta se na vrh lestvice najdražjih prestopov s svojima odhodoma oz. bolje rečeno prihodoma uvrstila Luis Suarez (88 milijonov evrov) in James Rodriguez (80 milijonov evrov). Prvi bo združil moči z Leom Messijem in Neymarjem, medtem ko Kolumbijec, ki je bil najboljši strelec zadnjega svetovnega prvenstva, kariero nadaljuje v dresu največjega katalonskega tekmeca. Čeprav se na ta seznam ni uvrstil, pa je za galaktike podpisal tudi Toni Kroos, ki je v reprezentanci svetovnih prvakov v Braziliji na sredini igrišča odigral izjemno pomembno in odgovorno vlogo.

Tako je edini nogometaš, ki ni odšel v Španijo ali Anglijo, a je njegov novi delodajalec zanj plačal še en astronomski znesek, David Luiz, ki je zapustil Stamford Bridge in za 49,5 milijona evrov okrepil Paris Saint-Germain. Kljub temu nakupu pa Francozi vseeno niso pretirano zapravljali. Vplivi finančnega "fair-playa" se očitno že poznajo, tako da so bili tretji po zapravljivosti Italijani, ki so za prestope porabili več kot 328 milijonov evrov.

Svojo lestvico najboljših igralcev, ki so to poletje zamenjali klub in so nase opozorili že v mlajših selekcijah, je v videu objavila tudi Fifa. Zanimivo je, da je Mednarodna nogometna zveza na prvo mesto uvrstila Luisa Suareza, ki mu je ravno Fifa zaradi ugriza na svetovnem prvenstvu odredila štirimesečno prepoved kakršnega koli delovanja v nogometu. To je sicer pozneje malo omilila, tako da lahko Urugvajec zdaj trenira z Barcelono. Fifin izbor deseterice najboljših si lahko ogledate v priloženem videu.